Μ. Κεραυνός: Ζωτικής σημασίας για ισόρροπη ανάπτυξη η συνέργεια Πολιτικής Συνοχής και Στρατηγικής Ατζέντας

Ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, εκπροσώπησε την Κυπριακή Δημοκρατία στη Σύνοδο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων για θέματα Πολιτικής Συνοχής, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (18/6) στο Λουξεμβούργο.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου, διεξήχθη πολιτική συζήτηση για τη διασύνδεση της Πολιτικής Συνοχής με τη νέα Στρατηγική Ατζέντα της ΕΕ 2024-2029, η οποία αναμένεται να υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τέλος Ιουνίου 2024. Έγινε επίσης πολιτική συζήτηση για τη διασύνδεση της Πολιτικής Συνοχής με τις μεταρρυθμίσεις.

Επιπρόσθετα, οι Υπουργοί ενέκριναν Συμπεράσματα Συμβουλίου αναφορικά με την Ανακοίνωση για την 9η Έκθεση για το Μέλλον της Πολιτικής Συνοχής.

Στην παρέμβαση του, ο Υπουργός Οικονομικών εξήρε την ανάγκη ευθυγράμμισης των στρατηγικών στόχων της ΕΕ με πολιτικές οι οποίες προάγουν την αλληλεγγύη και την αρμονική ανάπτυξη σε όλη την επικράτεια της ΕΕ όπως είναι η Πολιτική Συνοχής η οποία πρέπει να συνεχίσει.

Η συνέργεια μεταξύ της Πολιτικής Συνοχής και της Στρατηγικής Ατζέντας είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη μιας ισόρροπης ανάπτυξης για όλες τις περιφέρειες της ΕΕ.

Υποστηρίξαμε περαιτέρω, ότι η Πολιτική Συνοχής η οποία επενδύει σημαντικά στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση θα πρέπει να ανταποκρίνεται στον ρόλο της όπως αναγνωρίζεται στη Συνθήκη της ΕΕ, για οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή και να λειτουργεί ως βασικό εργαλείο για την περαιτέρω ενίσχυση της Ενιαίας Αγοράς.

Η Κύπρος θεωρεί ότι η Πολιτική Συνοχής και οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν δύο βασικά εργαλεία, τα οποία θα πρέπει να εφαρμοστούν με τρόπο που θα διασφαλίζουν την αποκεντρωμένη λήψη αποφάσεων, την ενεργό συμμετοχή και συνεργασία όλων των εμπλεκομένων σε ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο, και την ενσωμάτωση των μοναδικών χαρακτηριστικών και δυνατοτήτων της κάθε χώρας για την προώθηση της συνολικής ανάπτυξης και ευημερίας της ΕΕ.

Δειτε Επισης

Παρουσίασαν τις εμβληματικές δράσεις που θα εντάξουν στον κρατικό προϋπολογισμό 2025 τα Υπουργεία
Εβδομαδιαία άνοδο 1,07% κατέγραψε το ΧΑΚ
Στις Βρυξέλλες ο Μάκης Κεραυνός για τις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin
Αυτή είναι η αναθεωρημένη πρόταση για το πέναλτι 12% στις συντάξεις-Επωφελούνται 11.000 συνταξιούχοι
Μειώθηκε στα €6,46 δις η αξία των κυπριακών ομολόγων που διακρατεί το Ευρωσύστημα
Ικανοποίηση ΕΤΥΚ για ψήφιση πρότασης Αβέρωφ για αποκατάσταση κουρεμένων Ταμείων Προνοίας στο 75%
Φιλί ζωής στους κουρεμένους καταθέτες από Αβέρωφ... Εγκρίθηκαν οι προτάσεις νόμου για το Ταμείο Αλλλεγγύης
Πράσινο Κοινοβουλίου για τα έξτρα €8.420.000 στην Αρχή Λιμένων-Ανταλλαγή πυρών με φόντο την Kition
Πέρασε από την Ολομέλεια ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός-Πώς τοποθετήθηκαν τα κόμματα
Ναι από Βουλή στη συμφωνία-προϋπόθεση για ένταξη στο Visa Waiver Programme των ΗΠΑ-Απείχε το ΑΚΕΛ