ΠτΔ: Η ανάπτυξή των κοινοτήτων διοικητικά και οικονομικά θα αποφέρει προστιθέμενη αξία σε πολλαπλά επίπεδα

Η Κυβέρνηση στο σύνολο της παραμένει στο πλευρό των Κοινοτήτων για αντιμετώπιση των όποιων προκλήσεων ενδεχομένως προκύψουν στην εφαρμογή της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διαβεβαίωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε χαιρετισμό του στο δείπνο της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου προς τιμή των 63 Κοινοτήτων που εντάσσονται σε Δήμους ως δημοτικά διαμερίσματα που πραγματοποιήθηκε στη Χοιροκοιτία, ο Πρόεδρος είπε ότι η παρουσία του στην εκδήλωση είναι «ένδειξη αναγνώρισης και εκτίμησης της πολύ σημαντικής δουλειάς που γίνεται» και συνεχάρη το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου για την πρωτοβουλία να τιμήσει τις 63 Κοινότητες που μετεξελίσσονται πλέον σε δημοτικά διαμερίσματα.

Πρόσθεσε ότι «παρόλα τα οφέλη που θα έχει για τις εν λόγω Κοινότητες η ένταξή τους σε Δήμους, δεν μπορεί να παραγνωριστεί η πολύ σημαντική συμβολή τους όλα αυτά τα χρόνια τόσο στην Ένωση Κοινοτήτων όσο και στην κυπριακή κοινωνία γενικότερα».

Όπως είπε ο Πρόεδρος με τη συνένωση των Κοινοτήτων με Δήμους «προσδοκούμε να καταστήσουμε τις Κοινότητές ακόμα πιο αποδοτικές, σε ένα περιβάλλον που θα επιτρέψει να είναι όλο και πιο ωφέλιμες για τους πολίτες που είναι το βασικό ζητούμενο» και σημείωσε πως την ίδια στιγμή η ανάπτυξή τους «διοικητικά και οικονομικά θα αποφέρει προστιθέμενη αξία σε πολλαπλά επίπεδα για την ευημερία» των συνδημοτών τους.

Ακόμα, συνέχισε «θα δώσει και τη δυνατότητα να αναβαθμιστούν οι προσφερόμενες υπηρεσίες στο πλαίσιο ενός νέου μοντέλου αυτοδιοίκησης, πιο σύγχρονου και πιο αποτελεσματικού».

Αναφέρθηκε ακολούθως «στη μεγάλη πρόκληση που έχουμε το καλοκαίρι με τις πυρκαγιές» εκφράζοντας την εκτίμηση ότι «η συνένωση, τα συμπλέγματα θα βοηθήσουν να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί στην αντιμετώπιση και τέτοιου είδους προκλήσεων».

Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των 286 Κοινοτήτων, οι οποίες στο νέο περιβάλλον συνθέτουν τα 30 Συμπλέγματα Παροχής Υπηρεσιών, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «ως Κυβέρνηση έχουμε την έντονη πεποίθηση ότι ο εξορθολογισμός και το νοικοκύρεμα που εξασφαλίζεται με τη λειτουργία των Συμπλεγμάτων, θα έχουν ευεργετικά αποτελέσματα για τις τοπικές κοινότητες, περιορίζοντας πολλές προκλήσεις που κατά καιρούς αντιμετωπίζουν, που σε κάποιο βαθμό, στις πλείστες των περιπτώσεων, οφείλονται και στην έλλειψη εξειδικευμένων γνώσεων και το πεπαλαιωμένο μοντέλο λειτουργίας».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε «η οργανωτική δομή και η στελέχωση των Συμπλεγμάτων με επιστημονικό προσωπικό, που θα στηρίζει τη δουλειά και τις αρμοδιότητες των Προέδρων και των Κοινοτικών Συμβουλίων θα σας ενισχύσουν σημαντικά, θα συμβάλουν στην πλήρη διαφάνεια και τη χρηστή διοίκηση και θα διασφαλίσουν τον μεγάλο στόχο που είναι η αποδοτικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών».

Ανέφερε ακόμα στους εκπροσώπους των Κοινοτήτων ότι «με την ορθή αξιοποίηση του εξειδικευμένου προσωπικού που θα προσληφθεί στα Συμπλέγματα, θα μπορείτε να συμμετέχετε και σε ευρωπαϊκά προγράμματα και να διεκδικείτε χορηγίες για την ανάπτυξη υποδομών και υπηρεσιών στις Κοινότητες, την υλοποίηση εξωραϊστικών έργων, την ανάπλαση ιστορικών πυρήνων στις όμορφες κοινότητες μας, την ένταξη τεχνολογικών εργαλείων στην καθημερινότητά σας και άλλα πολλά που δεν είχατε την ευκαιρία να διεκδικήσετε στο παρελθόν».

Όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «με τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σχηματίζονται ισχυρά Συμπλέγματα, όπου οι Κοινότητες θα λειτουργούν, αφενός, με συλλογικότητα και, αφετέρου, θα διατηρούν την ταυτότητα, ιστορικότητα και κληρονομιά τους. Ανάμεσα στους στόχους είναι, εντός του Συμπλέγματος, οι Κοινότητες να αλληλοσυμπληρώνονται για το κοινό τους καλό, να αναπτύσσονται ως σύνολα και ως μονάδες, δημιουργώντας τέτοιες δυναμικές που να είναι ικανές όχι μόνο να συγκρατήσουν τον υφιστάμενο, αλλά και να προσελκύσουν νέο πληθυσμό, κάτι που για μας αποτελεί προτεραιότητα, παράλληλα με την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, που θα οδηγήσει σε περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη».

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και στην πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών για την αναθεώρηση των Στεγαστικών Σχεδίων Αναζωογόνησης Ορεινών, Μειονεκτικών και Ακριτικών Περιοχών και Περιοχών της Υπαίθρου και του Επιδόματος Ορεινότητας, λέγοντας πως «μετά από αξιολόγηση στο ΥΠΕΣ, κρίναμε απαραίτητη την επικαιροποίηση των σχεδίων αυτών, αφού διαπιστώσαμε συγκεκριμένες αδυναμίες που αδικούσαν κάποιες ομάδες πολιτών και τους απέκλειαν από τη συμμετοχή τους στα προγράμματα.

«Η βελτίωση αρκετών προνοιών είναι σαφώς προς τη σωστή κατεύθυνση και προς το συμφέρον των πολιτών και είμαστε εδώ για να τα αξιολογούμε συνεχώς και αν προκύψει ανάγκη να προχωρήσουμε και με νέες αλλαγές» είπε.

Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε «με την επικαιροποίηση της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, ένας άλλος μεγάλος στόχος που αφορά το σύνολο των Υπουργείων, έχει οριζόντια διάσταση με πολλές πολιτικές, όπως επίσης και τις προωθούμενες μας δράσεις για κατασκευή υποδομών εκπαίδευσης, υγείας και άλλων – για τα θέματα της παιδείας και της υγείας όσον αφορά τις κοινότητες μας, έχουμε υποχρέωση ως κράτος να προσφέρουμε τις ίδιες υπηρεσίες που προσφέρουμε και στους πολίτες μας στις πόλεις - έτσι ώστε οι Κοινότητές μας να αναγεννηθούν για το καλό ολόκληρης της κυπριακής κοινωνίας».

Πραγματικά πιστεύω, συνέχισε «ότι είναι ένας εφικτός στόχος, ένα στοίχημα για αυτή την Κυβέρνηση που είμαι σίγουρος ότι θα πετύχουμε».

Ταυτόχρονα εξέφρασε «μεγάλη ικανοποίηση» για το γεγονός ότι «από τις 3 Ιουνίου, οπότε και τέθηκαν σε εφαρμογή τα νέα Σχέδια, παρατηρείται πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τους πολίτες και το επόμενο διάστημα αναμένεται να αρχίσει και επίσημα η υποβολή αιτήσεων».

«Θέλω να πω ως Κυβέρνηση, ότι αν εξαντληθούν τα σχέδια οικονομικά θα πρέπει να βρούμε πόρους από άλλες παροχές του κράτους, έτσι ώστε να δώσουμε την ευκαιρία σε περισσότερους συμπατριώτες μας να συμμετάσχουν», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μετέφερε τις δικές του ευχαριστίες, της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Εσωτερικών στον Πρόεδρο της Ένωσης Κοινοτήτων για την «καταλυτική», όπως τη χαρακτήρισε συνεισφορά του στη διαμόρφωση των εν λόγω Σχεδίων και σημείωσε πως η Κυβέρνηση διατηρεί ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας μαζί του και διαβεβαίωσε πως οποιαδήποτε άλλη εισήγηση υπάρχει από μέρους του «θα την δεχθούμε με μεγάλη χαρά και θα την αξιολογήσουμε».

