«Built to Rent» και πολεοδομικά κίνητρα γίνονται ακόμη πιο ελκυστικά-Οι τροποποιήσεις που ενέκρινε το Υπουργικό

Μεγάλο ενδιαφέρον εκδηλώνεται από κατασκευαστές και επαγγελματίες ανάπτυξης γης για αξιοποίηση των ειδικών στεγαστικών κινήτρων παραγωγής προσιτής κατοικίας για πώληση και ενοικίαση, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Ο κ. Ιωάννου, μιλώντας μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, σημείωσε ότι, μετά την εξαγγελία των στεγαστικών μέτρων τον Οκτώβριο 2023, υπάρχει συνεχής επικοινωνία και διάλογος με τους επαγγελματίες του κατασκευαστικού τομέα, με στόνο να βελτιωθούν τα Σχέδια.

Όπως επεσήμανε ο κ. Υπουργός, λήφθηκαν υπόψη οι εισηγήσεις και οι απόψεις των επαγγελματιών του κλάδου ανάπτυξης γης και αποφασίστηκε η τροποποίηση και η διεύρυνση των κριτηρίων, ώστε τα πολεοδομικά κίνητρα και το Σχέδιο “Built to Rent” να γίνουν πιο ελκυστικά για τον ιδιωτικό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, για παραγωγή προσιτής στέγης.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα σειρά τροποποιήσεων που αφορούν:

  • Στην πρώτη κατηγορία, έχει μειωθεί η προϋπόθεση για το καθαρό εμβαδό από 4.000 σε 2.000 τ.μ..
  • Ένταξη επιπλέον Κατηγοριών και Οικιστικών Ζωνών.
  • Στη δεύτερη κατηγορία, το κριτήριο έχει από 1.000 τ.μ. έχει μειωθεί στα 800 τ.μ..
  • Τροποποίηση του ποσοστού ανάμειξης των τύπων οικιστικών μονάδων ολόκληρης της ανάπτυξης και ευθυγραμμίζεται με τις πρόνοιες του σε ισχύ Σχεδίου Ανάπτυξης
  • Τροποποίηση της αναλογίας του Δομήσιμου Εμβαδού του Κινήτρου προς όφελος της υπό ανάπτυξη ιδιοκτησίας από 20% σε 25% και προς όφελος της παραγωγής Προσιτής Στέγης από 25% σε 20%.
  • Παραχώρηση δυνατότητας στην Πολεοδομική Αρχή κατά την κρίση της να επιτρέψει την εξαγορά των χώρων στάθμευσης για επισκέπτες υπό την προϋπόθεση ότι διασφαλίζεται τουλάχιστον ένας λειτουργικός χώρος στάθμευσης για κάθε οικιστική μονάδα εντός του υπό ανάπτυξη τεμαχίου.
  • Παραχώρηση δυνατότητας στην Πολεοδομική Αρχή κατά την κρίση της να επιτρέψει ελαφρές αποκλίσεις από το αναμενόμενο Δομήσιμο Εμβαδόν που προκύπτει από τη χρήση του Κινήτρου για σκοπούς προσιτής στέγης, για σκοπούς ορθολογικού σχεδιασμού της ανάπτυξης.
  • Καθορισμός ως αρμόδιας Πολεοδομικής Αρχής για εξέταση πολεοδομικών αιτήσεων για αναπτύξεις που αξιοποιούν το Κίνητρο ο Διευθυντής του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως.

Δειτε Επισης

Έπεσαν οι υπογραφές ανάμεσα σε Cyta και ΑΗΚ για τους έξυπνους μετρητές-Ένα έργο ορόσημο κόστους €50 εκατ.
Κ. Κουμής: Η αφετηρία του δημοσιεύματος της Daily Express-«Οφείλουμε να είμαστε όλοι προσεκτικοί για τον τουρισμό»
Έρχεται Κύπρο με παράρτημα το Μετσόβειο Πολυτεχνείο-Συνάντηση Χριστοδουλίδη με τις πρυτανικές Αρχές
Δάνειο από ΕΤΕπ ύψους μέχρι 108 εκατ. εύρω για 703 φοιτητικές εστίες σε Λεμεσό και Πάφο-Βάζει άλλα 53 εκατ. το κράτος
Επιστολή ΕΤΕΚ προς Υπουργείο Εσωτερικών για το Σχέδιο Πολεοδομικών Κινήτρων για επικίνδυνες οικοδομές
Στο Υπουργικό η συμφωνία για δάνειο €108 εκ. από ΕΤΕπ για φοιτητικές εστίες ΤΕΠΑΚ σε Λεμεσό και Πάφο
Το πράσινο κτίριο του ΚΕΒΕ... Τα βήματα μετατροπής και ο στόχος εξασφάλισης της πράσινης πιστοποίησης(pics)
Δήμος Παναγιώτου (Limassol Greens): Οι προοπτικές της Κύπρου ως επενδυτικού κέντρου και ο ρόλος του τομέα των κατασκευών
Σε περίοδο αλλαγών, ενισχύσεων και βελτιώσεων η Atterbury-Πυρετώδεις προετοιμασίες για Mall of Cyprus και Mall of Limassol
Η κατάσταση των ΜΕΔ στο τραπεζικό σύστημα της χώρας-Στα πόσα εκατ. τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια