Στο στόχαστρο των Βρυξελλών η Γαλλία για το δημοσιονομικό έλλειμμα-Βαρίδι το χρέος

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να επιπλήξει τη Γαλλία για παραβίαση των κανόνων του μπλοκ για το έλλειμμα και το χρέος, ενεργοποιώντας μια διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει σε επαχθή πρόστιμα και να περιπλέξει τις προτεραιότητες της προεκλογικής εκστρατείας λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας στις βουλευτικές εκλογές.

Οπως θυμίζει το Bloomberg, οι κανόνες της Ε.Ε. περιλαμβάνουν αυστηρά μέτρα για τα κράτη με χρέος υψηλότερο από το 60% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος και δημοσιονομικό έλλειμμα άνω του 3%.

Το έλλειμμα της Γαλλίας ήταν 5,5% πέρυσι, με το χρέος να ανέρχεται περίπου στο 111% του ΑΕΠ.

Το χρέος θα περιορίσει τη δυνατότητα της επόμενης κυβέρνησης να εφαρμόσει μια σειρά από υποσχέσεις που μπορεί να περιλαμβάνουν μείωση των φορολογικών εσόδων ή αναίρεση των φιλικών προς την αγορά συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων.

Ο Εμανουέλ Μακρόν - μαζί με τη Μαρίν Λεπέν του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού - θα είναι επίσης επιφυλακτικοί να κάνουν οτιδήποτε που θα τρομάξει περαιτέρω τις αγορές, οι οποίες βρίσκονται σε αναταραχή από τότε που ο πρόεδρος προκήρυξε τις πρόωρες εκλογές πριν από μία εβδομάδα.

«Οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα αποτελέσουν τα όρια σε ό,τι σχεδιάζει να κάνει ο Εθνικός Συναγερμός», δήλωσε την Τρίτη (18/6) η Famke Krumbmüller, επικεφαλής γεωστρατηγικής EMEIA στην EY.

«Όποιος κι αν είναι στην εξουσία θα περιοριστεί από το πώς αντιδρούν οι χρηματοπιστωτικές αγορές στο πρόγραμμά του», πρόσθεσε.

Η Γαλλία δεν είναι η μόνη που βρίσκεται στον κατάλογο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος που πρόκειται να ανακοινωθεί σήμερα.

Ένα πρόσωπο που γνωρίζει το θέμα δήλωσε στο Bloomberg την Τρίτη ότι θα περιλαμβάνει επίσης την Ιταλία και άλλες πέντε χώρες.

Ακόμα, η Ισπανία και άλλες τρεις χώρες που παραβίασαν το όριο του 3% γλίτωσαν.

Δειτε Επισης

«Καμπανάκι» ΔΝΤ σε ΗΠΑ για το χρέος-Συστάσεις για αυξήσεις φόρων
Γαλλία: Θετικά μηνύματα από την πρώτη έξοδο στις αγορές μετά τις εκλογές
Όλαφ Σολτς: Πολύ καλά μελετημένο το σχέδιο προϋπολογισμού
Γουόλερ: Πιο κοντά στη μείωση των επιτοκίων η Fed-Tα τρία σενάρια
ΔΝΤ: Η Ευρώπη έχει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας-Πώς μπορεί να το ξεπεράσει (γραφήματα)
Νέο ιστορικό υψηλό για τον χρυσό-Άγγιξε τα $2.482
Maersk: Σε όλο το δίκτυο η διαταραχή στη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων λόγω Χούθι
Νέο ιστορικό υψηλό για τον χρυσό με «καύσιμο» τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από την Fed
Στον στόχο του 2% διατηρήθηκε ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Ιούνιο
Έρευνα ΕΚΤ: Οι εταιρείες προβλέπουν μικρότερες αυξήσεις μισθών για τους επόμενους 12 μήνες