Μαρία Παναγιώτου: Οι ενέργειες της Κυβέρνησης για να καταστεί ο αγροτικός τομέας πιο ανταγωνιστικός

Τη θέση ότι η κυβέρνηση παραμένει υποστηρικτής του αγροτικού κόσμου και εργάζεται σκληρά για τη διατήρηση και την ανάπτυξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας υλοποιώντας μεθοδικά και συγκροτημένα τους στόχους της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, εξέφρασε η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Δρ. Μαρία Παναγιώτου.

Μιλώντας στο 7ο Παγκύπριο Συνέδριο Γάλακτος, Γεωργίας και Κτηνοτροφίας με Μέγα Χορηγούς την Ελληνική Τράπεζα και τον Στρατηγικό Συνεργάτη Χαραλαμπίδης Κρίστης Λτδ, η Υπουργός χαρακτήρισε μάλιστα τους αγρότες και τις αγρότισσες, στυλοβάτες της αναζωογόνησης της υπαίθρου, ιδιαίτερα, υπό τις δυσχερείς συγκυρίες που έχουν διαμορφωθεί κατά τα τελευταία έτη στο παγκόσμιο οικονομικό και εμπορικό περιβάλλον.

Στο πλαίσιο του χαιρετισμού, εξέφρασε την πλήρη αντίληψη της κυβέρνησης ως προς τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν καθώς και τη σημαντική συμβολή τους στην αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής αλλαγής και την αναστροφή των επιπτώσεών της.

Εστίασε περαιτέρω στις προκλήσεις του τομέα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας σχολιάζοντας ότι το τελευταίο διάστημα, «η Κύπρος δοκιμάζεται από περίοδο ανομβρίας, συνέπεια, και της κλιματικής κρίσης».

«Σε αντίθεση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, μεγάλο ποσοστό ζωοτροφών εισάγεται στη χώρα μας. Το γεγονός αυτό καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το κόστος και την ανταγωνιστικότητα του κτηνοτροφικού τομέα», συμπλήρωσε και πως «η Κύπρος επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τις διεθνείς τιμές σιτηρών και το κόστος μεταφοράς τους, καθώς, μοναδικός τρόπος μεταφοράς τους είναι η θάλασσα».

Κατά την Υπουργό, η κτηνοτροφία είναι ένας από τους σημαντικούς τομείς της αγροτικής οικονομίας σε ό,τι αφορά τη συμβολή της, τόσο στο αγροτικό εισόδημα, όσο και στην απασχόληση γενικότερα. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο συνάλλαγμα που εισρέει στη χώρα από τις εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων, «που αυξάνεται σημαντικά κάθε χρόνο».

Για να καταστεί ο αγροτικός τομέας πιο ανταγωνιστικός η κυβέρνηση, είπε, προχώρησε, με τη Συνδεδεμένη Στήριξη, την Εθνική Μεταβατική Στήριξη, μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, και μέσω του προσωρινού πλαισίου για τις Κρατικές Ενισχύσεις, δίνοντας «ανάσα πνοής στον αγροτικό κόσμο».

Η νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική βασίζεται, συμπλήρωσε, στη φιλοσοφία επίτευξης μετρήσιμων αποτελεσμάτων, λαμβάνοντας υπόψη τις δεσμεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για προστασία του περιβάλλοντος και για αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, τις ευκαιρίες εκμετάλλευσης της εισαγωγής νέων τεχνολογιών και εφαρμογής καινοτομίας στη γεωργία της Ευρώπης, αλλά και τις προτεραιότητες των πολιτών της Ένωσης σε ό,τι αφορά το περιβάλλον και την ασφάλεια τροφίμων.

«Μέσω του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ για την περίοδο 2023-2027 συνολικό ποσό περίπου 455 εκατομμυρίων ευρώ θα διοχετευτεί στον κυπριακό γεωργικό τομέα, εκ των οποίων τα 374 εκατομμύρια ευρώ περίπου αποτελούν ευρωπαϊκή συνεισφορά. Το ποσό αυτό καλύπτει τόσο την Αγροτική Ανάπτυξη, όσο και τις Άμεσες Ενισχύσεις», δήλωσε εξάλλου.

