Θέμης Φιλιππίδης: Τα μελλοντικά σχέδια για το Aliathon Resort, τα πλεονεκτήματα της Πάφου και η συνεισφορά του ΠΑΣΥΞΕ

Στα μελλοντικά σχέδια για περαιτέρω ανάπτυξη και εμπλουτισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών που προσφέρει στους επισκέπτες του το Aliathon Resort, αναφέρεται ο εκ των ιδιοκτητών του καταλύματος και πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου, Θέμης Φιλιππίδης.

Σε συνέντευξή του στον «ΞΕΝΟΔΟΧΟ» ο κ. Φιλιππίδης αποκαλύπτει, μεταξύ άλλων, ότι στα πλάνα τους είναι η ανάπτυξη ενός αναβαθμισμένου χώρου απασχόλησης τόσον εκπαιδευτικού όσο και ψυχαγωγικού χαρακτήρα, την δημιουργία ενός θεματικού πάρκου και την δημιουργία ενός κολεγίου τουρισμού.

Παράλληλα, αναδεικνύει τα πλεονεκτήματα της Πάφου ως τουριστικού προορισμού, ενώ ιδιαίτερη αναφορά κάνει και στην τεράστια, όπως τονίζει, συνεισφορά του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων στην ανάπτυξη του κλάδου.

Επιπρόσθετα, ο κ. Φιλιππίδης μέσω της συνέντευξής του αναφέρεται στα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο, καθώς και στις προκλήσεις που τον συναρπάζουν στον τομέα.

ALIATHON

Η ενασχόληση με τον κλάδο

Κύριε Φιλιππίδη καταρχάς θα θέλαμε να μας πείτε πόσα χρόνια ασχολείστε με τον ξενοδοχειακό κλάδο και τι ήταν αυτό που σας οδήγησε να ασχοληθείτε με την βιομηχανία.

Με την βιομηχανία ασχολούμαι από το 1991. Για μένα ήταν ένας τομέας ο ξενοδοχειακός, που παρουσίαζε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με αρκετές προκλήσεις αλλά και με πολλές προοπτικές ιδιαίτερα για την επαρχία της Πάφου.

Η πρόκληση τόσο της ανάπτυξης σ’ ένα υγειές τομέα της οικονομίας όσο και η φιλοξενία επισκεπτών από διαφορετικές εθνότητες με την ανταλλαγή εμπειριών και την δημιουργία σχέσεων, ήταν μερικοί από τους παράγοντες που μας ώθησαν ως οικογένεια να ασχοληθούμε με τη Ξενοδοχειακή Βιομηχανία.

Αρχικά ξεκινήσαμε με ένα μικρό Τουριστικό Χωριό 52 διαμερισμάτων και σταδιακά επεκταθήκαμε σε ένα μεγάλο Τουριστικό Συγκρότημα συνύπαρξης ξενοδοχείου και τουριστικού χωριού πέραν των 400 δωματίων σε τέσσερεις διαφορετικές γειτονιές διαφορετικού τύπου, ικανοποιώντας έτσι όλες τις απαιτήσεις των επισκεπτών μας.

Επιπρόσθετα το Τουριστικό μας Συγκρότημα διαθέτει μια μεγάλη γκάμα υποδομών όπως είναι κολυμβητικές δεξαμενές 11 στον αριθμό, διαφορετικών τύπων και διαστάσεων, μεγάλο αριθμό θεματικών εστιατορίων, συνεδριακό κέντρο, υδροπάρκο, γήπεδο ποδοσφαίρου (futsal), tennis, green bowls, αναρριχήσεις, τοξοβολία, kids club, creche club, κ.α.

Τι είναι αυτό που σας συναρπάζει στον τομέα;

Συναρπάζουν οι συνεχείς προκλήσεις που καθημερινά καλούμαστε να διαχειριστούμε, τόσο στον τομέα της φιλοξενίας όσο και στα θέματα της διαχείρισης, καθώς επίσης και οι εμπειρίες που αποκτάς μέσω της συναναστροφής σου με τους επισκέπτες από διαφορετικές εθνότητες και διαφορετικές εισοδηματικές τάξεις.

Πέραν τούτων, με συναρπάζει και η πρόκληση της δημιουργίας, γιατί η ξενοδοχειακή βιομηχανία είναι ένας τομέας, που χρήζει συνεχούς αναβάθμισης, βελτίωσης και διαφοροποίησης, ούτως ώστε να είσαι μπροστά από τα γεγονότα και να δημιουργείς εκείνο το περιβάλλον και τις συνθήκες που θα κινήσει το ενδιαφέρον σε κάποιον να επισκεφθεί την μονάδα σου.

