LifeGoals Financial Services: Υψηλές κι ασφαλείς αποδόσεις

Το 2024 αποτελεί σημαντική χρονιά για τον Όμιλο Emergo, καθώς συμπληρώνονται 10 χρόνια από την ίδρυση του πολυεπιχειρησιακού Ταμείου Προνοίας, LifeGoals. Δέκα χρόνια ανάπτυξης με επίκεντρο την καινοτομία, την αξιοπιστία και την αφοσίωση στη συνεχή αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρει στους Εργοδότες και στα Μέλη που το εμπιστεύονται, όπως αναφέρει ο Senior Manager of Occupational Pensions, Μιχάλης Λαζαρίδης.

Η ιστορία της Emergo στην Κύπρο ξεκίνησε το 1990, όταν μεταφέρθηκε εδώ η έδρα του Ομίλου από τον Καναδά. Μέσω της LifeGoals Financial Services, η οποία είναι Κυπριακή Εταιρεία Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (αρ. άδειας 232/14), σχεδιάζει και διαχειρίζεται τη σειρά συνταξιοδοτικών και επενδυτικών λύσεων LifeGoals σε Κύπρο και Ευρώπη.

Το 2024 επιτεύχθηκαν σημαντικοί στόχοι. Οι συμμετέχοντες Εργοδότες ξεπέρασαν τους 400, τα ενεργά Μέλη τις 10.000 και οι αποταμιεύσεις των Μελών τα 150 εκατομμύρια ευρώ, βαδίζοντας με γοργούς ρυθμούς προς το ορόσημο των 200 εκατομμυρίων. Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται η έγκριση της αίτησης του LifeGoals για έναρξη διασυνοριακών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, κάτι που θα διευρύνει σε μεγάλο βαθμό τους ορίζοντες ανάπτυξης. Τελευταία επιτυχία αποτελεί η συμφωνία για συνεργασία με τη J.P. Morgan Chase, την τράπεζα με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση αγοράς στον κόσμο, η οποία θα λειτουργεί ως η βασική τράπεζα του Ταμείου, γεγονός που θα προσθέσει νέες δυνατότητες στη λειτουργία του Ταμείου και της LifeGoals Financial Services.

Σύγχρονες και αποδοτικές λύσεις

Το LifeGoals είναι ένα πολυεπιχειρησιακό ταμείο προνοίας (ΤΠ 3263) στην Κύπρο, που επιτρέπει σε οποιαδήποτε εταιρεία να εγγραφεί ή να μεταφέρει το συνταξιοδοτικό της πλάνο παρέχοντας στο προσωπικό της το πιο σύγχρονο και αποδοτικό Ταμείο Προνοίας. Προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε εργοδότη, απαλλάσσοντάς τον από τη διαχείριση των συσσωρευμένων συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των μελών. Είναι το πρώτο ταμείο στην Κύπρο που λειτούργησε ως πολυεπιχειρησιακό χωρίς να είναι κλαδικό ή συντεχνιακό, εισάγοντας καινοτομίες, όπως ατομική επιλογή επένδυσης για τα Μέλη του μέσα από πολλαπλές επιλογές χαρτοφυλακίων.

Από το 2022 παρέχει και χαρτοφυλάκια ESG (Article 8) ως εναλλακτική επιλογή στα υφιστάμενα χαρτοφυλάκια, φέρνοντας τα Μέλη σε επαφή με την έννοια των βιώσιμων επενδύσεων.

Με την εφαρμογή του GDPR αναπτύχθηκε ασφαλής πλατφόρμα Εργοδότη για όλες τις συναλλαγές και επικοινωνίες με το ταμείο. Τα Μέλη επίσης έχουν πρόσβαση σε πλήρη και λεπτομερή πληροφόρηση μέσω πλατφόρμας και εφαρμογής με ημερήσια αποτίμηση λογαριασμού, εξατομικευμένη απόδοση και πρόβλεψη ωφελήματος. Το LifeGoals είναι το μόνο ταμείο που παρέχει απόλυτη διαφάνεια για τις υποκείμενες επενδύσεις κάθε χαρτοφυλακίου.

Η πλατφόρμα είναι πλήρως ψηφιοποιημένη με χρήση ηλεκτρονικών υπογραφών για ασφαλείς συναλλαγές. Παρέχονται, όμως, κι εναλλακτικοί τρόποι επικοινωνίας για χρήστες που δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, διασφαλίζοντας την προσβασιμότητα για όλους.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι δίνεται δυνατότητα συνέχισης της επένδυσης και μετά την αποχώρηση από το Ταμείο μέσω της υπηρεσίας ιδιωτικής επένδυσης LifeGoals Investments, όπου τα Μέλη μπορούν να συνδυάσουν επιπρόσθετες ατομικές επενδύσεις και αποταμιεύσεις. Ακόμη, παρέχεται ασφάλιση ζωής €3.000 από τη MetLife σε κάθε μέλος, χωρίς χρέωση και με δυνατότητα αύξησης ασφαλιστικής κάλυψης μέχρι €500,000 σε προνομιακές χρεώσεις, έτσι ώστε τα μέλη να μπορούν να δημιουργήσουν έναν ολοκληρωμένο χρηματοοικονομικό σχεδιασμό.

