Σκιαγραφώντας το οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων στην Κύπρο-Στο τοπ 50 παγκοσμίως

Ανάμεσα στις 50 κορυφαίες χώρες παγκοσμίως συγκαταλέγεται η Κύπρος όσον αφορά το οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων (startups) σύμφωνα με την έκθεση Startup Blink Global Startup Ecosystem Index 2024.

Συγκεκριμένα, η Κύπρος κατατάσσεται στην 45η θέση παγκοσμίως, επιτυγχάνοντας το μεγαλύτερο άλμα εντός στην πρώτη 50άδα.

Διατηρώντας τη θετική δυναμική, σημείωσε άλμα 9 θέσεων στην 45η θέση παγκοσμίως, καθώς και την καλύτερη δυναμική στην Ευρώπη, με άλμα 7 θέσεων και 27η στην κατάταξη.

startup 1

Αναλυτικά τα ευρήματα της έκθεσης:

Με την επανένταξη της Λάρνακας στον Δείκτη, η Κύπρος έχει πλέον τέσσερις πόλεις στην παγκόσμιο τοπ 1.000, και όλες βελτιώνουν συνεχώς τις θέσεις τους.

Η Λεμεσός άφησε πίσω τη Λευκωσία φέτος, υποδηλώνοντας μια υγιή βαθμό ανταγωνισμού μεταξύ των οικοσυστημάτων της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το παγκόσμιο άλμα της Λεμεσού ανάμεσα στις 192 θέσεις είναι η καλύτερη δυναμική μεταξύ των 250 κορυφαίων παγκοσμίως.

Όσον αφορά την Ε.Ε., η Λεμεσός κατατάσσεται στην 61η θέση παρουσιάζοντας την καλύτερη περιφερειακή δυναμική μεταξύ των 100 κορυφαίων, ανεβαίνοντας κατά 45 θέσεις.

Επιπρόσθετα, η Λεμεσός βρίσκεται μεταξύ στο τοπ 100 στον τομέα Κοινωνία και Αναψυχή (Social & Leisure) όπου κατατάσσεται στην 85η θέση παγκοσμίως.

Η Λάρνακα άφησε πίσω την Πάφο και έρχεται ως το 3ο καλύτερο οικοσύστημα στην Κύπρο όσον αφορά τις startups.

Σε σχέση με τη βιομηχανία gaming, η Λεμεσός κατατάσσεται στην 5η θέση σε ολόκληρη την Ε.Ε.

Σκιαγράφηση του οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων

Η έκθεση Startup Blink Global Startup Ecosystem Index 2024 σκιαγραφεί το οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων στην Κύπρο, αναφέροντας ότι το νησί έχει μια σχετικά σύγχρονη, ελεύθερη αγορά και η οικονομία βασίζεται στις υπηρεσίες.

Αναφέρει επίσης ότι η χώρα αποτελεί διάσημο τουριστικό προορισμό, αλλά όσον αφορά τις νεοφυείς επιχειρήσεις υπάρχει μια έλλειψη χρηματοδότησης που δεν συμβάλλει και πολύ στην παρακίνηση του τοπικού πληθυσμού προς την επιχειρηματικότητα.

Ωστόσο η κυβέρνηση αναγνωρίζοντας τις συγκεκριμένες προκλήσεις, το 2020 προχώρησε στη δημιουργία Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, με απώτερο σκοπό την επιτάχυνση της καινοτομίας στο νησί.

Από την μέρα ίδρυσής του, το Υφυπουργείο έχει εισαγάγει ελκυστικά φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις και καινοτομία, αύξησε τη διαθεσιμότητα ευκαιριών χρηματοδότησης, και προσέφερε το Σχέδιο "Cyprus Startup Visa".

Το Σχέδιο "Cyprus Startup Visa" επιτρέπει σε ταλαντούχους επιχειρηματίες από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) να αναπτύξουν μια νεοφυή επιχείρηση με υψηλό δυναμικό ανάπτυξης στην Κύπρο.

