Pedalion Yachting: Η ίδρυση, οι τρεις βασικοί πυλώνες υπηρεσιών και γιατί ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό

Το μεράκι για τη θάλασσα και η διαπίστωσή τους ότι, σε αντίθεση με τη νησιωτική Ελλάδα, η εν πλω κίνηση στην Κύπρο είναι σχεδόν ανύπαρκτη ακόμη και τους καλοκαιρινούς μήνες, οδήγησε τον Κωνσταντίνο Παπαλουκά και την Κατερίνα Μπάρκα να βάλουν πλώρη για τη δημιουργία της βραβευμένης πλέον Pedalion Yachting, με σημείο αφετηρίας τη Μαρίνα Αγίας Νάπας.

H εταιρεία προσφέρει υπηρεσίες Yacht Management, πώλησης σκαφών και Chartering.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα ίδρυσης της Pedalion Yachting;

Κωνσταντίνος Παπαλουκάς: Ιδρύσαμε την εταιρεία το 2020 εν μέσω πανδημίας. Εκείνη η περίοδος απετέλεσε την αναγκαία παύση, κατά την οποία έπεσαν οι ρυθμοί, άλλαξαν οι προτεραιότητες και βγήκαν στην επιφάνεια για πολλούς από εμάς οι βαθύτερες επιθυμίες για τη ζωή.

Kατερίνα Mπάρκα: Για εμάς συγκεκριμένα ήταν το αίσθημα πως η αγάπη μας για τη θάλασσα δεν παίρνει άλλη αναβολή.

Κ.Π.: Ζούσαμε ακόμη στην Ελλάδα όπου η καλοκαιρινή ζωή με σκάφος είναι κάτι σύνηθες για τους ντόπιους αλλά και για τους επισκέπτες. Έτσι, λοιπόν, μαζεύτηκε μια ομάδα από λάτρεις της θάλασσας και των σκαφών και είπαμε ότι θα θέλαμε να φτιάξουμε μια καλή ιστορία, η οποία θα δώσει έμπνευση και σε άλλους στην Κύπρο να θυμηθούν ότι είμαστε νησιώτες και θα ήταν όμορφο να επανεφεύρουμε τη σχέση μας με τη ναυτιλία και το yachting.

Τι ήταν εκείνο που σας ενοχλούσε;

Κ.Μ.: Μας πλήγωνε πάντα η εικόνα των άδειων θαλασσών όταν οδηγούσαμε από Πάφο μέχρι Αγία Νάπα και μετράγαμε στην καλύτερη περίπτωση πέντε με έξι σκάφη, σε αντίθεση με τα νησιά της Ελλάδας, που όπου κι αν κοιτάξεις στον ορίζοντα θα δεις πολλά σκάφη, από ιστιοφόρα μέχρι mega yachts.

Κάπως έτσι πήραμε την απόφαση να ιδρύσουμε την Pedalion, θέτοντας ως βάση μας την ολοκαίνουργια Μαρίνα Αγίας Νάπας.

Πώς το περιβάλλον και οι εμπειρίες σας έχουν επηρεάσει στον τρόπο που στήσατε την εταιρεία;

Κ.Π.: Ο τρόπος που δουλεύει η Pedalion είναι αποτέλεσμα εμπειριών και επιρροών στον τρόπο σκέψης μας από προηγούμενα επιχειρηματικά μας βήματα αλλά και των όσων αποκομίσαμε ζώντας στην Αμερική. Κεντρικός μας άξονας είναι η ικανοποίηση του πελάτη και η δημιουργία μιας μακροχρόνιας σχέσης εμπιστοσύνης.

Δεν μας ενδιαφέρει, να το πω απλά, να πουλήσουμε σκάφη. Μας ενδιαφέρει να δώσουμε στους πελάτες που θα μας επιλέξουν την αίσθηση της εμπιστοσύνης τόσο κατά τη διάρκεια της επιλογής του κατάλληλου σκάφους όσο και μετά.

Η μετά την πώληση εμπειρία του πελάτη είναι εξίσου σημαντική;

Κ.Π.: Το μετά είναι πολύ σημαντικό. Μιλάμε για τη συντήρηση καθώς και τη σωστή διαχείριση του σκάφους, ώστε να είναι επενδυτικό εργαλείο για τον ιδιοκτήτη του.

Διατηρούμε, λοιπόν, μια ολιστική προσέγγιση, η οποία προέρχεται από την εμμονή στη λεπτομέρεια που προσωπικά έχω ως μηχανικός αλλά και από την έμφαση που δίνει η Κατερίνα στο customer service λόγω της εμπειρίας της από τον χώρο του private wealth management στην Αμερική.

Τι είναι αυτό στο οποίο εστιάζει ιδιαίτερα ο κάθε ένας από εσάς;

Κ.Μ.: Προσωπικά επικεντρώνομαι στην εξεύρεση τρόπων για να καλύψω κάθε ανάγκη του πελάτη μου και δεν θα ησύχαζα με τίποτα αν όλα σταματούσαν στην πώληση και παράδοση του σκάφους. Τα ωραία αρχίζουν μετά. Από την άλλη, ο Κωνσταντίνος έχει ένα μοναδικό τρόπο να συλλαμβάνει πάντα τη μεγάλη εικόνα και να κτίζει με σαφήνεια τη δομή των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων μας.

