Οριακές απώλειες για το πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν παρότι «έπιασαν» υψηλά επτά εβδομάδων κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης (19/6), καθώς η αισιοδοξία για την καλοκαιρινή ζήτηση και οι ανησυχίες για την κλιμάκωση των πολεμικών συγκρούσεων αντιστάθμισαν μια βιομηχανική έκθεση που ανέφερε ότι τα αμερικανικά αποθέματα αργού παρουσίασαν απροσδόκητη αύξηση.

Σε αυτό το κλίμα, το αμερικανικό WTI έχασε 10 σεντς ή 0,1% στα 81,47 δολ. το βαρέλι, ενώ το Brent υποχώρησε κατά 6 σεντς ή 0,1% στα 85,27 δολ. το βαρέλι.

Νωρίτερα στη συνεδρίαση τόσο το Brent όσο και το WTI διαπραγματεύονταν στις υψηλότερες τιμές του τελευταίου 1,5 μήνα, με το πρώτο να φτάνει στα 85,84 δολάρια το βαρέλι και το δεύτερο στα 81,96 δολάρια το βαρέλι.

Σημειώνεται πως η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν περιορισμένη σήμερα λόγω της αργίας στη χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ για τους εορτασμούς της Juneteenth.

«Η τρέχουσα φάση δείχνει μια μη ικανοποιητική εικόνα, αλλά υπάρχουν σημεία που υποδηλώνουν μια πιο αισιόδοξη προοπτική», δήλωσε ο Tamas Varga, αναλυτής του broker PVM.

Η τιμή του Brent, η οποία βρίσκεται 8 δολάρια πάνω από τα χαμηλά επίπεδα που σημειώθηκαν στις αρχές Ιουνίου, «δείχνει πραγματική αισιοδοξία ότι το παγκόσμιο ισοζύγιο πετρελαίου θα συσφίξει τελικά», πρόσθεσε ο Varga.

Και οι δύο δείκτες αναφοράς, έχοντας ανακάμψει έντονα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, κέρδισαν πάνω από 1 δολάριο κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, μετά την επίθεση ουκρανικών drones σε δεξαμενές πετρελαίου σε μεγάλο ρωσικό λιμάνι.

Στη Μέση Ανατολή, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ προειδοποίησε για πιθανό «ολοκληρωτικό πόλεμο» με τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, παρότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποφύγουν το ενδεχόμενο μιας ευρύτερης σύγκρουσης.

Υπογραμμίζεται πως, ενδεχόμενη κλιμάκωση στο πολεμικό μέτωπο στη Μέση Ανατολή ενέχει τον κίνδυνο διακοπής του εφοδιασμού στην πετρελαιοπαραγωγό περιοχή.

Δειτε Επισης

Προχωρά με εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε κτίριά της η ΑΗΚ-Ο διαγωνισμός και η εκτιμώμενη αξία
Τα σχέδια για απανθρακοποίηση και η ενεργειακή στρατηγική της Κύπρου- Η παρουσίαση Γιώργου Παπαναστασίου
«Ενέργεια για το μέλλον» στο πλαίσιο του Shorewinner-Με επιτυχία η υβριδική εκδήλωση έναρξης του έργου
Έδωσε... ρεύμα στην ηλεκτρική διασύνδεση η Βουλή των Ελλήνων-Στο 50-50 ο επιμερισμός του γεωπολιτικού ρίσκου
Η συμφωνία Κύπρου και Ελλάδας για την ηλεκτρική διασύνδεση-Ρητή αναφορά για πρόθεση μετοχικής συμμετοχής της Κ.Δ.
Σκυλακάκης για GSI: Το καλώδιο μπορεί, πρέπει και θα γίνει-Παραγωγική η διαπραγμάτευση με Κύπρο
Πετρέλαιο: Νέα βουτιά σχεδόν 3% στις τιμές-Η Σαουδική Αραβία «παγώνει» τον στόχο για $100 το βαρέλι
Με οδηγό τον οδικό χάρτη συζητήσεων για τέσσερις μήνες... Τι είπαν Χριστοδουλίδης-Κάσαλο για το «Αφροδίτη»
Στο τραπέζι του ΕΤΕΚ και στην παρουσία Γιώργου Παπαναστασίου τα καυτά ενεργειακά ζητήματα
Ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων ο επιμερισμός 50-50 του γεωπολιτικού ρίσκου για τον GSI