ΑΟΝ SOLUTIONS ΚΥΠΡΟΥ: All in one solution

Στα 18 χρόνια παρουσίας στην Κύπρο η Aon|Wealth Solutions ανέπτυξε ένα πλήρες φάσμα λύσεων για επαγγελματικά ταμεία συνταξιοδοτικών παροχών. Σήμερα κατέχει ηγετική θέση σε Αναλογιστικές, Συμβουλευτικές, Επενδυτικές και Γενικής Φύσεως υπηρεσίες, στη Διαχείριση Λογαριασμών και στις λύσεις που προσφέρει στο πεδίο των Ταμείων Προνοίας. Ο Partner της εταιρείας, Φίλιππος Μαννάρης, μιλά για το MAP Fund, τις συναφείς εργασίες που προσφέρονται και για τις εξελίξεις στον τομέα.

Aπό το 2014 η ΑΟΝ|Wealth Solutions Κύπρου έχει ιδρύσει και διαχειρίζεται το πρώτο πολυεπιχειρησιακό και διασυνοριακό Ταμείο Προνοίας στη χώρα μας, το MAP Fund, με πάνω από 400 χρηματοδοτούσες επιχειρήσεις. Επίσης, έχει αναλάβει πολύ σημαντικά αναλογιστικά έργα στην κοινωνική ασφάλιση, όπως την αναμόρφωση του συστήματος υγείας και συντάξεων της Αιγύπτου, τη μελέτη του συνταξιοδοτικού ταμείου των ιδιωτικών υπαλλήλων του Μπαχρέιν, τη μελέτη του συνταξιοδοτικού συστήματος στο Κατάρ και την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος της Σαουδικής Αραβίας.

Παράλληλα, συνεργάζεται με εκατοντάδες εταιρείες στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων πολυεθνικών με παρουσία στις χώρες του Αραβικού Κόλπου.

Τι προσφέρει το MAP Fund

Το πολυεπιχειρησιακό Ταμείο Προνοίας MAP Fund προσφέρει στα μέλη, από το 2014, συνολικές υπηρεσίες διαχείρισης του λογαριασμού τους και διάφορες επιλογές επενδυτικών στρατηγικών. Μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί 400 εργοδότες και 10.000 μέλη από Κύπρο και Ελλάδα. Ένα πολυεπιχειρησιακό ταμείο μπορεί να παρέχει πιο αποδοτικές επιλογές από εκείνες που είναι συνήθως διαθέσιμες σε μικρότερα εταιρικά ταμεία προνοίας. Το ΜΑΡ Fund αξιοποιεί την αγοραστική δύναμη της Aon για να παρέχει πρόσβαση στις χαμηλότερες δυνατές αμοιβές διαχείρισης επενδύσεων από τους καλύτερους διαχειριστές κεφαλαίων στον κόσμο. Ως αποτέλεσμα το ΜΑΡ προσφέρει καλύτερες και πιο αποδοτικές επιλογές, καταλήγοντας σε καλύτερα αποτελέσματα για τα μέλη.

To MAP Fund δίνει τη δυνατότητα:

Στους Εργοδότες να αναθέσουν τη διακυβέρνηση και την ευθύνη της διαχείρισης στους ειδικούς, επιτρέποντας στις εταιρείες και τα στελέχη τους να επικεντρώσουν εκ νέου την προσοχή τους σε αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία για την εταιρική τους στρατηγική.

Στους Εργαζόμενους να έχουν πλήρη πρόσβαση στον λογαριασμό τους και να επιλέγουν τη δική τους στρατηγική για καλύτερη ευθυγράμμιση της επενδυτικής στρατηγικής με τον συνταξιοδοτικό προγραμματισμό τους αλλά και για καλύτερη διαχείριση των κινδύνων σε ατομικό επίπεδο.

Προσφέρει επίσης:

  • Υπηρεσίες αναλογιστή και συμβούλου επενδύσεων γενικής φύσης, όπως, καταρτισμό επενδυτικής στρατηγικής, ετοιμασία Δήλωσης Αρχών Επενδυτικής Πολιτικής, επιλογή και παρακολούθηση διαχειριστών κεφαλαίων.
  • Υπηρεσίες εξωτερικής ανάθεσης της διαχείρισης λογαριασμών μελών Ταμείων Προνοίας (Administration), όπως, διαχείριση μηνιαίων συναλλαγών, επικοινωνία με τα μέλη (και μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας) για διεκπεραίωση των αιτημάτων τους, εκπαίδευση διαχειριστικών επιτροπών, ετοιμασία οικονομικών καταστάσεων και επικοινωνία με τον Έφορο Ταμείων Προνοίας για συμμόρφωση με τη Νομοθεσία.