Αναφέρθηκε και στην «απόλυτα δικαιολογημένη», όπως είπε, πρώτη μεταβατική περίοδο μετά την έναρξη της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ειδικότερα την οικονομική πτυχή, την οικονομική διάσταση και σημείωσε πως «ήδη αποφασίσαμε να αναλάβει η Κυβέρνηση το αρχικό κόστος των 3 εκατομμυρίων ευρώ για την πρόσληψη του αναγκαίου προσοντούχου προσωπικού που θα στελεχώσει τα Συμπλέγματα και στο ίδιο πνεύμα εδράζεται και η απόφασή μας πριν από μερικές βδομάδες για ενίσχυση των 286 Κοινοτήτων με το επιπρόσθετο ποσό ύψους 4,5 εκατομμυρίων ευρώ».

Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε τις Κοινότητες ότι τόσο ο ίδιος, όσο και ο Υπουργός Εσωτερικών και η Κυβέρνηση στο σύνολο της, παραμένουν στο πλευρό τους για αντιμετώπιση των όποιων προκλήσεων ενδεχομένως προκύψουν στην εφαρμογή μιας τόσο μεγάλης μεταρρύθμισης.

«Σίγουρα θα υπάρξουν προκλήσεις και προβλήματα, κυρίως το πρώτο διάστημα αναμένουμε ότι θα χρειαστούμε όλοι χρόνο προσαρμογής στα νέα δεδομένα και θα πρέπει να έχουμε υπομονή και επιμονή και να δώσουμε πίστωση χρόνου, ανταποκρινόμενοι, την ίδια στιγμή, στις προσδοκίες της κοινωνίας», είπε.

Θεωρήστε, συνέχισε «σε κάθε περίπτωση τη στήριξή μας δεδομένη» αφού όπως εξήγησε «πρόκειται για μια κοινή, συλλογική προσπάθεια, με αμοιβαία οφέλη για το κεντρικό κράτος και τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά πρωτίστως για τους πολίτες, για όλους αυτούς στους οποίους είμαστε υπόλογοι, ως οι τελικοί αποδέκτες αυτού του μεγαλεπήβολου εγχειρήματος και ως αυτοί για τους οποίους πρέπει να εργαζόμαστε με μοναδικό στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε «τις ειλικρινείς ευχαριστίες» του προς τους κοινοτάρχες που αποχωρούν από την Ένωση Κοινοτήτων και οι Κοινότητές τους εντάσσονται πλέον στους νέους Δήμους, ως δημοτικά πλέον διαμερίσματα και συνεχάρη όσους διεκδίκησαν και εξελέγησαν στη θέση του Αντιδημάρχου.

Ακόμα συνεχάρη «ιδιαίτερα τους τιμώμενους σήμερα Κοινοτάρχες Κάτω Λευκάρων, Λούη Κουμενίδη, Κιτίου, Σάββα Ταντή, Σκαρίνου, Δαμιανό Μιχαήλ, Αυγόρου, Παναγή Μιχαηλά και Αχερίτου, Μιχάλη Καουνά που υπηρέτησαν στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου, με αφοσίωση και αγάπη, πάντα προς όφελος των τοπικών κοινωνιών».

Δειτε Επισης

Ικανοποίηση ΟΕΒ για το Σχέδιο χορηγιών κυκλικής οικονομίας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Δημοσιονομικό πλεόνασμα ύψους €591 εκ. το πρώτο πεντάμηνο του 2024
Με παρέμβαση Χριστοδουλίδη ανεστάλη η απεργία των γιατρών του δημοσίου-Τι συμφωνήθηκε
Η κατάσταση των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης (ΣΒΑ) στην Κύπρο-Η νέα έκθεση του SDSN
Διπλασιάζουν τα έσοδα της ΚΟΠ από το στοίχημα για στήριξη ομάδων και ακαδημιών-Το κυβερνητικό νομοσχέδιο
Δύο χαρτοφυλάκια στα υπόψιν Χριστοδουλίδη για τον Κύπριο Επίτροπο-Τα μοιράστηκε με την Ούρσουλα
Υπ. Γεωργίας: Έμπρακτη και στοχευμένη στήριξη των παραγωγών που πλήγηκαν από τον καύσωνα και την ανομβρία
Γ. Παπαναστασίου: Σημαντικός εταίρος της Κύπρου η Αίγυπτος-Επαφές κυπριακών εταιρειών στο ενεργειακό πεδίο
Μ. Χριστοδουλίδης: Μέσα 2025 η αποκρατικοποίηση του ΧΑΚ-Οι δράσεις αναβάθμισης και εμπλουτισμού του
Ξεκαθαρίζει ο Κεραυνός για ΔΝΤ και κρατικό μισθολόγιο-«Δεν υπάρχει θέμα για αποκοπές υφιστάμενων μισθών»