Μ. Κεραυνός: Ζωτικής σημασίας για ισόρροπη ανάπτυξη η συνέργεια Πολιτικής Συνοχής και Στρατηγικής Ατζέντας

Ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, εκπροσώπησε την Κυπριακή Δημοκρατία στη Σύνοδο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων για θέματα Πολιτικής Συνοχής, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (18/6) στο Λουξεμβούργο.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου, διεξήχθη πολιτική συζήτηση για τη διασύνδεση της Πολιτικής Συνοχής με τη νέα Στρατηγική Ατζέντα της ΕΕ 2024-2029, η οποία αναμένεται να υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τέλος Ιουνίου 2024. Έγινε επίσης πολιτική συζήτηση για τη διασύνδεση της Πολιτικής Συνοχής με τις μεταρρυθμίσεις.

Επιπρόσθετα, οι Υπουργοί ενέκριναν Συμπεράσματα Συμβουλίου αναφορικά με την Ανακοίνωση για την 9η Έκθεση για το Μέλλον της Πολιτικής Συνοχής.

Στην παρέμβαση του, ο Υπουργός Οικονομικών εξήρε την ανάγκη ευθυγράμμισης των στρατηγικών στόχων της ΕΕ με πολιτικές οι οποίες προάγουν την αλληλεγγύη και την αρμονική ανάπτυξη σε όλη την επικράτεια της ΕΕ όπως είναι η Πολιτική Συνοχής η οποία πρέπει να συνεχίσει.

Η συνέργεια μεταξύ της Πολιτικής Συνοχής και της Στρατηγικής Ατζέντας είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη μιας ισόρροπης ανάπτυξης για όλες τις περιφέρειες της ΕΕ.

Υποστηρίξαμε περαιτέρω, ότι η Πολιτική Συνοχής η οποία επενδύει σημαντικά στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση θα πρέπει να ανταποκρίνεται στον ρόλο της όπως αναγνωρίζεται στη Συνθήκη της ΕΕ, για οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή και να λειτουργεί ως βασικό εργαλείο για την περαιτέρω ενίσχυση της Ενιαίας Αγοράς.

Η Κύπρος θεωρεί ότι η Πολιτική Συνοχής και οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν δύο βασικά εργαλεία, τα οποία θα πρέπει να εφαρμοστούν με τρόπο που θα διασφαλίζουν την αποκεντρωμένη λήψη αποφάσεων, την ενεργό συμμετοχή και συνεργασία όλων των εμπλεκομένων σε ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο, και την ενσωμάτωση των μοναδικών χαρακτηριστικών και δυνατοτήτων της κάθε χώρας για την προώθηση της συνολικής ανάπτυξης και ευημερίας της ΕΕ.

Δειτε Επισης

Μικρές ζημιές για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα στο ΧΑΚ
Στο 3% ο εναρμονισμένος πληθωρισμός τον Ιούνιο
Πενήντα επιπλέον κοινότητες στην Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξη Ορεινών Κοινοτήτων
Η περιοχή του Τροόδους σε τροχιά αναβάθμισης...Τα νέα έργα και αναπτύξεις που παίρνουν σάρκα και οστά
Πλεονασματικοί οι προϋπολογισμοί των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης-Εγκρίθηκαν από το Υπουργικό
Ενώπιον του Υπουργικού η στρατηγική ανάπτυξης ορεινών κοινοτήτων-Το μήνυμα Χριστοδουλίδη
ΚΟΑΠ: Ολοκλήρωσε πληρωμές άμεσων ενισχύσεων και αγροτικής ανάπτυξης ύψους €47,7 εκ.
Νέος διαγωνισμός για το Κέντρο Τύπου της Κυπριακής Προεδρίας της Ε.Ε.-Τα έργα και το κόστος
Στις ζημιές επέστρεψε την Τρίτη το ΧΑΚ
ΣΕΚ: Οι τέσσερις λόγοι για τους οποίους απορρίπτει την πρόταση Παναγιώτου για το πέναλτι 12% στις συντάξεις