Όλα αυτά είναι μία τεράστια πρόκληση, η οποία είναι για μένα ενδιαφέρουσα. Ο τομέας των ξενοδοχείων δεν είναι μία δουλειά στατική, αλλά υπάρχει συνεχώς ανάγκη για μία συνεχή εξέλιξη.

Ελεύθερο χρόνο έχετε; Κι αν ναι, πώς τον αξιοποιείτε;

Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, έχω ελεύθερο χρόνο, τον οποίο αξιοποιώ ποικιλοτρόπως. Μεταξύ άλλων, λόγω της φύσης του επαγγέλματός, με ενδιαφέρει πάρα πολύ να ταξιδεύω και να αποκτώ εμπειρίες, τόσο από την Κύπρο και την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, οι οποίες θεωρώ είναι πολύ χρήσιμες. Συνδυάζω, δηλαδή, την αναψυχή με επαγγελματικά ταξίδια.

Επιπρόσθετα, επειδή κατάγομαι από γεωργική οικογένεια, μου αρέσει πάρα πολύ και η ενασχόληση με την γη, όπως επίσης και το κομμάτι της θάλασσας γενικότερα είτε για κολύμπι, είτε για ερασιτεχνικό ψάρεμα, που είναι από τα αγαπημένα μου χόμπι.

ALIATHON2

Τα μελλοντικά σχέδια

Υπάρχει κάτι που μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας σε σχέση με τα μελλοντικά σχέδια για ανάπτυξη του ξενοδοχείου σας;

Τα μελλοντικά μας σχέδια σ’ ότι αφορά την ανάπτυξη της ξενοδοχειακής μας μονάδας αφορούν κυρίως το θέμα της Περιβαλλοντικής Διαχείρισης.

Ως ξενοδοχειακή μονάδα, έχουμε επενδύσει αρκετά στον τομέα αυτό και έχουμε πρόθεση να επεκτείνουμε και να αναβαθμίσουμε τις περιβαλλοντικές μας δράσεις, τόσο στο τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας, νερού, μείωσης των εκπομπών Co2 (διοξειδίου του Άνθρακα), στα θέματα κυκλικής οικονομίας, κ.α. Εδώ να μου επιτραπεί να σημειώσω ότι έχουμε κατά καιρούς βραβευθεί με πολλές περιβαλλοντικές διακρίσεις.

Την αναβάθμιση και εμπλουτισμό των υποδομών μας και των προσφερόμενων υπηρεσιών. Στο πλαίσιο αυτό είναι στα πλάνα μας η ανάπτυξη ενός αναβαθμισμένου χώρου ψυχαγωγίας που θα εμπεριέχει και εκπαιδευτικού χαρακτήρα δραστηριότητες.

Τη δημιουργία κολλεγίου τουρισμού μέσω του οποίου θα εκπαιδεύονται άτομα για απασχόληση στην Ξενοδοχειακή Βιομηχανία.

Τη δημιουργία ενός θεματικού πάρκου σαν πρότυπο κέντρο βιολογικής καλλιέργειας ελιάς και χαρουπιάς με τη συνύπαρξη διαφόρων περιβαλλοντικών δράσεων που εφαρμόζουμε στο συγκρότημα μας.

ALIATHON3

Πώς προετοιμαστήκατε για την καλοκαιρινή σεζόν και πώς εκτιμάται ότι θα εξελιχθεί;

Όσον αφορά τις προετοιμασίες, για την καλοκαιρινή περίοδο, αυτές αρχίζουν ακριβώς μετά την ολοκλήρωση της προηγούμενης σεζόν. Λόγω, μάλιστα, της μεγάλης έκτασης που καταλαμβάνει και του μεγάλου αριθμού δωματίων που διαθέτει το ξενοδοχείο μας, είμαστε υποχρεωμένοι για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες που προκύπτουν, να αρχίσουμε τις προετοιμασίες έγκαιρα, αφού ως επί το πλείστων ανοίγουμε αρχές Φεβρουαρίου ή το αργότερο αρχές Μαρτίου.

Πέραν, όμως, από τις τεχνικές εργασίες (αναβαθμίσεις, ανακαινίσεις, κ.ά.), υπάρχει και η προετοιμασία που αφορά το ανθρώπινο δυναμικό. Για εμάς το ανθρώπινο δυναμικό διαδραματίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο, γιατί είναι τέτοια η βιομηχανία και οι υπηρεσίες που προσφέρονται, που στηριζόμαστε περισσότερο στο ανθρώπινο δυναμικό παρά σε οτιδήποτε άλλο.