Κ.Π.: Βέβαια, για να ασχοληθούμε με κάτι, πέραν του επιχειρηματικού κινήτρου, θα πρέπει να υπάρχει βαθύτερη σύνδεση με αυτό που είμαστε, να υπάρχει impact.

Κ.Μ.: Να αναφέρω ότι ο Κωνσταντίνος πάντα με παρέσερνε με τη διήγηση ιστοριών από τους αγώνες ιστιοπλοΐας που έκανε σε Κύπρο και Αιγαίο αλλά πιο πολύ με συγκινούσαν οι ιστορίες από τον παππού του στο λιμάνι της Αμμοχώστου. Ήθελε πάντα να αναβιώσει τη ναυτική κουλτούρα του νησιού που ξεθώριασε μετά την Εισβολή. Προερχόμαστε από διαφορετικούς τομείς. Εκείνος ένα κράμα μηχανικού, businessman και πολιτικού κι εγώ από τον χώρο του finance και του wealth management. Όπως έχει φανεί, αυτή η συμπληρωματικότητα δουλεύει καλά.

Θα μπορούσατε να αναφερθείτε περισσότερο στις υπηρεσίες που προσφέρει η εταιρεία σας;

Κ.Π.: H Pedalion έχει τρεις βασικούς πυλώνες. Ο πρώτος είναι το Yacht Management, για το οποίο έχουμε βραβευτεί στα Luxury Awards της Νέας Υόρκης ως Καλύτερη Yacht Management Company της περιοχής.

Ο δεύτερος αφορά στις πωλήσεις σκαφών όλων των κατηγοριών κι αποκλειστικές συνεργασίες με πολύ γνωστά και παραδοσιακά ναυπηγία, κυρίως της Ιταλίας και της Γαλλίας, καλύπτοντας τις κατηγορίες μηχανοκίνητων, ιστιοφόρων, monohull και καταμαράν.

Τρίτος πυλώνας είναι το Chartering, το οποίο προσφέρει τη δυνατότητα, όπως και στην Ελλάδα, ο ιδιοκτήτης του σκάφους να έχει έσοδα από βραχυπρόθεσμη μίσθωση τις περιόδους που δεν χρησιμοποιεί το σκάφος.

Σε όλο αυτό το ταξίδι η Pedalion αναλαμβάνει την εγγραφή του σκάφους, όπως και τη σωστή αντιστοίχισή του με τη σημαία που ταιριάζει στη χρήση του ιδιοκτήτη αλλά και την εξεύρεση του κατάλληλου πληρώματος.

Έχουμε καλές σχέσεις με την αντίστοιχη βιομηχανία κυρίως στην Ελλάδα, με νηογνώμονες και ειδικούς σε κάθε χώρο, ώστε να υπάρχει αποτελεσματικότητα σε όλες μας τις υπηρεσίες.

Τι σας ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό;

Κ.Μ.: Όλα ξεκινούν και τελειώνουν στους πελάτες μας. Θέλουμε να αισθάνονται ασφαλείς και να είναι βέβαιοι ότι αν επιλέξουν να συνεργαστούν μαζί μας για την αγορά του σκάφους τους, θα είμαστε εκεί σε κάθε βήμα κι ανάγκη τους και μετά την αγορά.

Πολλές φορές οι σκοτούρες που έρχονται μαζί με ένα νέο σκάφος, αποθαρρύνουν και καθυστερούν την κίνηση της αγοράς. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε πολύ καλά είναι να φροντίσουμε ώστε οι πελάτες μας να έχουν peace of mind μετά την αγορά του σκάφους τους μιας και αναλαμβάνουμε τα πάντα εμείς.

Από τον απλό καθαρισμό, την προετοιμασία και στελέχωση για κάθε προγραμματισμένη εξόρμηση του πελάτη, τη συντήρηση μέχρι και τη βραχυπρόθεσμη ναύλωση, ώστε να έχει εισοδήματα όταν δεν το χρησιμοποιεί.

Ποια θα ήταν η συμβουλή σας σε κάποιον που σκέφτεται να αγοράσει σκάφος για πρώτη φορά;

Κ.Μ.: Μία από τις πιο απολαυστικές για εμάς διαδικασίες είναι η καθοδήγηση πιθανών αγοραστών, ώστε να τους βοηθήσουμε να βρουν το κατάλληλο σκάφος για τις ανάγκες τους.

Έχουμε φροντίσει να δημιουργήσουμε συνεργασίες με μια γκάμα από ναυπηγεία για κάθε γούστο και budget και δεν διστάζουμε να προσεγγίζουμε κι άλλα, όταν οι ανάγκες του πελάτη μας το απαιτούν.