Το Στρατηγικό Σχέδιο ΚΑΠ της Κύπρου 2023-2027 περιλαμβάνει κίνητρα για εκσυγχρονισμό των γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και δημιουργία Ομάδων και Οργανώσεων Παραγωγών με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής, που όπως προανάφερα είναι αυξημένο, με στόχο τον καλύτερο προγραμματισμό της παραγωγής αλλά και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων με παράλληλη διατήρηση και βελτίωση του περιβάλλοντος.

Όπως ανέφερε, μέσω της Παρέμβασης 4.1.1 παρέχεται ενίσχυση από Προϋπολογισμό ύψους 26 εκατομμυρίων ευρώ για εκσυγχρονισμό, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των συνολικών επιδόσεων και της βιωσιμότητας των γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

Στις Βρυξέλλες όπου και βρέθηκε πρόσφατα, η Δρ. Παναγιώτου τόνισε ότι η θέση του Υπουργείου της Δημοκρατίας είναι πως καθίσταται πλέον αδήριτη ανάγκη για διαμόρφωση μέτρων αντιμετώπισης της κατάστασης που προκύπτει ένεκα της ξηρασίας, με στόχο τη διασφάλιση της παρούσας και μελλοντικής παραγωγής τροφίμων στη χώρα. «Η θέση μας έτυχε υποστήριξης και αλληλεγγύης από σημαντικό αριθμό κρατών μελών της Ένωσης», δήλωσε.

Επισημάνθηκαν επίσης οι αυξημένες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας στην Κύπρο σε σχέση με το κόστος παραγωγής, τη γεωγραφική απόσταση από τις αγορές της ΕΕ και τις δυσμενείς κλιματικές συνθήκες, ενώ τονίστηκε η αναγκαιότητα λήψης βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων για ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας στην ΕΕ.

Η Υπουργός, διαβεβαίωσε πως τόσο το Υπουργείο όσο και η Κυβέρνηση σε διεθνές, ευρωπαϊκό, αλλά και σε τοπικό επίπεδο «παραμένουν υποστηρικτές του αγροτικού κόσμου και εργάζονται σκληρά για τη διατήρηση και την ανάπτυξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας».

Τόνισε, τέλος, την ανάγκη στενής συνεργασίας καθώς και το γεγονός ότι υλοποιώντας μεθοδικά και συγκροτημένα τους στόχους της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, «θα μπορέσουμε να απορροφήσουμε τους χρηματοδοτικούς πόρους που μας αναλογούν και να δομήσουμε μια γεωργία η οποία μπορεί να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον».

Το Συνέδριο συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ. Διοργανωτής του Συνεδρίου η IMH και το έργο Waste Wisely Cyprus.

Δειτε Επισης

Cyview: Νέα πεζογέφυρα στα Λατσιά για βελτιωμένη προσβασιμότητα
Αποδίδει καρπούς η ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική του Υπ. Εσωτερικών-Αξιοποιείται από τους πολίτες η βοήθεια
Σφράγισε την «εισαγωγή» του Hellenic Healthcare Group στο American Medical Center η ΕΠΑ-Ενέκρινε την πράξη συγκέντρωσης
Ολική αποκατάσταση της ψευδοροφής και κανονικά το Superhome Center DIY στην Πάφο
Ιστορική επενδυτική συμφωνία Κύπρου με Βραζιλία-Το MoU που υπέγραψαν Invest Cyprus και Invest Paraná
Πλησιάζουν οι ανακοινώσεις για Visa Waiver Program των ΗΠΑ-«Είμαστε πάρα πολύ κοντά»
Τα χάλκινα βραβεία των Carob Awards 2024-Η κατάταξη
Οι αργυροί νικητές των Carob Awards 2024-Η κατάταξη των γραφείων
Oι χρυσοί νικητές των Carob Awards 2024
Προς πλήρωση η θέση του CFO της Cyta-Ποιος φέρεται να την αναλαμβάνει