Η μεγάλη σημασία του ποιοτικού ελέγχου στη βιομηχανία γάλακτος και χαλλουμιού

Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα τον ποιοτικό έλεγχο στη βιομηχανία γάλακτος και χαλλουμιού και τον ρόλο του στην εμπιστοσύνη των πελατών διεξήχθη στο 7ο Παγκύπριο Συνέδριο Γάλακτος, Γεωργίας και Κτηνοτροφίας με Μέγα Χορηγούς την Ελληνική Τράπεζα και τον Στρατηγικό Συνεργάτη Χαραλαμπίδης Κρίστης Λτδ,.

Στο πάνελ συμμετείχαν οι Μαρία Διαλυνά, Food Products Leader & Senior Lead Auditor, Bureau Veritas Hellas MAE, Ελλάδα και Φώτης Παπαδήμας, Αναπληρωτής Καθηγητής Επιστήμης και Τεχνολογίας Γάλακτος, στο Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η κ. Διαλυνά περιέγραψε το τι έχει δείξει η εμπειρία της Bureau Veritas Hellas MAE μετά από από τρία χρόνια αξιολογήσεων στο σχήμα χαλλούμι ΠΟΠ.

Στο πλαίσιο της παρουσίας της, και αφού χαρακτήρισε το χαλλούμι ως ένα εξαιρετικό προιόν, κατέγραψε τα παραγωγικά στάδια, τον ποιοτικό έλεγχο, καθώς και τους επιβεβαιωτικούς ελέγχους που εξασφαλίζουν την ποιότητα στην όλη διαδικασία.

Σύμφωνα με την ειδικό, το γάλα που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του προϊόντος χαλλούμι ΠΟΠ προέρχεται από εγκεκριμένες κτηνοτροφικές μονάδες, οι οποίες έχουν περάσει από αξιολόγηση της Bureau Veritas όσον αφορά στον έλεγχο της προδιαγραφής ΠΟΠ, αλλά και κτηνιατρικούς ελέγχους από τις αρμόδιες αρχές όσον αφορά στις νομοθετικές απαιτήσεις υγιεινής και ασφάλειας.

Η μικρή απόσταση των κτηνοτροφικών μονάδων από τα τυροκομεία διασφαλίζει ένα γάλα ολόφρεσκο, που παστεριώνεται μέσα σε λίγες ώρες από το άρμεγμα και επεξεργάζεται αμέσως μετά.

«Πρέπει να δίνεται μεγάλη έμφαση στην υγεία του ζωικού πληθυσμού, καθώς αποτελεί τη βάση για την κορυφαία ποιότητα των προϊόντων», τόνισε.

Το νέο πρόγραμμα και η διασφάλιση της αυθεντικότητας

Ο κ. Παπαδήμας αναφέρθηκε στην πρόσφατη υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα στο ΤΕΠΑΚ, το αρμόδιο κρατικό τμήμα και το Υπουργείο Γεωργίας, για χρηματοδότηση έρευνας για τα επόμενα δύο χρόνια με ελέγχους και επιπλέον τεστ.

Το πρόγραμμα αναμένεται να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την μεγάλη προσπάθεια διαφύλαξης της πρώτης ύλης του προϊόντος και αυθεντικότητάς του.

Κατά τον καθηγητή, τα θέματα ποιότητας πρέπει να είναι «πάνω απ’ όλα». Επ' αυτού, εισηγήθηκε οι όποιες αλλαγές να μην επηρεάσουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος.

Όπως χαρακτηριστικά είπε "οι όποιες αλλαγές στον φάκελο του χαλλουμιού δεν πρέπει να επηρεάζουν την αυθεντικότητα του προϊόντος". Κάλεσε όπως ενδυναμωθούν κι άλλο οι ποιοτικοί έλεγχοι στέλνοντας το εξής μήνυμα: «Να διαφυλάξουμε το χαλλούμι ως κόρη οφθαλμού».

Τη συζήτηση συντόνισε ο Μάριος Κωνσταντίνου, Διευθύνων Σύμβουλος της Χαραλαμπίδης Κρίστης Λτδ.

Το Συνέδριο συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε. Διοργανωτής του Συνεδρίου η IMH και το έργο Waste Wisely Cyprus.

Δειτε Επισης

Mall of Cyprus: Στρατηγικές αλλαγές, νέοι tenants και brands-Τέλος εποχής για K Cineplex
Ε.Ε.: Ήπια άνοδος στις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων τον Ιούνιο
Mall of Limassol: Με ισχυρή στήριξη και ηχηρούς tenants θα τρέξει το νέο εμπορικό κέντρο
Μία lady για ένα SIR-H BENTLEY Cyprus μετέφερε τον Sir Tom Jones στην Κύπρο
Fiat: 125 χρόνια ιταλικής φινέτσας, καινοτομίας και… «Dolce Vita»
Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή: Σε ποια προϊόντα αυξήθηκαν οι τιμές και σε ποια μειώθηκαν
UBS: Οι δασμοί Τραμπ θα μπορούσαν να μειώσουν την κινεζική ανάπτυξη κατά 50% (γράφημα)
Συντονιστική Επιτροπή Αγελαδοτρόφων: Το χαλλούμι ΠΟΠ φρέναρε τον ρυθμό ανάπτυξης των εξαγωγών
CP Herbalist: Προχωρά με νέο εργοστάσιο στη Λεμεσό-Επένδυση που φέρνει επέκταση (photos)
Φόβοι αναζωπύρωσης πληθωρισμού από το υψηλό κόστος στην παγκόσμια ναυτιλία