Θετικό κλίμα στην Ασία-Εν αναμονή μιας νέας μέτρησης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ

Σκαρφαλώνουν τα ασιατικά χρηματιστήρια την Παρασκευή καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τα τελευταία οικονομικά στοιχεία από την Ιαπωνία εν αναμονή μιας νέας μέτρησης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ που θα δώσει νέα στοιχεία για την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.

Το ιαπωνικό γεν σημείωσε νέο χαμηλό 38 ετών έναντι του δολαρίου, κατρακυλώντας στο επίπεδο του 161,27 αναζωπυρώνοντας τις εικασίες για νέες παρεμβάσεις από την ιαπωνική κυβέρνηση.

Στο μεταξύ, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στο Τόκιο ενισχύθηκε στο 2,3% τον Ιούνιο από 2,2% τον Μάιο. Ο δομικός δείκτης – που δεν περιλαμβάνει τα φρέσκα τρόφιμα – αυξήθηκε στο 2,1% από 1,9% τον Μάιο. Τα στοιχεία για την πρωτεύουσα της χώρας θεωρούνται καλή ένδειξη για την πορεία του πληθωρισμού συνολικά στην Ιαπωνία.

Παράλληλα, η βιομηχανική παραγωγή της χώρας αυξήθηκε 2,8% τον Μάιο από τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών για αύξηση 2% σε δημοσκόπηση του Reuters. Σε ετήσια βάση η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε μόλις 0,3%.

Και οι δύο μετρήσεις εκτιμάται ότι δίνουν περιθώρια στην κεντρική τράπεζα της χώρας να προχωρήσει σε σύσφιξη της πολιτικής της, δίνοντας ώθηση και στο εγχώριο νόμισμα.

Σε αυτό το κλίμα, ο ιαπωνικός Nikkei 225 ενισχύεται 0,4% στις 39.496,54 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος Topix κερδίζει 0,3%.

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng σημειώνει άνοδο 0,5% ενώ ο Shanghai κερδίζει 1,2% και ο CSI 300 κινείται με κέρδη 0,5%.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας κερδίζει 0,2%, ενώ στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 σημειώνει μικρά κέρδη 0,1%.

Οι επενδυτές περιμένουν στο μεταξύ την ανακοίνωση του δείκτη για τις δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης στις ΗΠΑ λίγο πριν το άνοιγμα της Wall Street. Αυτός είναι ο προτιμώμενος δείκτης της Federal Reserve για τον πληθωρισμό και αναμένεται να δώσει νέα στοιχεία για την κατεύθυνση που θα πάρει η νομισματική πολιτική τους επόμενους μήνες.

Δειτε Επισης

Τρέχει με χίλια το αργό εν μέσω των φόβων για πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ-Αυξητικά οι τιμές
Οι εκλογές...βύθισαν το Χρηματιστήριο του Παρισιού-Η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση των τελευταίων δύο ετών
Ποιες είναι οι επιδόσεις της Ε.Ε. σε έρευνα και καινοτομία-Πλεονεκτήματα και αδυναμίες
ΕΚΤ: Πιο αισιόδοξοι οι καταναλωτές για τον πληθωρισμό
Ηνωμένο Βασίλειο: Oι Βρετανοί ξοδεύουν, η οικονομία επιστρέφει σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης
ΔΝΤ: Η Fed πρέπει να διατηρήσει τα επιτόκια μέχρι το τέλος του έτους
Γιατί οι τραπεζίτες επιστρέφουν στο Λονδίνο
Θετικό κλίμα στην Ασία-Εν αναμονή μιας νέας μέτρησης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ
Σε επίπεδο ρεκόρ οι άστεγοι στο Λονδίνο, αγγίζουν σχεδόν τις 12.000
G20: Ετήσια έσοδα $250 δις από παγκόσμιο φόρο 2% στους δισεκατομμυριούχους