Νέες τάσεις και προσεγγίσεις

Ο σχεδιασμός συνταξιοδοτικών ταμείων απαιτεί διαχείριση κινδύνων, διασφάλιση ρευστότητας, στρατηγική επένδυση και διαφάνεια. Η διαφοροποίηση των επενδύσεων μειώνει κινδύνους, ενώ η επαρκής ρευστότητα καλύπτει βραχυπρόθεσμες ανάγκες. Οι επενδυτικές στρατηγικές πρέπει να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των Μελών και η διαφάνεια να ενισχύει την εμπιστοσύνη.

Βασικές προτεραιότητες περιλαμβάνουν τη βιωσιμότητα, την καινοτομία και την κοινωνική ευθύνη. Νέες τεχνολογίες βελτιώνουν τις υπηρεσίες και την αποδοτικότητα, ενώ η ανάλυση δεδομένων βοηθά στην κατανόηση αναγκών. Τα κριτήρια ESG στις επενδύσεις προωθούν τη βιωσιμότητα και τα συνταξιοδοτικά Ταμεία οφείλουν να μετέχουν σ’ αυτή την προσπάθεια.

Προκλήσεις περιλαμβάνουν δημογραφικές αλλαγές, οικονομική αβεβαιότητα, μεταβαλλόμενο ρυθμιστικό πλαίσιο, ψηφιοποίηση και κυβερνοασφάλεια. Η γήρανση του πληθυσμού και ο διαφορετικός τρόπος σκέψης και ζωής των νέων γενιών συνθέτουν ένα σκηνικό που απαιτεί νέες προσεγγίσεις και εκσυγχρονισμό των συνταξιοδοτικών ταμείων.

Για ένα σταθερό μέλλον

Στην Κύπρο, το ποσοστό αναπλήρωσης του εισοδήματος μετά τη σύνταξη είναι κάτω του 40%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat και του OECD, σημαντικά χαμηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ. Για να μπορέσει ένα άτομο να διατηρήσει το βιοτικό του επίπεδο σταθερό χρειάζεται ένα ποσοστό κοντά στο 80%.

Χρειάζεται, λοιπόν, να δημιουργηθούν προγράμματα χρηματοοικονομικής παιδείας τόσο για ενήλικες όσο και ως μάθημα στα σχολεία, αφού έρευνες δείχνουν ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στο συγκεκριμένο πεδίο στην Κύπρο.

Ως διαχειριστές οφείλουμε να συμμετέχουμε με δράσεις προς την κατεύθυνση της επιμόρφωσης του πληθυσμού και είναι κάτι που ως LifeGoals εφαρμόζουμε μέσα από ενημερωτικές συναντήσεις με το προσωπικό εταιρειών που συμμετέχουν στο Ταμείο. Αυτές συμβάλλουν στην κατανόηση βασικών εννοιών και συνεπώς σε μεγαλύτερη συμμετοχή στα Ταμεία Προνοίας, σε διευρυμένα ποσοστά αποταμίευσης και σε επιλογές επένδυσης που συνάδουν με τον ορίζοντά τους.

To Πανευρωπαϊκό Ατομικό Συνταξιοδοτικό

Μέσα στο 2024 αναμένεται να είναι διαθέσιμο και το LifeGoals PEPP, το νέο Πανευρωπαϊκό Ατομικό Συνταξιοδοτικό προϊόν που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για ένα εθελοντικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα που συμπληρώνει τα δημόσια και επαγγελματικά συνταξιοδοτικά συστήματα της ΕΕ.

Απευθύνεται σε όλους τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιθυμούν να αποταμιεύσουν για τη σύνταξή τους με ευέλικτους και ασφαλείς τρόπους.

Ήδη παρατηρείται πολύ μεγάλο ενδιαφέρον κυρίως από εργαζόμενους που δεν συμμετέχουν σε Ταμεία Προνοίας, υπαλλήλους στο Δημόσιο και ευρύτερο Δημόσιο τομέα, αυτοεργοδοτούμενους, φοιτητές και από άτομα που θέλουν να ενισχύσουν τις αποταμιεύσεις τους, επωφελούμενοι και από τα φορολογικά πλεονεκτήματα.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Τηλέφωνο: 70002424

Ε-mail: info@lifegoals.eu

Ιστοσελίδα: https://www.lifegoals.eu/online-investing/en

Δειτε Επισης

LifeGoals Financial Services: Υψηλές κι ασφαλείς αποδόσεις
ΑΟΝ SOLUTIONS ΚΥΠΡΟΥ: All in one solution
ANCORIA INSURANCE: Plans of action
Πώς θα πετύχω καλή σύνταξη