Εξελίξεις κι αλλαγές

Σε έναν κόσμο όπου οι οικονομικές παράμετροι αλλάζουν ραγδαία και οι επιχειρήσεις μάχονται κατά πολλαπλών κρίσεων, ο σχεδιασμός και ο τρόπος διαχείρισης των συνταξιοδοτικών παροχών δεν μπορεί να μένει στάσιμος. Πρέπει να εξελίσσεται, καθιστώντας τα προγράμματα συνταξιοδότησης εργαλείο ανάπτυξης και υποστήριξης του ανθρώπινου δυναμικού. Η εξέλιξη αυτή αποτυπώνεται και στην έρευνα αγοράς του 2023 που διενήργησε η ΑΟΝ, η οποία καταδεικνύει ότι:

Παρατηρείται στον σχεδιασμό των προγραμμάτων μια άνοδος στην εφαρμογή της συσχέτισης των εισφορών του εργοδότη με εκείνες των μελών, προκειμένου να αυξηθεί η συμμετοχή των εργαζομένων και να ενισχυθεί η δέσμευση με το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα, κάτι που στηρίζει σημαντικά τη συνταξιοδοτική ετοιμότητα των μελών.

Παρατηρείται αυξημένη επιθυμία για παροχή δυνατότητας ατομικής επιλογής επενδύσεων στα μέλη για τους εξής λόγους: (α) κάλυψη διαφορετικών ηλικιακών προφίλ των μελών, (β) αύξηση της εκτίμησης του μέλους στο πρόγραμμα, αφού το ίδιο επιλέγει τις επενδυτικές επιλογές που το αφορούν, (γ) λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες των μελών με διαφορετική ανοχή στον επενδυτικό κίνδυνο. Παρόλο που το συγκεκριμένο μοντέλο δεν εφαρμόζεται ακόμα καθολικά, καταδεικνύεται μια σημαντική τάση της αγοράς για τη μελλοντική εξέλιξη του τομέα. Το ποσοστό των μελών που θα έχουν τη δυνατότητα αυτή αναμένεται να αυξηθεί λόγω των επικείμενων μεταφορών σε πολυπιχειρησιακά Ταμεία Προνοίας.

Περίπου το 40% των εταιρειών που προσφέρουν σήμερα εταιρικό Ταμείο Προνοίας, έχουν την πρόθεση να μεταφερθούν στο μέλλον σε πολυεπιχειρησιακό Ταμείο Προνοίας.

Αποταμίευση από νωρίς

Η πιο σημαντική απόφαση για τον κάθε σημερινό εργαζόμενο είναι η έναρξη αποταμίευσης με το ύψος του ποσοστού αποταμίευσης να ανέρχεται στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Το ποσοστό αποταμίευσης είναι το στοιχείο που προβλέπει με τη μεγαλύτερη ακρίβεια κατά πόσο ο εργαζόμενος θα πετύχει τον συνταξιοδοτικό του στόχο. Ακόμα και μικρές αυξήσεις μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη συνταξιοδοτική ετοιμότητα.

Το συνολικό ποσοστό εισφορών που πρέπει να αποταμιεύεται ανελλιπώς από την ηλικία των 25-35 για επαρκή συνταξιοδότηση κυμαίνεται στο 16%-22% του συνολικού μισθού.

Company Profile

Η Aon Solutions Κύπρου είναι μέλος του διεθνούς ομίλου της Aon (NYSE: AON) με 50.000 εργαζομένους και παρουσία σε 120 χώρες. Το τοπικό γραφείο στην Κύπρο λειτουργεί ως κόμβος για την παροχή υπηρεσιών σε Κύπρο και Μέση Ανατολή.

Το επενδυτικό τμήμα της Aon συμβουλεύει παγκοσμίως αναλογιστικές υποχρεώσεις και αποθεματικά που υπερβαίνουν τα $4 τρισ., γεγονός που την αναδεικνύει στον μεγαλύτερο οργανισμό παροχής αναλογιστικών και επενδυτικών υπηρεσιών σε θεσμικούς επενδυτές στον κόσμο. Η ομάδα της Aon Κύπρου παρέχει υπηρεσίες σε μεγάλους θεσμικούς επενδυτές της Κύπρου και της Μέσης Ανατολής με συνολικά αποθεματικά $40 δις.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Τηλέφωνο: 22458011

Ιστοσελίδα: www.aonsolutions.com.cy, www.map.fund

Δειτε Επισης

LifeGoals Financial Services: Υψηλές κι ασφαλείς αποδόσεις
ΑΟΝ SOLUTIONS ΚΥΠΡΟΥ: All in one solution
ANCORIA INSURANCE: Plans of action
Πώς θα πετύχω καλή σύνταξη