Συν τοις άλλοις, το εργατικό δυναμικό και τα τοπικά ταλέντα στην Κύπρο ενισχύθηκαν σημαντικά από Ρώσους και Ουκρανούς επαγγελματίες πληροφορικής οι οποίοι μετανάστευσαν λόγω του πολέμου.

Επίσης, στην Κύπρο δραστηριοποιείται μεγάλος αριθμός ξένων εταιρειών, , συμπεριλαμβανομένων των NCR, Viber, Logicom, Semrush και Amdocs.

Έγιναν επίσης αξιοσημείωτες πρωτοβουλίες από τον Invest Cyprus τον οργανισμό ARIS για τη στήριξη των επιχειρηματιών και την προσέλκυση ξένων επενδυτών.

Παράλληλα, το κέντρο αριστείας CYENS ενδυναμώνει σημαντικά τη μεταφορά γνώσης και τεχνολογίας στην Κύπρο.

Ο μη κυβερνητικός οργανισμός Tech Island συμβάλλει σημαντικά στην καινοτομία και έχει ως αποστολή να μετατρέψει την Κύπρο σε προορισμό παγκόσμιας κλάσης για τα ταλέντα της τεχνολογίας.

Επίσης το Cyprus Seeds προσφέρει ένα πρόγραμμα 18 μηνών που περιλαμβάνει επιχορηγήσεις, καθοδήγηση και κατάρτιση.

Γενικότερα, η Κύπρος έχει καθιερωθεί ως ένας αναπτυσσόμενος κόμβος fintech με startups στον συγκεκριμένο τομέα.

Πρόσθετα, η Κύπρος φιλοξενεί μερικά από τα κορυφαία ονόματα στον τομέα των regtech, IoT, κυβερνοασφάλεια και στη βιομηχανία gaming, ενώ έχει δει σημαντική ανάπτυξη στην τεχνολογία Blockchain.

Τι προτείνει η έκθεση για ενίσχυση του οικοσυστήματος

Η Startup Blink Global Startup Ecosystem Index 2024 προτείνει όπως η κυβέρνηση δημιουργήσει πολιτικές και κίνητρα που να υποστηρίζουν την ίδρυση ταμείων επιχειρηματικού κεφαλαίου για την προώθηση την επιχειρηματικότητα και την κουλτούρα των νεοφυών επιχειρήσεων.

Με αυτόν τον τρόπο, το νησί θα μπορεί να παράγει περισσότερες ιστορίες επιτυχίας και να γίνει πιο αναγνωρίσιμο στην παγκόσμια νεοφυή επιχειρηματικότητα.

Δειτε Επισης

«Καμπανάκι» ΔΝΤ για την τεχνητή νοημοσύνη-Οι κοινωνικές ανισότητες θα αυξηθούν
Γ. Ανδρονοπούλου: Ο αντίκτυπος της παρουσίας της Microsoft στην Κύπρο-«Ξεκινάμε την μεγαλύτερη επένδυση...»
Η υιοθέτηση τεχνολογιών από ΜμΕ για να ενισχύσουν την κυβερνοασφάλεια
Πρόγραμμα $230 εκατ. για στήριξη των Generative AI startups από την Amazon Web Services
Ο δρόμος των κυπριακών επιχειρήσεων προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό και πόσο υπολογίζουν την... ασφάλεια
Digital Cyprus Conference 2024: Τιμητική βράβευση σε Ιπποκράτη Σταματίου και Aντωνία Μιχαήλ
Αντρέας Κωνσταντινίδης για κυβερνοαπειλές: Δράστε σήμερα, ασφαλίστε το αύριο
Ιωάννης Σολωμάκος: Η σημασία της στρατηγικής «Zero Trust»
Βασίλης Χαραλάμπους: Τι να προσέξουν οι οργανισμοί για την ασφάλεια των data
Η σημασία της ηθικής ένταξης της τεχνητής νοημοσύνης στις επιχειρήσεις