ΚΕΒΕ: Αδικαιολόγητη και ετσιθελική η απεργία των ιατρών στα δημόσια νοσηλευτήρια

Ως αδικαιολόγητη και ετσιθελική χαρακτηρίζει την απεργία των ιατρών στα δημόσια νοσηλευτήρια το ΚΕΒΕ, καλώντας τους «να αναλογιστούν τις τεράστιες ευθύνες τους έναντι των ασθενών και των ευάλωτων πολιτών, να σεβαστούν την συμφωνία κινήτρων που έχουν υπογράψει και να άρουν αμέσως τα απεργιακά μέτρα, έτσι ώστε τα δημόσια νοσηλευτήρια να λειτουργήσουν απρόσκοπτα».

Η ανακοίνωση του ΚΕΒΕ:

Επιστροφή στις παλιές νοοτροπίες και επανάληψη των καταστροφικών πρακτικών του παρελθόντος θεωρεί το ΚΕΒΕ ότι σηματοδοτεί η αδικαιολόγητη και ετσιθελική απόφαση της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑ.ΣΥ.ΚΙ) και του κλάδου των Ιατρών και Κλινικών Διευθυντών της ΠΑΣΥΔΥ να προχωρήσουν σε 48ώρη απεργία στις 2 και 3 Ιουλίου με αίτημα τους τη μονομερή τροποποίηση της συμφωνίας περί κινήτρων που εφαρμόζεται από το 2020.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι τα χρηματικά κίνητρα που έχουν συμφωνηθεί είναι επιπρόσθετα οποιωνδήποτε άλλων απολαβών που έχουν οι γιατροί και αφορούν σε Ιατρικές πράξεις που καλούνται να διεκπεραιώνουν εντός των κανονικών ωρών εργασίας τους.

Το αίτημα των ιατρών σε ένα τομέα που πάσχει σοβαρά και που αποδεδειγμένα χρήζει ριζικών μεταρρυθμίσεων για να μπορέσει να επιβιώσει, κινείται ακριβώς στη λανθασμένη κατεύθυνση και αποδεικνύει στην πράξη πόσο λανθασμένα ιεραρχούν και θέτουν διάφορες ομάδες εργαζομένων στο δημόσιο τομέα τα ατομικά τους συμφέροντα υπεράνω του συμφέροντος του συνόλου της χώρας.

Οι απεργούντες γιατροί οφείλουν να αντιληφθούν ότι οι αμοιβές και τα ωφελήματα τους δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις δυνατότητες και τις αντοχές του εργοδότη τους, που είναι το Κράτος, καταθέτοντας απαιτήσεις το κόστος των οποίων καλείται να πληρώσει η υπόλοιπη κοινωνία μέσω φορολογιών.

Η διαχρονική θέση του ΚΕΒΕ είναι, όπως επιβληθεί η νομοθετική ρύθμιση των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες μια από τις οποίες είναι και η δημόσια υγεία. Μόνο με αυτό το αναγκαστικό μέτρο θα υποχρεωθούν όλοι να συμμορφωθούν και να τηρούν τα εργασιακά θέσμια, έτσι ώστε να σταματήσουν να υπονομεύουν την οικονομία και να επισωρεύουν προβλήματα στο σύνολο του λαού.

Το ΚΕΒΕ καλεί την Κυβέρνηση και τη Βουλή, χωρίς άλλη καθυστέρηση, να πάρουν τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για άμεση προώθηση της σχετικής νομοθεσίας, για αποτροπή παρόμοιων απαράδεκτων καταστάσεων στο μέλλον.

Ταυτόχρονα το ΚΕΒΕ καλεί τους γιατρούς να αναλογιστούν τις τεράστιες ευθύνες τους έναντι των ασθενών και των ευάλωτων πολιτών, να σεβαστούν την συμφωνία κινήτρων που έχουν υπογράψει και να άρουν αμέσως τα απεργιακά μέτρα, έτσι ώστε τα δημόσια νοσηλευτήρια να λειτουργήσουν απρόσκοπτα.

Δειτε Επισης

Δύο χαρτοφυλάκια στα υπόψιν Χριστοδουλίδη για τον Κύπριο Επίτροπο-Τα μοιράστηκε με την Ούρσουλα
Υπ. Γεωργίας: Έμπρακτη και στοχευμένη στήριξη των παραγωγών που πλήγηκαν από τον καύσωνα και την ανομβρία
Γ. Παπαναστασίου: Σημαντικός εταίρος της Κύπρου η Αίγυπτος-Επαφές κυπριακών εταιρειών στο ενεργειακό πεδίο
Μ. Χριστοδουλίδης: Μέσα 2025 η αποκρατικοποίηση του ΧΑΚ-Οι δράσεις αναβάθμισης και εμπλουτισμού του
Ξεκαθαρίζει ο Κεραυνός για ΔΝΤ και κρατικό μισθολόγιο-«Δεν υπάρχει θέμα για αποκοπές υφιστάμενων μισθών»
Θέτει προ των ευθυνών τους τις συντεχνίες το Υπ. Οικονομικών-«Οι απεργίες δεν πρέπει να αποτελούν την λύση»
Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για σχέδιο κυκλικής οικονομίας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
DBRS: Αναβάθμισε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της Κύπρου-Στο 2,7% το 2024, στο 2,5% το 2025
Απώλειες 1,45% εντός Ιουνίου για το ΧΑΚ
Ετήσια αύξηση 5,7% στις μέσες ακαθάριστες μηνιαίες απολαβές υπαλλήλων το πρώτο τρίμηνο