Αντρέας Παπαδόπουλος: Τα δύο νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τον πρωτογενή τομέα

«Η ανθρακοδεσμευτική γεωργία και η κυκλική οικονομία αποτελούν τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που προωθούνται, ενθαρρύνοντας τις πρακτικές που συμβάλλουν στην αειφορία και τη μείωση των εκπομπών αερίων», υποστήριξε ο Αντρέας Παπαδόπουλος, Επικεφαλής Μονάδας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, της Ελληνικής Τράπεζας.

Ο κ. Παπαδόπουλος συμμετείχε ως ομιλητής στο 7ο Παγκύπριο Συνέδριο Γάλακτος, Γεωργίας και Κτηνοτροφίας με Μέγα Χορηγούς την Ελληνική Τράπεζα και τον Στρατηγικό Συνεργάτη Χαραλαμπίδης Κρίστης Λτδ,.

Ο κ.Παπαδόπουλος, συντονιστής της Β’ ενότητας της διοργάνωσης ανέδειξε βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η γεωργία και οι νέες ευκαιρίες μέσω της Πράσινης Συμφωνίας. Το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στη χρηματοδότηση και την καινοτομία, καθώς και στη συνεργασία ανάμεσα σε ακαδημαϊκούς, επιχειρήσεις και κυβερνητικούς φορείς.

Η έλλειψη νερού και τα θέματα άρδευσης, μαζί με τις ξηρασίες και την υπερ-εξάρτηση από υπόγεια υδροφόρα στρώματα, αποτελούν πρωτεύοντες παράγοντες ανησυχίας. Η κλιματική αλλαγή με τις ακραίες θερμοκρασίες και τις απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες δυσχεραίνει την παραγωγή, ενώ η έλλειψη οικονομιών κλίματος μειώνει την αποδοτικότητα επεξήγησε.

Κατά τον κ. Παπαδόπουλο η οικονομική βιωσιμότητα παραμένει πρόκληση, με σημαντικό παράγοντα να διαδραματίζει το υψηλό κόστος παραγωγής. Επιπλέον, η γήρανση του αγροτικού πληθυσμού και η έλλειψη νέων που εισέρχονται στη γεωργία δυσχεραίνουν την περαιτέρω την κατάσταση.

Σε αυτό το σημείο μίλησε για την Πράσινη Συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει ως στόχο το να γίνει κλιματικά ουδέτερη έως το 2050, με ενδιάμεσο στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030.

Η γεωργία συμβάλλει με πρακτικές αειφόρου γεωργίας, μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, και βελτίωση της διαχείρισης αποβλήτων και της κτηνοτροφίας, δήλωσε ο κ.Παπαδόπουλος.

Η ανθρακοδεσμευτική γεωργία και η κυκλική οικονομία αποτελούν τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που προωθούνται, ενθαρρύνοντας τις πρακτικές που συμβάλλουν στην αειφορία και τη μείωση των εκπομπών αερίων, καθιστώντας τον πρωτογενή τομέα πιο ανταγωνιστικό και προσαρμοσμένο στις νέες προκλήσεις, είπε ο Επικεφαλής Μονάδας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

Εκτίμησε ότι για να αναπτυχθεί ο πρωτογενής τομέας, απαιτούνται συντονισμένες προσπάθειες από αγρότες, κυβερνητικούς φορείς, επιχειρήσεις και εκπαιδευτικά ιδρύματα. Εξήγησε, τέλος, πως η υποστήριξη της καινοτομίας και η εφαρμογή βιώσιμων πρακτικών είναι καταλυτική, ενώ η προσφορά χρηματοδοτικών μέσων θεωρείται κρίσιμη για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και την επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας.

Το Συνέδριο συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε. Διοργανωτής του Συνεδρίου η IMH και το έργο Waste Wisely Cyprus.

Δειτε Επισης

Μία lady για ένα SIR-H BENTLEY Cyprus μετέφερε τον Sir Tom Jones στην Κύπρο
Fiat: 125 χρόνια ιταλικής φινέτσας, καινοτομίας και… «Dolce Vita»
Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή: Σε ποια προϊόντα αυξήθηκαν οι τιμές και σε ποια μειώθηκαν
UBS: Οι δασμοί Τραμπ θα μπορούσαν να μειώσουν την κινεζική ανάπτυξη κατά 50% (γράφημα)
Συντονιστική Επιτροπή Αγελαδοτρόφων: Το χαλλούμι ΠΟΠ φρέναρε τον ρυθμό ανάπτυξης των εξαγωγών
CP Herbalist: Προχωρά με νέο εργοστάσιο στη Λεμεσό-Επένδυση που φέρνει επέκταση (photos)
Φόβοι αναζωπύρωσης πληθωρισμού από το υψηλό κόστος στην παγκόσμια ναυτιλία
Επιβραδύνονται οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη
Χαλλούμι: €210.000 για αναβάθμιση συστημάτων αποστολής στοιχείων διακίνησης νωπού γάλακτος
Στο μικροσκόπιο της ΕΠΑ η εξαγορά των Υπεραγορών Παπαντωνίου από την Σκλαβενίτης