powered by

Στην τελική ευθεία για ανάπλαση της πλατείας Ηρώων-Αρχίζουν οι εργασίες

Αλλάζει η εικόνα της πλατείας Ηρώων μέσα στο 2024, καθώς αναμένεται εκτός απροόπτου, περί τα μέσα Ιουνίου, να ξεκινήσουν οι εργασίες. Η υπογραφή των συμβολαίων για την ανάπλαση της Πλατείας Ηρώων και των παρόδων της περί τα μέσα Μαΐου, θα ανάψει το πράσινο φως για την εκτέλεση του έργου διάρκειας 18 μηνών, με συνολικό προϋπολογισμό €3,4 εκατομμύρια συν ΦΠΑ. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτικής Συνοχής ΘΑλΕΙΑ 2021- 2027 με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την αρχιτεκτονική μελέτη του έργου έκαναν η AA&U-Σωκράτης Στρατής και η INB2in studio-Μαρία Χατζησωτηρίου. Την επίβλεψη του έργου ανέλαβε το INB2in studio Μαρία Χατζησωτηρίου.

Διαδικαστικά, η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου εξετάζει τις προσφορές και θα εισηγηθεί στην Επιτροπή Προφορών σε ποιον θα πρέπει να κατακυρωθεί το έργο. Λόγω της υψηλής δαπάνης η πρόταση της Επιτροπής Προσφορών με τη σειρά της, θα τεθεί ενώπιον της ολομέλειας του Δημοτικού Συμβουλίου, που θα λάβει την τελική απόφαση.

Το συμβόλαιο για τα κατασκευαστικά σχέδια υπέγραψαν εκ μέρους του Δήμου Λεμεσού ο δήμαρχος Νίκος Νικολαΐδης και εκ μέρους των μελετητών ο Σωκράτης Στρατής, η εταιρεία AA &U και ο Χρήστος Πασαδάκης. Θυμίζουμε ότι στη αρχιτεκτονική μελέτη των Σωκράτη Στρατή και Χρήστου Πασαδάκη απονεμήθηκε το 2ο βραβείο, καθώς η Επιτροπή αποφάσισε να μην απονεμηθούν 1ο και 3ο βραβείο, ενώ απονεμήθηκαν και τρεις έπαινοι.

Τι προνοεί η μελέτη
Η μελέτη με τίτλο «Πλατεία καθημερινών ηρώων» παρέχει υποδομές αναδιαμόρφωσης της πλατείας και εισηγείται δομές οργάνωσης των κοινών της πόλης, που να ενθαρρύνουν και να διασφαλίζουν τη πολυσυλλεκτικότητα του δημόσιου χώρου. Οργανώνει το χώρο της πλατείας με βάση ένα «έξυπνο» δάπεδο που λειτουργεί ως πλέγμα υποδομών για κοινωνικές και οικολογικές διεργασίες. Μ’ ένα αειφόρο σύστημα διαχείρισης του βρόχινου νερού, το δάπεδο της πλατείας θα μπορεί να συλλέγει μέρος της ροής του, να καθυστερεί άλλο, να το φιλτράρει και να το αποθηκεύει σε δεξαμενή κάτω από το δάπεδο της.

Το μοτίβο διαμόρφωσης του «έξυπνου δαπέδου» επιτρέπει τη διαμόρφωση τεσσάρων οάσεων γύρω από τα υφιστάμενα κιόσκια. Οι μελετητές προτείνουν δομές όπως το «Μικρό Ριάλτο», το «Θερμοκήπιο Ιδεών για Όλους», την «Παιχνιδοθήκη», το «Θερμοκήπιο φυτών», αλλά και τους «Κρεμμαστούς κήπους», πάνω από τα νέα δημόσια αποχωρητήρια. Δημιουργείται ικανοποιητικός χώρος εστίασης μπροστά από τα καφενεία και εστιατόρια, με τη μετακίνηση της υφιστάμενης όδευσης και την πεζοδρόμηση των δύο από τους τέσσερις δρόμους. Με αυτό τον τρόπο ο κύριος χώρος της πλατείας παραμένει προσβάσιμος στο κοινό της πόλης.

Δειτε Επισης

Η κυκλοφοριακή ρύθμιση που προκρίνει για την Μακαρίου η Πρωτοβουλία «Λευκωσία-Πρωτεύουσα Κύπρου»
Είχαν την τιμητική τους οι υπεραγορές...Ιδιαίτερα αυξημένη και στα ίδια επίπεδα με το περσινό Πάσχα η κίνηση
Μάκης Κετώνης: Το ταξίδι στην αειφορία και το επόμενο κεφάλαιο μιας συναρπαστικής επαγγελματικής διαδρομής
Νίκος Χριστοδουλίδης: Βελτιώνεται η φήμη και η αξιοπιστία της Κύπρου, προσελκύουμε ποιοτικές επενδύσεις
Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Εννέα κορυφαίες εταιρείες με έδρα την Κύπρο που υιοθέτησαν εργαλεία AI
Η ενεργειακή μετάβαση της Κύπρου και ο δρόμος για ένα ανθεκτικό και βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης
Οικιστικά οικόπεδα με υψηλές προοπτικές ανάπτυξης στην Πάφο από την Altamira Real Estate
Familychef: Πλάνα...διατροφής και μια εταιρεία που έχει ως στόχο οι πελάτες της να μάθουν να τρώνε σωστά
Έτσι θα διαμορφωθεί ο χώρος που δεσπόζει το ιστορικό εργοστάσιο της ΚΕΑΝ στη Λεμεσό (photos)
Αλ. Ιωσηφίδης: Ευεργετική για την κυπριακή ναυτιλία η ένταξη στη ζώνη Σένγκεν-Επιπρόσθετο κίνητρο στη φαρέτρα μας