Powered by

Μειώθηκαν 2,5% σε ετήσια βάση οι τιμές στην βιομηχανία τον Μάιο

Μείωση κατά 2,5% σημείωσε τον Μάιο του 2024 ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, με τη μείωση την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου του τρέχοντος έτους να ανέρχεται στο 3,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία για τον μήνα Μάιο 2024 έφτασε στις 122,4 μονάδες (βάση 2021=100), σημειώνοντας αύξηση 0,5% σε σύγκριση με τον Απρίλιο 2024.

Τον Μάιο 2024, σε σύγκριση με τον Απρίλιο 2024, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, ο δείκτης παρέμεινε σταθερός στον τομέα της μεταποίησης, ενώ σημείωσε αύξηση στους τομείς της παροχής νερού και ανάκτησης υλικών κατά 2,5%, της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος κατά 2,2% και των μεταλλείων και λατομείων κατά 0,1%.

Όσον αφορά τις μεταβολές σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, παρατηρείται αύξηση στον τομέα των μεταλλείων και λατομείων (1,1%) και μείωση στους τομείς της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος κατά 10,3%, της μεταποίησης κατά 0,5% και της παροχής νερού και ανάκτησης υλικών κατά 0,2%.

Κατά μεταποιητικό κλάδο τον Μάιο 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, καταγράφηκαν αυξήσεις στην κατασκευή επίπλων, άλλες μεταποιητικές δραστηριότητες και επισκευή και εγκατάσταση μηχανημάτων και εξοπλισμού (3,9%), στην παραγωγή προϊόντων διύλισης πετρελαίου, χημικών ουσιών και προϊόντων και φαρμακευτικών προϊόντων και σκευασμάτων (2,6%), στην κατασκευή ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού (2,3%) και στην παραγωγή κλωστοϋφαντουρικών υλών και ειδών ένδυσης και δερμάτινων ειδών (1,0%).

Αντίθετα, σημειώθηκε μείωση στην παραγωγή βασικών μετάλλων και κατασκευή μεταλλικών προϊόντων (7,3%), στην κατασκευή χαρτιού και προϊόντων από χαρτί και εκτυπώσεις (2,6%) και στην κατασκευή προϊόντων από ελαστικό και πλαστικές ύλες (2,3%).

Δειτε Επισης

Με οριακές ζημιές έκλεισε την Τρίτη το ΧΑΚ
Μάκης Κεραυνός: Η προτεραιότητα της κυπριακής Προεδρίας της Ε.Ε. το πρώτο εξάμηνο του 2026
Αυξημένη κατά 599 άτομα η απασχόληση στην κυβέρνηση-Οι μόνιμοι υπάλληλοι, οι αορίστου χρόνου και οι ωρομίσθιοι
Ιάκωβος Θεμιστοκλέους: Οι αλλαγές που φέρνει η οδηγία ATAD3 και τι σημαίνει για την Κύπρο και τις εταιρείες στην χώρα
Επανάσταση στις φορολογικές υπηρεσίες με τις...ευλογίες της τεχνητής νοημοσύνης
Οι επιπτώσεις του ελάχιστου φορολογικού συντελεστή με βάση τον πυλώνα 2 του ΟΟΣΑ
Νίκος Χειμαρίδης: Οι τρεις βασικές παράμετροι της φορολογικής μεταρρύθμισης που χρήζουν συνεχών βελτιώσεων
Αυτή είναι η τριμελής ερευνητική επιτροπή για τους takata που διόρισε ο Γιώργος Σαββίδης-Τα πρόσωπα και οι όροι εντολής
Πώς o ελάχιστος φορολογικός συντελεστής με βάση τον πυλώνα 2 του ΟΟΣΑ αλλάζει το τοπίο για τις επιχειρήσεις στην Κύπρο
Αντρέας Παπαγαβριήλ: Ο ρόλος της φορολογίας στο ESG και οι προκλήσεις του μέλλοντος