DBRS: Αναβάθμισε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της Κύπρου-Στο 2,7% το 2024, στο 2,5% το 2025

Σε αναβάθμιση των προβλέψεων του για την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες το 2024 και κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα το 2025, σε σχέση με τι προέβλεπε τον περασμένο Μάρτιο, προχώρησε την Παρασκευή (28/6) ο οίκος αξιολόγησης Morningstar DBRS.

Στο αναθεωρημένο βασικό μακροοικονομικό σενάριο του μηνός Ιουνίου, ο καναδικός οίκος αναμένει ότι η κυπριακή οικονομία θα αναπτυχθεί τώρα με ρυθμό 2,7% το 2024 και 2,5% το 2025.

Ταυτόχρονα, ο DBRS αναθεώρησε προς το καλύτερο το ποσοστό ανεργίας στην Κύπρο, σε σχέση με τι ανέμενε τον περασμένο Μάρτιο.

Ο οίκος προβλέπει τώρα ότι το ποσοστό ανεργίας θα μειωθεί κατά επιπλέον 0,2 ποσοστιαίες μονάδες, στο 5,9% το 2024 και κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες το 2025, στο 5,7%, σε σύγκριση με τις προβλέψεις του τον περασμένο Μάρτιο.

Σε σχέση με την ελληνική οικονομία, ο οίκος αναβάθμισε κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα, στο 1,6%, την ανάπτυξη το 2024 και την υποβάθμισε κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες, στο 2,2%, το 2025.

Εξάλλου, σε αναβάθμιση των μέσων προβλέψεων του για την ανάπτυξη το 2024 στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία προχώρησε επίσης ο DBRS, σε σχέση με τις προβλέψεις του τον περασμένο Μάρτιο, παρά το ότι «οι μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες παρουσιάζουν αδύναμες προοπτικές ανάπτυξης», όπως σημειώνει.

Για το ΗΒ αναμένει τώρα ανάπτυξη 0,7% το 2024, από 0,3% προηγουμένως, για την Γερμανία 0,2%, από 0,1%, για την Γαλλία 0,9%, από 0,7% και για την Ιταλία 0,8%, από 0,5% τον περασμένο Μάρτιο.

Σε σχέση με το 2025, ο DBRS αναμένει για το ΗΒ ανάπτυξη 1,2%, ποσοστό που ανέμενε και τον περασμένο Μάρτιο, για την Γερμανία 1,2%, από 1,1% τον περασμένο Μάρτιο, για την Γαλλία 1,3%, από επίσης 1,3% τον Μάρτιο και για την Ιταλία 1,0%, από 1,1% που προέβλεπε τον Μάρτιο.

Στο αναθεωρημένο βασικό μακροοικονομικό σενάριο του ο καναδικός οίκος έχει επίσης αναβαθμίσει τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της Κίνας το 2024 κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες, στο 5,0%, ενώ οι προβλέψεις του για την ανάπτυξη στην Ιαπωνία έχουν υποβαθμιστεί κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες, στο μόλις 0,4%.

Για τις ΗΠΑ, ο καναδικός οίκος αναβάθμισε την ανάπτυξη το 2024 κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες, στο 2,4%, και κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα το 2025 στο 1,8%, σε σχέση με τις προβλέψεις του τον περασμένο Μάρτιο.

Σε σχέση με τις προοπτικές για το 2025, ο DBRS αναφέρει πως «παραμένουν σχετικά θετικές», με την ανάπτυξη να αναμένεται να επιβραδυνθεί στις ΗΠΑ και την Κίνα, αλλά να επιταχυνθεί στην Ευρώπη και την Ιαπωνία.

«Οι συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, η εκλογική αβεβαιότητα σε βασικές οικονομίες, και οι παραμένοντες κίνδυνοι στον τομέα των εμπορικών ακινήτων θα μπορούσαν να επιδεινώσουν περαιτέρω τις προοπτικές της οικονομίας καθώς εισερχόμαστε στο δεύτερο εξάμηνο του έτους», υπογραμμίζει.

Ο DBRS αναφέρει επίσης ότι ορισμένες κεντρικές τράπεζες έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν τη νομισματική πολιτικής τους, ενώ άλλες είναι έτοιμες να μειώσουν τα επιτόκια, εάν χρειαστεί.

Παρ' όλα αυτά, η δυναμική του πληθωρισμού μπορεί να συνεχίσει να καθοδηγείται, εν μέρει, από περιορισμούς στην προσφορά, ιδίως όσον αφορά στο κόστος στέγασης, σημειώνει.

Αγορά εργασίας

Σε σχέση με την αγορά εργασίας, ο DBRS αναφέρει πως η αύξηση του εργατικού δυναμικού συνέβαλε στην αύξηση της ανεργίας, παρά τη συνεχή αύξηση της απασχόλησης στις περισσότερες μεγάλες οικονομίες.

Προσθέτει ότι το ποσοστό ανεργίας αυξάνεται στη Βόρεια Ευρώπη, αλλά εξακολουθεί να μειώνεται στην Ιταλία, την Ισπανία και άλλα μέρη της Νότιας Ευρώπης.

Ανέφερε επίσης ότι τα σχετικά υψηλά πραγματικά επιτόκια είναι πιθανό να συμβάλουν σε μια συνεχιζόμενη άμβλυνση των αγορών εργασίας, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις το επίπεδο της ανεργίας θα παραμείνει κοντά ή κάτω από τους ιστορικούς μέσους όρους.

Δειτε Επισης

Δύο χαρτοφυλάκια στα υπόψιν Χριστοδουλίδη για τον Κύπριο Επίτροπο-Τα μοιράστηκε με την Ούρσουλα
Υπ. Γεωργίας: Έμπρακτη και στοχευμένη στήριξη των παραγωγών που πλήγηκαν από τον καύσωνα και την ανομβρία
Γ. Παπαναστασίου: Σημαντικός εταίρος της Κύπρου η Αίγυπτος-Επαφές κυπριακών εταιρειών στο ενεργειακό πεδίο
Μ. Χριστοδουλίδης: Μέσα 2025 η αποκρατικοποίηση του ΧΑΚ-Οι δράσεις αναβάθμισης και εμπλουτισμού του
Ξεκαθαρίζει ο Κεραυνός για ΔΝΤ και κρατικό μισθολόγιο-«Δεν υπάρχει θέμα για αποκοπές υφιστάμενων μισθών»
Θέτει προ των ευθυνών τους τις συντεχνίες το Υπ. Οικονομικών-«Οι απεργίες δεν πρέπει να αποτελούν την λύση»
Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για σχέδιο κυκλικής οικονομίας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
DBRS: Αναβάθμισε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της Κύπρου-Στο 2,7% το 2024, στο 2,5% το 2025
Απώλειες 1,45% εντός Ιουνίου για το ΧΑΚ
Ετήσια αύξηση 5,7% στις μέσες ακαθάριστες μηνιαίες απολαβές υπαλλήλων το πρώτο τρίμηνο