Συνεπώς, πρώτιστο μας μέλημα είναι να προετοιμαστεί το ανθρώπινο δυναμικό, για να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της βιομηχανίας, μέσω της εκπαίδευσης τόσο του υφιστάμενου προσωπικού όσο και του νέου προσωπικού που προσλαμβάνουμε προς αντικατάσταση όσων αποχωρούν.

Όσον αφορά τις προοπτικές της χρονιάς, εκτιμούμε ότι οι αφίξεις τουριστών γενικά για τη Πάφο θα είναι μειωμένες κατά 10% φέτος σε σχέση με πέρσι. Στη δική μας μονάδα, είμαστε περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρσι. Γενικά, όμως, παρατηρούμε ένα μούδιασμα και όλες οι ενδείξεις συνηγορούν πως μέχρι το τέλος του έτους, θα υπάρξει κάποια απώλεια σε επισκέπτες.

ALIATHON4

Τα προβλήματα του κλάδου

Ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα που απασχολούν αυτή τη στιγμή τον κλάδο και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν;

Το κυριότερο πρόβλημα που μας απασχολεί, είναι αυτό της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού. Είναι ένα πρόβλημα που, δυστυχώς, δεν μπορούμε πλέον να διαχειριστούμε. Φτάσαμε, μπορώ να πω, σε σημείο απόγνωσης.

Αυτό το πρόβλημα, κατά την άποψή μας, μπορεί εύκολα να επιλυθεί, εάν το κράτος, λαμβάνοντας υπόψην την ανεργία να καθορίσει μία ποσόστωση έτσι ώστε, να δίδεται η δυνατότητα εργοδότησης προσωπικού από τρίτες χώρες έγκαιρα και χωρίς πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες. Δεν μπορεί να είμαστε ήδη στα τέλη Ιουνίου και κάποιες ξενοδοχειακές μονάδες να μην έχουν καταφέρει ακόμη να φέρουν το προσωπικό που χρειάζονται για να λειτουργήσουν.

Ένα άλλο πρόβλημα, το οποίο χρόνο με τον χρόνο χειροτερεύει, είναι οι διάφορες γραφειοκρατικές διαδικασίες που αφορούν τις εκδόσεις διαφόρων αδειών και πιστοποιητικών, είτε λέγεται πιστοποιητικό πυρασφάλειας, είτε για τις κολυμβητικές δεξαμενές, κ.ο.κ.

Είναι τόσο πολύπλοκες, δυστυχώς, οι διαδικασίες, που πολλές φορές, παρά τη θέληση η οποία υπάρχει να τις ακολουθήσουμε πιστά, δεν τα καταφέρνουμε. Για παράδειγμα, πρόσφατα άλλαξε η νομοθεσία για την έκδοση πιστοποιητικών για πετρελαιοειδή. Ενώ προηγουμένως γινόταν από το Υπουργείο Εργασίας οι επιθεωρήσεις, η Βουλή αποφάσισε να παραχωρήσει αυτές τις εξουσίες σε εξωτερικούς πιστοποιημένους ελεγκτές, τη στιγμή που δεν υπάρχουν τέτοιοι πιστοποιημένοι ελεγκτές, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα και να είμαστε όλοι στην ουσία εκτεθειμένοι.

Πέραν των πιο πάνω, μας απασχολεί έντονα τόσο το θέμα των υψηλών τιμών ενέργειας, οι αυξήσεις στις τιμές βασικών προϊόντων, όπως επίσης των δανειστικών επιτοκίων.

Σε ό,τι αφορά, πάντως, το θέμα της ενέργειας, εμείς ως ξενοδοχειακή μονάδα μεριμνήσαμε και εγκαταστήσαμε φωτοβολταϊκά συστήματα, παράγοντας 1.300 κιλοβατώρες, κι έτσι καταφέραμε να απαμβλύνουμε κάπως το κόστος της ενέργειας, χωρίς τούτο να σημαίνει ότι είμαστε και εντελώς αυτάρκεις.

Επί τούτου, μπορώ επίσης να επισημάνω την άρνηση της ΡΑΕΚ και άλλων οργανισμών που εμπλέκονται στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων για να μπορέσουν οι ξενοδοχειακές μονάδες να αξιοποιήσουν την παραγόμενη ενέργεια.

Τα πλεονεκτήματα της Πάφου

Τι είναι αυτό που μπορεί να αξιοποιήσει η Πάφος για να προσελκύσει περισσότερο τουρισμό;

Η Πάφος διαθέτει πάρα πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες επαρχίες. Καταρχήν έχουμε μία εξαιρετική ύπαιθρο, με τα χωριά της, με την μορφολογία της, με την χλωρίδα και την πανίδα της, με τις ακτογραμμές, τη θάλασσα, τα πολιτιστικά χαρακτηριστικά, τις εκκλησίες, τα μοναστήρια. Για μένα είναι ένας πλούτος με δραστηριότητες, όπως είναι η αμπελουργία, η οινοποιεία, η κτηνοτροφία κ.ά., οι οποίες είναι κρίμα να μην αξιοποιηθούν.

