Βρετανία: Ο πληθωρισμός επιστρέφει στον στόχο του 2% για πρώτη φορά από το 2021

Ο πληθωρισμός στη Βρετανία επέστρεψε στον στόχο του 2% τον Μάιο για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία την Τετάρτη, καθώς οι οικονομικές επιπτώσεις της Covid-19 και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν πια εξασθενήσει.

Η πτώση του πληθωρισμού θα χαιρετιστεί τόσο από τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ όσο και από την κεντρική τράπεζα της χώρας, Bank of England, ωστόσο όπως όλα δείχνουν είναι ήδη αργά είτε για να αλλάξει η τύχη του Σούνακ στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές είτε για να προκαλέσει μείωση επιτοκίων από πλευράς της BoE την Πέμπτη.

Τα στοιχεία του Μαΐου σύμφωνα με το Reuters, έδειξαν ότι ο πληθωρισμός των τιμών των υπηρεσιών – ο οποίος σύμφωνα με την BoE δίνει μια καλύτερη εικόνα των μεσοπρόθεσμων κινδύνων πληθωρισμού – ήταν 5,7%, μειωμένος από 5,9% τον Απρίλιο.

Η πτώση του πληθωρισμού των τιμών καταναλωτή από το 2,3% του Απριλίου ήταν σύμφωνη με τη διάμεση εκτίμηση των οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Reuters και σηματοδοτεί απότομη πτώση από το υψηλό 41 ετών του 11,1% που κατεγράφη τον Οκτώβριο του 2022.

Η πτώση ήταν πιο έντονη απ’ ό,τι στη ζώνη του ευρώ ή στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ο πληθωρισμός τιμών καταναλωτή τον Μάιο ήταν 2,6% και 3,3% αντίστοιχα, διαψεύδοντας τις ανησυχίες πριν από έναν χρόνο ότι ο βρετανικός πληθωρισμός αποδεικνυόταν ασυνήθιστα επίμονος.

Παρόλα αυτά οι τιμές καταναλωτή έχουν αυξηθεί περίπου κατά 20% τα τελευταία τρία χρόνια, ασκώντας πιέσεις στο βιοτικό επίπεδο και συμβάλλοντας στη μη δημοτικότητα των Συντηρητικών του Σουνάκ, οι οποίοι βρίσκονται περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες πίσω από το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα στις δημοσκοπήσεις.

Η BoE έχει δηλώσει ότι η επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο της δεν αρκεί από μόνη της για να δοθεί το έναυασμα της μείωσης επιτοκίων. Ενώ οι περισσότεροι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters πιστεύουν ότι θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια από το υψηλό 16 ετών του 5,25% τον Αύγουστο, οι χρηματοπιστωτικές αγορές θεωρούν ότι μια πρώτη κίνηση είναι πιο πιθανή τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο – και βλέπουν μόλις 10% πιθανότητα μείωσης αυτή την εβδομάδα.

Η πιο πρόσφατη πτώση του πληθωρισμού οφείλεται στη μείωση των ρυθμιζόμενων λογαριασμών ενέργειας των νοικοκυριών τον Απρίλιο η επίδραση της οποίας θα εξασθενίσει αργότερα μέσα στο έτος, όταν η BoE προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί ξανά.

Δειτε Επισης

G20: Ετήσια έσοδα $250 δις από παγκόσμιο φόρο 2% στους δισεκατομμυριούχους
PwC: Αυτές είναι οι βασικές προτεραιότητες των εργαζομένων-Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης
Η Ε.Ε. προειδοποιεί την Apple για πρακτικές απέναντι σε δημιουργούς εφαρμογών
Άνθηση στα γερμανικά ξενοδοχεία λόγω EURO, υποτονική παραμένει η οικονομία
Το 14ο πακέτο κυρώσεων της Ε.Ε. για Ρωσία-Μέτρα κατά του «σκιώδη στόλου» Πούτιν και του τομέα LNG
Βρετανία: Το δημόσιο χρέος κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ
UBS: Τι να επιλέξουν οι επενδυτές για το δεύτερο εξάμηνο του έτους
Αισθητή επιβράδυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο
«Χαλινάρι» στις δαπάνες βάζει η Κομισιόν-Επιστρέφει η δημοσιονομική πειθαρχία
Αμετάβλητο στο 5,25% το επιτόκιο της Τράπεζας Αγγλίας παρά την πτώση του πληθωρισμού