Αντρέας Παπαδόπουλος: Τα δύο νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τον πρωτογενή τομέα

«Η ανθρακοδεσμευτική γεωργία και η κυκλική οικονομία αποτελούν τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που προωθούνται, ενθαρρύνοντας τις πρακτικές που συμβάλλουν στην αειφορία και τη μείωση των εκπομπών αερίων», υποστήριξε ο Αντρέας Παπαδόπουλος, Επικεφαλής Μονάδας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, της Ελληνικής Τράπεζας.

Ο κ. Παπαδόπουλος συμμετείχε ως ομιλητής στο 7ο Παγκύπριο Συνέδριο Γάλακτος, Γεωργίας και Κτηνοτροφίας με Μέγα Χορηγούς την Ελληνική Τράπεζα και τον Στρατηγικό Συνεργάτη Χαραλαμπίδης Κρίστης Λτδ,.

Ο κ.Παπαδόπουλος, συντονιστής της Β’ ενότητας της διοργάνωσης ανέδειξε βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η γεωργία και οι νέες ευκαιρίες μέσω της Πράσινης Συμφωνίας. Το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στη χρηματοδότηση και την καινοτομία, καθώς και στη συνεργασία ανάμεσα σε ακαδημαϊκούς, επιχειρήσεις και κυβερνητικούς φορείς.

Η έλλειψη νερού και τα θέματα άρδευσης, μαζί με τις ξηρασίες και την υπερ-εξάρτηση από υπόγεια υδροφόρα στρώματα, αποτελούν πρωτεύοντες παράγοντες ανησυχίας. Η κλιματική αλλαγή με τις ακραίες θερμοκρασίες και τις απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες δυσχεραίνει την παραγωγή, ενώ η έλλειψη οικονομιών κλίματος μειώνει την αποδοτικότητα επεξήγησε.

Κατά τον κ. Παπαδόπουλο η οικονομική βιωσιμότητα παραμένει πρόκληση, με σημαντικό παράγοντα να διαδραματίζει το υψηλό κόστος παραγωγής. Επιπλέον, η γήρανση του αγροτικού πληθυσμού και η έλλειψη νέων που εισέρχονται στη γεωργία δυσχεραίνουν την περαιτέρω την κατάσταση.

Σε αυτό το σημείο μίλησε για την Πράσινη Συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει ως στόχο το να γίνει κλιματικά ουδέτερη έως το 2050, με ενδιάμεσο στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030.

Η γεωργία συμβάλλει με πρακτικές αειφόρου γεωργίας, μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, και βελτίωση της διαχείρισης αποβλήτων και της κτηνοτροφίας, δήλωσε ο κ.Παπαδόπουλος.

Η ανθρακοδεσμευτική γεωργία και η κυκλική οικονομία αποτελούν τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που προωθούνται, ενθαρρύνοντας τις πρακτικές που συμβάλλουν στην αειφορία και τη μείωση των εκπομπών αερίων, καθιστώντας τον πρωτογενή τομέα πιο ανταγωνιστικό και προσαρμοσμένο στις νέες προκλήσεις, είπε ο Επικεφαλής Μονάδας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

Εκτίμησε ότι για να αναπτυχθεί ο πρωτογενής τομέας, απαιτούνται συντονισμένες προσπάθειες από αγρότες, κυβερνητικούς φορείς, επιχειρήσεις και εκπαιδευτικά ιδρύματα. Εξήγησε, τέλος, πως η υποστήριξη της καινοτομίας και η εφαρμογή βιώσιμων πρακτικών είναι καταλυτική, ενώ η προσφορά χρηματοδοτικών μέσων θεωρείται κρίσιμη για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και την επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας.

Το Συνέδριο συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε. Διοργανωτής του Συνεδρίου η IMH και το έργο Waste Wisely Cyprus.

Δειτε Επισης

Η κυκλοφοριακή ρύθμιση που προκρίνει για την Μακαρίου η Πρωτοβουλία «Λευκωσία-Πρωτεύουσα Κύπρου»
Είχαν την τιμητική τους οι υπεραγορές...Ιδιαίτερα αυξημένη και στα ίδια επίπεδα με το περσινό Πάσχα η κίνηση
Προ των πυλών μεγάλη οικιστική ανάπτυξη από το My Mall Λεμεσού-Προς ολοκλήρωση το Leptos Limassol Park
Μάκης Κετώνης: Το ταξίδι στην αειφορία και το επόμενο κεφάλαιο μιας συναρπαστικής επαγγελματικής διαδρομής
Νίκος Χριστοδουλίδης: Βελτιώνεται η φήμη και η αξιοπιστία της Κύπρου, προσελκύουμε ποιοτικές επενδύσεις
Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Εννέα κορυφαίες εταιρείες με έδρα την Κύπρο που υιοθέτησαν εργαλεία AI
Η ενεργειακή μετάβαση της Κύπρου και ο δρόμος για ένα ανθεκτικό και βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης
Familychef: Πλάνα...διατροφής και μια εταιρεία που έχει ως στόχο οι πελάτες της να μάθουν να τρώνε σωστά
Έτσι θα διαμορφωθεί ο χώρος που δεσπόζει το ιστορικό εργοστάσιο της ΚΕΑΝ στη Λεμεσό (photos)
Αλ. Ιωσηφίδης: Ευεργετική για την κυπριακή ναυτιλία η ένταξη στη ζώνη Σένγκεν-Επιπρόσθετο κίνητρο στη φαρέτρα μας