Μετά την επιλογή του σκάφους προσφέρουμε καθοδήγηση για customization ναυτικό εξοπλισμό, χρώματα, υλικά, έπιπλα και αξεσουάρ.

Με ποια ναυπηγεία συνεργάζεστε και τι είδους σκάφη μπορεί κάποιος να αγοράσει στην Κύπρο μέσα από την Pedalion;

Κ.Π.: Συζητάμε με αρκετά ναυπηγεία αυτή την περίοδο, μπορώ όμως να σας ανακοινώσω μόνο τρία από αυτά, όλα στην Ιταλία. Ξεκινώ με τα σκάφη της Apreamare, κορυφαίου ναυπηγείου της οικογένειας Aprea που δημιουργεί σκάφη παραδοσιακού μεσογειακού στυλ και κάλλους με αποκλειστικό ιταλικό design. Συνδυάζει την ταχύτητα ενός γρήγορου σκάφους με ένα παραδοσιακό ραφιναρισμένο walk around κατάστρωμα.

Επίσης, συνεργαζόμαστε με την Cantieri Comitti, η οποία ορμώμενη από τη λίμνη Κόμο στην Ιταλία, έχει δημιουργήσει μια συλλογή σκαφών με ένα πιο vintage ύφος για επιλεκτικούς αγοραστές.

Τέλος, θα σας αναφέρω τη Lilybaeum, ένα νέο ναυπηγείο πιο μικρών day-cruisers που έχει δημιουργηθεί από μια υπέροχη ομάδα νέων επιχειρηματιών στη Σικελία. Ήταν πρόσφατα finalist για το Βραβείο Καινοτομίας στο Dusseldorf Boat Shοw. Στο επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν σταδιακά και τα υπόλοιπα brands που θα εκπροσωπούμε αποκλειστικά στην Κύπρο.

Γιατί επελέγη η Μαρίνα Αγίας Νάπας ως το κεντρικό σημείο δραστηριοποίησής σας;

Κ.Π.: Καταρχάς, είναι υπερσύγχρονη. Πρόκειται για ένα έργο state-of-the-art που προσφέρει εξαιρετικές υπηρεσίες στους ιδιοκτήτες σκαφών. Όπως και να το κάνουμε, ο κάθε άνθρωπος που έρχεται στο νησί ως επισκέπτης, θέλει να ζήσει τα νερά και τις αμμουδιές της επαρχίας Αμμοχώστου. Να φτάσει στο Κάβο Γκρέκο.

Από εκεί αποφασίσαμε να ονομάσουμε την εταιρεία μας Pedalion, επειδή Πηδάλιον ήταν το αρχαίο όνομα του ακρωτηρίου προτού αναλάβουν δράση οι Βενετσιάνοι.

Μπορεί να μην έχουμε τα νησιά του Αιγαίου κοντά για να κάνουμε το island hopping, αλλά με το τρίγωνο που διαμορφώνεται μεταξύ Μαρίνας Αγία Νάπας, Πρωταρά και Λάρνακας, το Coast2Coast είναι μια χαρά για τους boaters. Ας μην ξεχνάμε πως δεν είμαστε η πρώτη μεγαλόνησος που ανακαλύπτει το yachting.

Υπάρχει και μια Σαρδηνία, η οποία είναι μεγαλύτερη από την Κύπρο και αποτελεί τον κορυφαίο προορισμό της Γαλλοϊταλικής Ριβιέρας.

Τι να περιμένουμε από την εταιρεία σας στο μέλλον;

Κ.Π.: Πέρα από τα καινούργια ναυπηγεία και brands σκαφών να αναμένετε δράσεις που θα στοχεύουν στην επαναφορά της ναυτικής κουλτούρας στο νησί μας με πρωτεργάτες, φυσικά, τα παιδιά.

Δειτε Επισης

Ανάγκη για εξοικονόμηση νερού για τους δημόσιους χώρους πρασίνου-Γνώρισε την ιστορία της Έφης
Eurobank A.E.: Δίνει €2,56 ανά μετοχή στους υφιστάμενους μετόχους της Ελληνικής
Επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας ο Πάνος Εγγλέζος
H Πολιτική Συνοχής γίνεται... παιχνίδι
Οι εξελίξεις του ESG και το διατραπεζικό έργο αξιολόγησης των εταιρειών
Οι μαύρες μέρες της εισβολής και οι προκλήσεις για τους γιατρούς επί τω έργω
H Ομάδα NUP του Νεάπολις Πάφος κέρδισε τον διαγωνισμό IWLS Programming Contest Series
Πέφτουν οι υπογραφές για τη νέα σύμβαση μεταξύ Υπουργείου Οικονομικών και ΟΠΑΠ
Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Κύπρου τίμησε την Διεθνή Ηµέρα Γυναικών στη Μηχανική (pics)
Τρέχουν να διορθώσουν στρεβλώσεις στο νέο συνταξιοδοτικό σχέδιο των δημοσίων υπαλλήλων-Οι 17 αλλαγές