Γιώργος Παντελή: Σημαντικά καλύτερη η νέα συμφωνία με ΟΠΑΠ-Πόσα εκατομμύρια θα λάβει το κράτος

Υπογράφεται στις 26 Ιουνίου η νέα σύμβαση μεταξύ της Δημοκρατίας και της ΟΠΑΠ για την παραχώρηση 15ετούς άδειας κατά αποκλειστικότητα για τη διεξαγωγή, οργάνωση, διαχείριση, λειτουργία και παροχή ορισμένων τυχερών παιχνιδιών στην Κύπρο, η οποία θα είναι «σημαντική καλύτερη» για την Δημοκρατία, δήλωσε στη Βουλή ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Παντελή.

Το θέμα συζητήθηκε στην κοινοβουλευτική επιτροπή Ελέγχου, με τον Πρόεδρο της Ζαχαρία Κουλία να αναδεικνύει την ανάγκη να αποφευχθούν συμβάσεις τύπου Βασιλικού και της κοινής ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας.

«Δεν θέλουμε να επαναληφθούν φαινόμενα τύπου Βασιλικού και Λιμανιού Λάρνακας», είπε ο κ. Κουλίας.

Ενημερώνοντας την επιτροπή, ο κ. Παντελή αναφέρθηκε στην πορεία των διαπραγματεύσεων με την ΟΠΑΠ μετά την ψήφιση νόμου το 2018 που ακύρωνε την προηγούμενη διακρατική συμφωνία. Στο μεταξύ, η ΟΠΑΠ Ελλάδας έχει πλέον ιδιωτικοποιηθεί, ενώ το πλειοψηφικό πακέτο έχει αποκτηθεί από τσεχικά συμφέροντα.

Όπως εξήγησε ο κ. Παντελή, οι συζητήσεις έγιναν με την εταιρεία επί ενός μοντέλου, που βασιζόταν στο πρότυπο της συμφωνίας του ελληνικού δημοσίου με την ΟΠΑΠ, την οποία ενέκρινε και η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Εμείς κάναμε μια διαπραγμάτευση, η οποία είναι σημαντικά καλύτερη για την Κυπριακή Δημοκρατία», ανέφερε ο ΓΔ του ΥΠΟΙΚ μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, προσθέτοντας ότι η νέα συμφωνία θα υπογραφεί στις 26 Ιουνίου και θα είναι διάρκειας 15 χρόνων.

Είπε ειδικότερα, ότι κατά τα προηγούμενα 15 χρόνια η Δημοκρατία (βάσει της προηγούμενης συμφωνίας) έλαβε έσοδα €214 εκατ.

«Με την νέα σύμβαση η Δημοκρατία θα λάβει €447 εκατ. στα 15 χρόνια. Μπορείτε να αντιληφθείτε τη βελτίωση που επιτυγχάνεται με την συνομολόγηση της νέας συμφωνίας», συμπλήρωσε.

Ο κ. Παντελή είπε ότι η συμφωνία θα καλύπτει και εκκρεμή θέματα, όπως είπε, που αφορούν τα αδιάθετα κέρδη, αλλά και τη διάθεση ποσών που δεν είχαν διατεθεί βάσει της πρόνοιας της πληρωμής 2% σε κοινωφελή έργα θα κατατίθενται στο πάγιο ταμείο.

Ειδικότερα, για τα αδιάθετα κέρδη, ο ΓΔ του ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι εκτιμώνται στα €8 εκατ. τα οποία βάσει της σύμβασης, θα διατίθενται για έργα στη Δημοκρατία. Εξήγησε ότι στην προηγούμενη σύμβαση υπήρχε ένα νομικό κενό για αυτό το ζήτημα.

Όσον αφορά το ετήσιο τέλος άδειας, ο κ. Παντελή είπε ότι αυτό αυξάνεται στα €4,2 εκατ. από €3,2 εκατ. που ίσχυε στην προηγούμενη σύμβαση.

Δειτε Επισης

Ειρήνη Πική: Το 67% των δράσεων της Κυβέρνησης ολοκληρώθηκε ή είναι σε πορεία υλοποίησης (vid)
Με απώλειες έκλεισε το Χρηματιστήριο την Τρίτη
Ενώπιον του Υπουργικού τα νέα κριτήρια εξέτασης αιτήσεων για τα σχέδια του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Αντάλλαξαν απόψεις για τα εργασιακά ζητήματα ΣΕΚ και ΔΗΚΟ-Τα θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο
Επαφές ΣΥΠΡΟΔΑΤ με κόμματα για τους εγκλωβισμένους αγοραστές-Στο τραπέζι πιθανή κατάθεση πρότασης νόμου
Σταθερός ο ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ τον Ιούνιο
Αυξημένη ζήτηση συμπιέζει τις αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων της Κυπριακής Δημοκρατίας
Με μικρά κέρδη ξεκίνησε την εβδομάδα το ΧΑΚ
Η more.com στην οικογένεια χορηγών του FIBA EuroBasket 2025
Οι οικονομικές επιπτώσεις της εισβολής και ο σημαντικός ρόλος της ΚΤΚ για την ανοικοδόμηση από τα ερείπια