Αντρέας Παπαδόπουλος: Τα δύο νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τον πρωτογενή τομέα

«Η ανθρακοδεσμευτική γεωργία και η κυκλική οικονομία αποτελούν τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που προωθούνται, ενθαρρύνοντας τις πρακτικές που συμβάλλουν στην αειφορία και τη μείωση των εκπομπών αερίων», υποστήριξε ο Αντρέας Παπαδόπουλος, Επικεφαλής Μονάδας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, της Ελληνικής Τράπεζας.

Ο κ. Παπαδόπουλος συμμετείχε ως ομιλητής στο 7ο Παγκύπριο Συνέδριο Γάλακτος, Γεωργίας και Κτηνοτροφίας με Μέγα Χορηγούς την Ελληνική Τράπεζα και τον Στρατηγικό Συνεργάτη Χαραλαμπίδης Κρίστης Λτδ,.

Ο κ.Παπαδόπουλος, συντονιστής της Β’ ενότητας της διοργάνωσης ανέδειξε βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η γεωργία και οι νέες ευκαιρίες μέσω της Πράσινης Συμφωνίας. Το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στη χρηματοδότηση και την καινοτομία, καθώς και στη συνεργασία ανάμεσα σε ακαδημαϊκούς, επιχειρήσεις και κυβερνητικούς φορείς.

Η έλλειψη νερού και τα θέματα άρδευσης, μαζί με τις ξηρασίες και την υπερ-εξάρτηση από υπόγεια υδροφόρα στρώματα, αποτελούν πρωτεύοντες παράγοντες ανησυχίας. Η κλιματική αλλαγή με τις ακραίες θερμοκρασίες και τις απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες δυσχεραίνει την παραγωγή, ενώ η έλλειψη οικονομιών κλίματος μειώνει την αποδοτικότητα επεξήγησε.

Κατά τον κ. Παπαδόπουλο η οικονομική βιωσιμότητα παραμένει πρόκληση, με σημαντικό παράγοντα να διαδραματίζει το υψηλό κόστος παραγωγής. Επιπλέον, η γήρανση του αγροτικού πληθυσμού και η έλλειψη νέων που εισέρχονται στη γεωργία δυσχεραίνουν την περαιτέρω την κατάσταση.

Σε αυτό το σημείο μίλησε για την Πράσινη Συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει ως στόχο το να γίνει κλιματικά ουδέτερη έως το 2050, με ενδιάμεσο στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030.

Η γεωργία συμβάλλει με πρακτικές αειφόρου γεωργίας, μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, και βελτίωση της διαχείρισης αποβλήτων και της κτηνοτροφίας, δήλωσε ο κ.Παπαδόπουλος.

Η ανθρακοδεσμευτική γεωργία και η κυκλική οικονομία αποτελούν τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που προωθούνται, ενθαρρύνοντας τις πρακτικές που συμβάλλουν στην αειφορία και τη μείωση των εκπομπών αερίων, καθιστώντας τον πρωτογενή τομέα πιο ανταγωνιστικό και προσαρμοσμένο στις νέες προκλήσεις, είπε ο Επικεφαλής Μονάδας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

Εκτίμησε ότι για να αναπτυχθεί ο πρωτογενής τομέας, απαιτούνται συντονισμένες προσπάθειες από αγρότες, κυβερνητικούς φορείς, επιχειρήσεις και εκπαιδευτικά ιδρύματα. Εξήγησε, τέλος, πως η υποστήριξη της καινοτομίας και η εφαρμογή βιώσιμων πρακτικών είναι καταλυτική, ενώ η προσφορά χρηματοδοτικών μέσων θεωρείται κρίσιμη για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και την επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας.

Το Συνέδριο συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε. Διοργανωτής του Συνεδρίου η IMH και το έργο Waste Wisely Cyprus.

Δειτε Επισης

Το Hyundai Tucson γιορτάζει δύο δεκαετίες καινοτομίας-Το ταξίδι προς την επιτυχία
Αυτοκινητοβιομηχανία: Ποιες εταιρείες άλλαξαν λογότυπο (pics)
Στις 12 Σεπτεμβρίου οι γενικές συνελεύσεις CTC, Ermes και Woolworth
Κίνα: Πώς χτίζει την παγκόσμια κυριαρχία της στην αυτοκινητοβιομηχανία
Βιώσιμη γαστρονομία: Η προστασία του περιβάλλοντος περνάει από το στομάχι
Σε περίοδο αλλαγών, ενισχύσεων και βελτιώσεων η Atterbury-Πυρετώδεις προετοιμασίες για Mall of Cyprus και Mall of Limassol
Το Hyundai TUCSON πρώτο σε πωλήσεις στο πρώτο εξάμηνο του 2024
Αυθεντικά αναλώσιμα HP: Η διαχρονική επιλογή για ποιότητα, ασφάλεια, οικονομία και βιωσιμότητα
Mall of Cyprus: Στρατηγικές αλλαγές, νέοι tenants και brands-Τέλος εποχής για K Cineplex
Ε.Ε.: Ήπια άνοδος στις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων τον Ιούνιο