Μεγάλη αύξηση €925,7 εκ. στις καταθέσεις, αύξηση €70,2 εκ. στα δάνεια

Καθαρή αύξηση €70,2 εκατομμύρια παρουσίασαν στην Κύπρο τα συνολικά δάνεια τον Μάιο του 2024, μετά τη μείωση που σημείωσαν τον προηγούμενο μήνα, ενώ σημαντική καθαρή αύξηση €925,7 εκ., παρουσίασαν οι συνολικές καταθέσεις τον πέμπτο μήνα του 2024, με τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής των καταθέσεων να ανέρχεται στο σημαντικό ποσοστό του 2,8%.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία καταθέσεων και δανείων με μήνα αναφοράς τον Μάιο του 2024, που δημοσίευσε την Πέμπτη η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου (ΚΤΚ), οι συνολικές καταθέσεις κατέγραψαν καθαρή αύξηση €925,7 εκ., σε σύγκριση με καθαρή αύξηση €209,1 εκ. τον Απρίλιο του 2024.

Το υπόλοιπο των συνολικών καταθέσεων τον Μάιο 2024 έφθασε στα €53,3 δισεκατομμύρια.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των συνολικών καταθέσεων έφτασε στο 2,8%, σε σύγκριση με 1,4% τον Απρίλιο του 2024.

Σύμφωνα με την ΚΤΚ, οι καταθέσεις κατοίκων Κύπρου παρουσίασαν αύξηση €778,8 εκ.

Πιο αναλυτικά, οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των μη χρηματοδοτικών εταιρειών αυξήθηκαν κατά €107,6 εκ. και €315,1 εκ. αντίστοιχα.

Αύξηση, η οποία ανήλθε στα €356,0 εκ., παρουσίασαν επίσης οι καταθέσεις των υπόλοιπων εγχώριων τομέων, οι οποίοι περιλαμβάνουν τους επενδυτικούς οργανισμούς, τους λοιπούς ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, τους επικουρικούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και φορείς, τις θυγατρικές χρηματοοικονομικών οργανισμών και δανειστές χρημάτων, τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις και συνταξιοδοτικά ταμεία και τη Γενική Κυβέρνηση.

Αύξηση δανείων

Εξάλλου, σύμφωνα με την ΚΤΚ, τα συνολικά δάνεια τον Μάιο του 2024 κατέγραψαν καθαρή αύξηση €70,2 εκ., σε σύγκριση με καθαρή μείωση €278,6 εκ. τον Απρίλιο του 2024. Το υπόλοιπο των συνολικών δανείων τον Μάιο 2024 έφθασε στα €24,9 δισ.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των συνολικών δανείων έφτασε στο 1,2%, παραμένοντας αμετάβλητος σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2024.

Σύμφωνα με την ΚΤΚ τα δάνεια κατοίκων Κύπρου παρουσίασαν αύξηση €59,6 εκ.

Πιο αναλυτικά, τα δάνεια προς νοικοκυριά και μη χρηματοδοτικές εταιρείες αυξήθηκαν κατά €3,4 εκ. και €62,2 εκ. αντίστοιχα. Τα δάνεια των υπόλοιπων εγχώριων τομέων παρουσίασαν συνολικά μείωση €6,0 εκ.

Δειτε Επισης

Τι εκτιμούν οι αγορές... «Στοιχηματίζουν» για ακόμη πιο μεγάλες μειώσεις των επιτοκίων από ΕΚΤ οι επενδυτές
Κριστίν Λαγκάρντ: Σε επαγρύπνηση λόγω δασμών η ΕΚΤ-Ήδη βιώνουμε ένα αρνητικό σοκ στη ζήτηση
Κατέβασε εκ νέου τα επιτόκια της, αλλά δεν δεσμεύεται για την πορεία που θα ακολουθήσουν στο μέλλον η ΕΚΤ
Νέα μείωση επιτοκίου από την Τράπεζα Κύπρου με αντίκτυπο σε 12.000 δανειολήπτες-Στο 2,40% από 2,65%
Αυξήθηκαν οριακά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τον Ιανουάριο-Στο 6,3% από 6,2% στο τέλος Δεκεμβρίου ο δείκτης
Τράπεζα Κύπρου: Απέκτησε 281.147 μετοχές στο πλαίσιο του προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών
Ελληνική Τράπεζα: Η απόλυτη εμπειρία ψηφιακής τραπεζικής εύκολα, γρήγορα και απλά
Η ΕΚΤ αποφασίζει για τα επιτόκια-Οι εκτιμήσεις και οι παράγοντες που θα σταθμιστούν
Ενεργός συμμετοχή στην Παγκόσμια Εβδομάδα Χρήματος για τον ΣΕΛΚ-Το φετινό θέμα και ο στόχος των διαφόρων δράσεων
Με ποσοστό 2,013% ανεπιτυχής η δημόσια πρόταση…. Δεν έπιασε το 50% της Demetra η Logicom