Αντρέας Παπαδόπουλος: Τα δύο νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τον πρωτογενή τομέα

«Η ανθρακοδεσμευτική γεωργία και η κυκλική οικονομία αποτελούν τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που προωθούνται, ενθαρρύνοντας τις πρακτικές που συμβάλλουν στην αειφορία και τη μείωση των εκπομπών αερίων», υποστήριξε ο Αντρέας Παπαδόπουλος, Επικεφαλής Μονάδας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, της Ελληνικής Τράπεζας.

Ο κ. Παπαδόπουλος συμμετείχε ως ομιλητής στο 7ο Παγκύπριο Συνέδριο Γάλακτος, Γεωργίας και Κτηνοτροφίας με Μέγα Χορηγούς την Ελληνική Τράπεζα και τον Στρατηγικό Συνεργάτη Χαραλαμπίδης Κρίστης Λτδ,.

Ο κ.Παπαδόπουλος, συντονιστής της Β’ ενότητας της διοργάνωσης ανέδειξε βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η γεωργία και οι νέες ευκαιρίες μέσω της Πράσινης Συμφωνίας. Το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στη χρηματοδότηση και την καινοτομία, καθώς και στη συνεργασία ανάμεσα σε ακαδημαϊκούς, επιχειρήσεις και κυβερνητικούς φορείς.

Η έλλειψη νερού και τα θέματα άρδευσης, μαζί με τις ξηρασίες και την υπερ-εξάρτηση από υπόγεια υδροφόρα στρώματα, αποτελούν πρωτεύοντες παράγοντες ανησυχίας. Η κλιματική αλλαγή με τις ακραίες θερμοκρασίες και τις απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες δυσχεραίνει την παραγωγή, ενώ η έλλειψη οικονομιών κλίματος μειώνει την αποδοτικότητα επεξήγησε.

Κατά τον κ. Παπαδόπουλο η οικονομική βιωσιμότητα παραμένει πρόκληση, με σημαντικό παράγοντα να διαδραματίζει το υψηλό κόστος παραγωγής. Επιπλέον, η γήρανση του αγροτικού πληθυσμού και η έλλειψη νέων που εισέρχονται στη γεωργία δυσχεραίνουν την περαιτέρω την κατάσταση.

Σε αυτό το σημείο μίλησε για την Πράσινη Συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει ως στόχο το να γίνει κλιματικά ουδέτερη έως το 2050, με ενδιάμεσο στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030.

Η γεωργία συμβάλλει με πρακτικές αειφόρου γεωργίας, μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, και βελτίωση της διαχείρισης αποβλήτων και της κτηνοτροφίας, δήλωσε ο κ.Παπαδόπουλος.

Η ανθρακοδεσμευτική γεωργία και η κυκλική οικονομία αποτελούν τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που προωθούνται, ενθαρρύνοντας τις πρακτικές που συμβάλλουν στην αειφορία και τη μείωση των εκπομπών αερίων, καθιστώντας τον πρωτογενή τομέα πιο ανταγωνιστικό και προσαρμοσμένο στις νέες προκλήσεις, είπε ο Επικεφαλής Μονάδας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

Εκτίμησε ότι για να αναπτυχθεί ο πρωτογενής τομέας, απαιτούνται συντονισμένες προσπάθειες από αγρότες, κυβερνητικούς φορείς, επιχειρήσεις και εκπαιδευτικά ιδρύματα. Εξήγησε, τέλος, πως η υποστήριξη της καινοτομίας και η εφαρμογή βιώσιμων πρακτικών είναι καταλυτική, ενώ η προσφορά χρηματοδοτικών μέσων θεωρείται κρίσιμη για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και την επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας.

Το Συνέδριο συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε. Διοργανωτής του Συνεδρίου η IMH και το έργο Waste Wisely Cyprus.

Δειτε Επισης

Cyview: Νέα πεζογέφυρα στα Λατσιά για βελτιωμένη προσβασιμότητα
Αποδίδει καρπούς η ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική του Υπ. Εσωτερικών-Αξιοποιείται από τους πολίτες η βοήθεια
Σφράγισε την «εισαγωγή» του Hellenic Healthcare Group στο American Medical Center η ΕΠΑ-Ενέκρινε την πράξη συγκέντρωσης
Ολική αποκατάσταση της ψευδοροφής και κανονικά το Superhome Center DIY στην Πάφο
Ιστορική επενδυτική συμφωνία Κύπρου με Βραζιλία-Το MoU που υπέγραψαν Invest Cyprus και Invest Paraná
Πλησιάζουν οι ανακοινώσεις για Visa Waiver Program των ΗΠΑ-«Είμαστε πάρα πολύ κοντά»
Τα χάλκινα βραβεία των Carob Awards 2024-Η κατάταξη
Οι αργυροί νικητές των Carob Awards 2024-Η κατάταξη των γραφείων
Oι χρυσοί νικητές των Carob Awards 2024
Προς πλήρωση η θέση του CFO της Cyta-Ποιος φέρεται να την αναλαμβάνει