Η σημασία της ηθικής ένταξης της τεχνητής νοημοσύνης στις επιχειρήσεις
InBusinessNews 15:13 - 20 Ιουνίου 2024
Η διαχείριση της γνώσης μπορεί να μετατρέψει τα δεδομένα σε στρατηγικούς πόρους, κατά τον Janusz Marcinkowski, People Experience Domain Leader in Atos Research Community της Atos SE.
Ο ίδιος ανέδειξε τη σημασία της ηθικής ένταξης της τεχνητής νοημοσύνης και της κουλτούρας που υποστηρίζει την ενημερωμένη και ευέλικτη λήψη αποφάσεων.
Στην εποχή της ψηφιακής επανάστασης, η δύναμη της συλλογικής νοημοσύνης αναδεικνύεται ως ένας καθοριστικός παράγοντας επιτυχίας, όπως διαφάνηκε άλλωστε, από την ομιλία του, κατά το 3ο Digital Cyprus Conference 2024 που παρουσίασε η ECOMMBX.
Ο εμπειργνώμονας ανέλυσε την οικονομική δυναμική της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης (Generative AI) και την επίδρασή της στον επιχειρηματικό κόσμο. Με βάση τα στατιστικά στοιχεία και τις κεντρικές έννοιες που παρουσίασε, αναδεικνύεται η σημασία της κριτικής σκέψης, της εμπιστοσύνης και της συνεργασίας.
Σύμφωνα με την έκθεση του Ιουνίου 2023 με τίτλο "The Economic Potential of Generative AI: The Next Productivity Frontier", η γενετική τεχνητή νοημοσύνη έχει την ικανότητα να μεταμορφώσει την παραγωγικότητα, ιδιαίτερα στους τομείς που σχετίζονται με εργασίες γνώσης. Ενδεικτικά, το 25% της επίδρασης της γενετικής AI επικεντρώνεται σε επαγγέλματα με υψηλότερους μισθούς και εκπαιδευτικές απαιτήσεις. Αυτό σημαίνει ότι τα εργαλεία AI μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά την αποδοτικότητα και την καινοτομία σε θέσεις εργασίας που απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες.
Παρ' όλα αυτά, προειδοποιεί, η αξιοποίηση των δεδομένων παραμένει μια πρόκληση, με το 55% των δεδομένων να παραμένει ανεκμετάλλευτο. Επιπλέον, μόνο το 9% των επιχειρήσεων αισθάνεται έτοιμο να υιοθετήσει πλήρως τις τεχνολογίες AI. Η δημιουργία και η διατήρηση της γνώσης είναι ζωτικής σημασίας για το 75% των επιχειρήσεων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για αποτελεσματική διαχείριση και αξιοποίηση των πληροφοριών.
Τόνισε τη σημασία της κριτικής σκέψης στην αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης. Ενδεικτικά, ανέφερε τις έξι βασικές δεξιότητες που πρέπει να καλλιεργηθούν, δημιουργία, αξιολόγηση, ανάλυση, εφαρμογή, κατανόηση και μνήμη. Αυτές οι δεξιότητες είναι θεμελιώδεις για την επιτυχή ενσωμάτωση της AI στις επιχειρήσεις και την αποτελεσματική λήψη αποφάσεων όπως εξήγησε.
Η εμπιστοσύνη αναδείχθηκε ως ένας κρίσιμος παράγοντας στην επιτυχή εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης. Στο σημείο αυτό, υπογράμμισε την ανάγκη για αυτονομία, υπευθυνότητα, ψηφιακή ακεραιότητα και συνεργασία. Κατά τον Marcinkowski, οι επιχειρήσεις πρέπει να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον όπου οι εργαζόμενοι εμπιστεύονται την τεχνολογία και τους συναδέλφους τους, ενισχύοντας έτσι την ομαδική εργασία και τη συλλογική νοημοσύνη.
Η ομιλία κατέληξε με ένα ισχυρό μήνυμα: η επιτυχία στον σύγχρονο επιχειρηματικό κόσμο εξαρτάται από τη συλλογική νοημοσύνη και τη συνεργασία. Η γενετική τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί έναν σημαντικό καταλύτη, αλλά η πραγματική δύναμη προέρχεται από την ενσωμάτωση της κριτικής σκέψης και της εμπιστοσύνης σε όλες τις πτυχές της επιχειρηματικής δραστηριότητας. «Μόνο έτσι μπορούμε να επιτύχουμε μια βιώσιμη και καινοτόμο ανάπτυξη», ήταν η θέση του ομιλητή.