Πιστεύω ότι το πρώτιστο που έχουμε να κάνουμε, είναι να αξιοποιήσουμε την ύπαιθρο και να την εντάξουμε μέσα στο τουριστικό πακέτο που προσφέρουμε.

Η Πάφος, επίσης, έχει το πλεονέκτημα ότι η τουριστική της περιοχή συνυπάρχει με την οικιστική και πάρα πολλές ξενοδοχειακές μονάδες κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου είναι ανοιχτές. Συνεπώς, έχει όλες τις προϋποθέσεις να μεγαλώσει την τουριστική περίοδο. Εκείνο, όμως, που πιστεύω πως θα βοηθήσει πάρα πολύ, είναι η δημιουργία υποδομών σε ό,τι αφορά εξειδικευμένες τουριστικές δραστηριότητες, όπως είναι ο ποδηλατικός τουρισμός, ο συνεδριακός τουρισμός, ο αθλητικός τουρισμός, κ.ά.

Πέραν των πιο πάνω, η Πάφος έχει και το πλεονέκτημα του αεροδρομίου από το οποίο μέσα σε 15 λεπτά είσαι στην τουριστική περιοχή.

Με βάση τα πιο πάνω, η Πάφος έχει τις προϋποθέσεις, με λίγες προσπάθειες, να καταφέρει να πάει μπροστά.

ALIATHON5

«Τεράστια η συνεισφορά του ΠΑΣΥΞΕ»

Ποια είναι τα οφέλη από τη συμμετοχή σας ως μέλος του ΠΑΣΥΞΕ;

Το πιο σημαντικό είναι η σφαιρική πληροφόρηση σε ό,τι αφορά θέματα που έχουν να κάνουν με τη βιομηχανία. Έχουμε μία συνεχή ροή πληροφόρησης από τον ΠΑΣΥΞΕ, η οποία είναι πάρα πολύ σημαντική για πάρα πολλά θέματα.

Ακόμη, μέσω του ΠΑΣΥΞΕ, δίνεται η δυνατότητα, μέσω διαφόρων εκδηλώσεων, όπως σεμιναρίων, ανταλλαγής απόψεων και επιμόρφωσης μεταξύ των μελών μας, κάτι το οποίο θεωρώ, επίσης, πολύ σημαντικό.

Επίσης, οι προσπάθειες που καταβάλλει ο ΠΑΣΥΞΕ για αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων που αφορούν τη βιομηχανία, είναι εξέχουσας σημασίας, γιατί αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί ο καθένας μας από μόνος του να επιλύσει γενικότερα προβλήματα που αφορούν είτε κρατικές είτε ημικρατικές υπηρεσίες τοπικής αυτοδιοίκησης. Όλα αυτά, μόνο μέσω του ΠΑΣΥΞΕ μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε.

Πέραν τούτων, ο Σύνδεσμος συμμετέχει σε πάρα πολλούς οργανισμούς τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, και μπορεί να μεταφέρει τα θέματα που απασχολούν τη βιομηχανία, αλλά και να αντλήσει πληροφόρηση χρήσιμη για τα ξενοδοχεία μέλη του.

Συνεπώς, η συμβολή και η συνεισφορά του ΠΑΣΥΞΕ, είναι τεράστια για την βιομηχανία.

Δειτε Επισης

Μέρα Παραδοσιακών Προϊόντων και Λαϊκής Τέχνης στην Πόλη Χρυσοχούς
Συνεχίζονται οι δωρεάν εκδρομές στον Ακάμα μέχρι τον Δεκέμβριο
Τιμήθηκαν επαναλαμβανόμενοι Ιρλανδοί τουρίστες που επισκέφτηκαν τη Λάρνακα 40 φορές
ΕΤΑΠ Λάρνακας: Ανάγκη βελτίωσης συνδεσιμότητας ορεινής Λάρνακας
ΕΤΑΠ Λάρνακας: Ενίσχυση της Επαγγελματικής Κινητικότητας
Ευκαιρίες χρηματοδότησης για μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις έως €30.000
Από τη βιομηχανία της φιλοξενίας στη βιομηχανία της εμπειρίας
ESG και τουριστική βιομηχανία
30 χρόνια αριστείας-Εορτασμοί για την επέτειο ορόσημο του Coral Beach Hotel & Resort
Almyra Hotel: Το «Ουζερί»