Φυσικό αέριο: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη ανεβάζει τις τιμές-Ο ρόλος των big tech

Την ανιούσα έχουν πάρει τους τελευταίους τρεις μήνες οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, εν μέρει λόγω της αισιοδοξίας για «έκρηξη» ζήτησης για τις ανάγκες της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ), αλλά και του κρίσιμου ρόλου που πρόκειται να παίξει στην ενεργειακή μετάβαση.

Όπως μεταδίδει το Euronews, στην πορεία προς τη μείωση του παγκόσμιου ανθρακικού αποτυπώματος, το φυσικό αέριο αναμένεται να παίξει ρόλο μεταβατικού καυσίμου. Ταυτόχρονα, η τεχνητή νοημοσύνη, ένα πεδίο που ανθεί αυτή την περίοδο, αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος.

Σύμφωνα με ανάλυση της S&P Global Commodity Insights, «η παγκόσμια ζήτηση για ρεύμα θα αυξηθεί κατά το ένα τρίτο την επόμενη 10ετία, συνυπολογίζοντας τη ζήτηση για data center» και «το φυσικό αέριο θα παίξει σημαντικό ρόλο σαν βασική πηγή ηλεκτρισμού».

Μεταξύ 2024 και 2035, το φυσικό αέριο αναμένεται να προσθέτει 47 γιγαβάτ τον χρόνο σύμφωνα με την ίδια έκθεση.

Σημειώνεται πως υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η ζήτηση για φυσικό αέριο θα αυξηθεί ιδιαίτερα στις αναδυόμενες αγορές της Ασίας λόγω της αύξησης του πληθυσμού, της βιομηχανικής ανάπτυξης και της σταδιακής στροφής προς καθαρές ενέργειες.

Οι Big tech

Οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, όπως η Amazon, η μητρική της Google, Alphabet, η Microsoft και η Meta, έχουν προχωρήσει πολύ στα σχέδιά τους για υποδομές data centers, τα οποία απαιτούν τεράστιες ποσότητες ενέργειας.

Οι ΑΠΕ από μόνες τους δεν θα μπορούν αν καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες, με αποτέλεσμα το φυσικό αέριο να μετατρέπεται σε αναγκαία πηγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα μάλιστα με έκθεση της Goldman Sachs, το φυσικό αέριο μπορεί να παράσχει το 60% του ρεύματος που απαιτείται για τις υποδομές ΑΙ και η υπολειπόμενη ζήτηση να καλυφθεί από ΑΠΕ.

Bέβαια, στην πρόσφατη άνοδο των τιμών συνέβαλαν και άλλοι παράγοντες, όπως οι διακοπές της παραγωγής στη Νορβηγία και η περιορισμένη παραγωγή στις ΗΠΑ, που είναι βασικοί προμηθευτές στην Ευρώπη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Τώρα, ενόψει ενός καλοκαιριού με πολύ υψηλές θερμοκρασίες στο Βόρειο Ημισφαίριο, οι τιμές μπορεί να ανέβουν περαιτέρω λόγω της αυξημένης ζήτησης για ψύξη στα σπίτια και τις προεργασίες στις βιομηχανικές μονάδες.

Δειτε Επισης

ΑΔΜΗΕ: Ανανεώθηκε η θητεία τεσσάρων γενικών διευθυντών
Συμφωνία Ελλάδας-Ισραήλ για την προώθηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης με Κύπρο
Όλα ρευστά για μετοχική συμμετοχή της Κ.Δ. στον Great Sea Interconnector-Οι κόκκινες γραμμές Παπαναστασίου
Τα τρία σενάρια για τη συμφωνία φυσικού αερίου μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας
Κυριάκος Χατζηγιάννης: Δήθεν επενδυτικό ενδιαφέρον για GSI, να δοθεί στη δημοσιότητα η μελέτη των Αμερικανών
Γιώργος Παπαναστασίου: Καλά νέα για το έργο αν ισχύει η συμμετόχη της Meridiam στον GSI-Προχωρά κανονικά η Κ.Δ.
Η είσοδος της Meridiam στον GSI και τι σημαίνει για την πορεία υλοποίησης του έργου-Τι λένε στον ΑΔΜΗΕ
Δυναμικό μπάσιμο της γαλλικής Meridiam στον Great Sea Interconnector…Κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών μαζί με ΑΔΜΗΕ
Ανησυχία πρατηριούχων για νέα έρευνα ΕΠΑ στην αγορά καυσίμων κίνησης-«Μπορεί να διαρκέσει έως έξι έτη…»
ΟΠΕΚ+: Ανησυχεί για τη δέσμευση του Τραμπ να αντλήσει περισσότερο πετρέλαιο