Καυτά θέματα στην Βουλή-Ενημερώνει την Επ. Ενέργειας για τερματικό και Great Sea Interconnector ο Παπαναστασίου

Σημαντικά θέματα περιλαμβάνουν οι ημερήσιες διατάξεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών την Τρίτη 25 Ιουνίου μεταξύ των οποίων η πορεία υλοποίησης του τερματικού LNG στο Βασιλικό και της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, ο αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους γεωργούς και κτηνοτρόφους των πρόσφατων πυρκαγιών κα η συνέχιση της συζήτησης σε ό,τι αφορά την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για την ΟΠΑΠ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική ανάρτηση στον ιστότοπο της Βουλής, αύριο Τρίτη συνεδριάζουν οι κοινοβουλευτικές επιτροπές Ενέργειας (9:00), Γεωργίας (11:30), Ελέγχου (11:00) και Εργασίας (11:00).

Στην Επιτροπή Ενέργειας, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου έχει κληθεί για να ενημερώσει τους Βουλευτές για την πορεία υλοποίησης του τερματικού εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βασιλικό και της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ μέσω του υποθαλάσσιου καλωδίου Great Sea Interconnector.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα του τερματικού LNG συζητήθηκε και σε προηγούμενη, κλειστή, συνεδρία της Επιτροπής στις 11 Ιουνίου, μετά το πέρας της οποίας ο Υπουργός Ενέργειας ανέφερε πως υπάρχει μια θέληση των δύο συμβαλλόμενων μερών, ΕΤΥΦΑ και κινέζικης εταιρείας CPP Metron, να καταλήξουν σε κάτι διαφορετικό που θα αφορά ένα ορίζοντα ολοκλήρωσης του τερματικού και αεριοποίησης του LNG, στο Βασιλικό «πιθανόν και εκτός της σύμβασης» και πως «όλες οι εναλλακτικές είναι στο τραπέζι» και είναι σε συζήτηση μεταξύ των συμβαλλομένων μερών.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, θα εξετάσει αυτεπάγγελτά μετά από εισήγηση του συνόλου των μελών της, την ανάγκη άμεσης αποζημίωσης και επαναδραστηριοποίησης των πληγέντων γεωργών και κτηνοτρόφων από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές.

Για το θέμα έχουν κληθεί να συμμετάσχουν στη συνεδρία ο Γενικός Διευθυντής, Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Ανδρέας Γρηγορίου, εκπρόσωποι του Τμήματος Γεωργίας του ίδιου υπουργείου, του Υπουργείου Οικονομικών, η Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων Στέλλα Μιχαηλίδου, εκπρόσωποι της Επαρχιακής Διοίκησης Λευκωσίας, της Επαρχιακής Διοίκησης Πάφου, της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου, οι πρόεδροι των κοινοτικών συμβουλίων Αγίου Δημητριανού, Δρυνιάς, Κούρδακας, Λεμώνας, Πολεμίου, Πολιτικού, Φαρμακά, Χούλου και Ψαθιού και εκπρόσωποι των αγροτικών οργανώσεων.

Την προηγούμενη Τετάρτη το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τη στήριξη όλων των πληγέντων γεωργοκτηνοτρόφων με αποζημιώσεις ύψους €2,8 εκ., ξεκινώντας με άμεσες προκαταβολές αποζημιώσεων. Το Σάββατο η Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Μαρία Παναγιώτου πραγματοποίησε επιτόπια επίσκεψη στην περιοχή Φαρμακά όπου είδε από κοντά τις ζημιές και συζήτησε με τους κοινοτάρχες Φαρμακά και Γουρρίου αλλά και γεωργούς και κτηνοτρόφους για τα προβλήματα που ανέκυψαν από την καταστροφική πυρκαγιά καθώς και τρόπους περαιτέρω στήριξής τους.

Εξάλλου, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου θα συνεχιστεί και σε αυτή τη συνεδρία η συζήτηση σε ό,τι αφορά την αυτεπάγγελτη εξέταση της Ετήσιας Έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή για το έτος 2022 για θέματα ΟΠΑΠ (ΚΥΠΡΟΥ) ΛΤΔ.

Στη συνεδρίαση της επιτροπής κλήθηκαν να παραστούν για το εν λόγω θέμα, ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελή, ο Γενικός Λογιστής Ανδρέας Αντωνιάδης, τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής για τη διαχείριση της διαδικασίας της σύναψης της Σύμβασης, εκπρόσωποι της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, ο Έφορος Φορολογίας Σωτήρης Μαρκίδης, η Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων Στέλλα Μιχαηλίδου, η Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων Ιωάννα Φιάκκου, ο πρόεδρος και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΟΠΑΠ Κύπρου και ο Αναπλ. Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΠΑΠ Κύπρου.

Τέλος στην Επιτροπή Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα συζητηθεί μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο για τροποποίηση της νομοθεσίας που διέπει την παραχώρηση επιδόματος τέκνου με  αύξηση του επιδόματος κατά 5% και παραχώρηση επιδόματος τέκνου σε ποσοστό 50% στα τέκνα φοιτητές πολύτεκνων οικογενειών μέχρι 23 ετών και, στην περίπτωση αρρένων μέχρι 24 ετών, εφόσον υπηρέτησαν θητεία στην Εθνική Φρουρά.

Δειτε Επισης

Οι 10 ακριβότερες πωλήσεις ακινήτων τον Μάιο-Πού έγινε και σε τι αφορούσε η ακριβότερη
AstroBank: Προς πώληση κατοικίες
Έτσι θα πρέπει να ενημερώνουν οι επιχειρήσεις για τις εκπτώσεις...Ο νέος οδηγός με πρακτικά παραδείγματα
Χαλλούμι: Το case study του Ηνωμένου Βασιλείου-Ομογένεια και Βρετανοί τουρίστες απογείωσαν το προϊόν
Μήνυμα Demetra σε Eurobank…«Στρατηγική επιλογή η συμμετοχή στο κεφάλαιο της Ελληνικής Τράπεζας»
Βελτιώθηκε η διαδικασία για εργαζόμενους από τρίτες χώρες, ανάσανε σε ανθρώπινο δυναμικό η τουριστική βιομηχανία
Οι δέκα προτάσεις του ΕΤΕΚ για αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού-Τα μέτρα που προτείνει το Επιμελητήριο
Το MFUSION του Four Seasons... Η ιστορία ενός ιαπωνο-περουβιανού γάμου που πέτυχε
Πληθαίνουν οι κενές θέσεις εργασίας-Σε ποιους κλάδους καταγράφονται οι περισσότερες
Cali Resort & Spa: Άνοιξε τις πόρτες του το νέο πεντάστερο της Louis Hotels για ενήλικες