Παίρνουν σάρκα και οστά οι τάσεις για μείωση δανειστικών επιτοκίων

Ο κύκλος μείωσης των επιτοκίων, όπως όλα δείχνουν, φαίνεται να έχει ξεκινήσει και τους επόμενους μήνες οι αναλυτές εκτιμούν πως θα είναι ακόμα πιο έντονη και ορατή η πορεία τους προς τα κάτω.

Τάση που θα έχει θετικό αντίκτυπο τόσο για υφιστάμενους δανειολήπτες όσο και για νέους, οι οποίοι θα αιτηθούν τους επόμενους μήνες.

Ήδη, τα επιτόκια αναφοράς της αγοράς σε Ευρώ όπως το Euribor και το επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ (MRO), τα οποία είχαν ανοδική πορεία τα τελευταία δύο χρόνια, άρχισαν να κινούνται πτωτικά.

Το Euribor εντός του 2024 παρουσιάζει μείωση 0.16% και αναμένεται πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα πέσει στο 3.25% ενώ στις αρχές του χρόνου είχε φτάσει στο 3.9%. Αντίστοιχα, το επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ αναμένεται να μειωθεί μέχρι και στο 3,40% σε σχέση με 4.5% που ήταν το υψηλότερο του επίπεδο.

Η τάση για μείωση των επιτοκίων έχει αρχίζει να σχηματίζεται και στην Κύπρο, όπου ο αντίκτυπος των αποφάσεων της ΕΚΤ ήταν εντονότερος από άλλες χώρες της ευρωζώνης λόγω του πολύ μεγάλου αριθμού δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο (πέραν του 80% του συνόλου).

Αναλύοντας τα στοιχεία της ΕΚΤ, διαφαίνεται ότι τα δανειστικά επιτόκια για νοικοκυριά στην Κύπρο παρουσίασαν μείωση 0.50% τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2024. Ο μέσος όρος της μείωσης στην υπόλοιπη ευρωζώνη ήταν μόνο 0,08%.

Με αυτά τα δεδομένα, εκτιμάται πως και τα βασικά επιτόκια των τραπεζών θα σταθεροποιηθούν στα σημερινά επίπεδα από εδώ και πέρα.

Υπενθυμίζεται πως τα συγκεκριμένα επιτόκια βρίσκονται στο 1,61% για την Τράπεζα Κύπρου και στο 2,09% για την Ελληνική και τα τελευταία χρόνια παρουσίασαν άνοδο καθώς είναι συνδεδεμένα με το κόστος καταθέσεων στην κυπριακή αγορά.

Δειτε Επισης

Ανοίγει γραφείο στην Κύπρο η ΕΤΕπ-«Σημαντική στιγμή, η οικονομία της χώρας θα έχει άμεση εξυπηρέτηση»
Μέσω Evacol η είσοδος της Hellenic Healthcare στο American Medical Center-Στην ΕΠΑ η συναλλαγή
Τρ. Κύπρου: Ανώτερος ανεξάρτητος διοικητικός σύμβουλος ο Adrian Lewis, αλλαγές στην σύνθεση των Επιτροπών Δ.Σ.
Η υιοθέτηση τεχνολογιών από ΜμΕ για να ενισχύσουν την κυβερνοασφάλεια
Τράπεζα Κύπρου: Δυναμικό παρών και στον τομέα της ναυτιλίας
Ενημερώνει τους πιστωτές της πρώην Λαϊκής για την πορεία εκκαθάρισης ο Αυγουστίνος Παπαθωμάς
Alpha Holdings: Αναληθή τα δημοσιεύματα για απόκτηση ποσοστού στην Τράπεζα Κύπρου
Απορρίπτει για CarVal Investors και Caius Capital η Alpha Holdings-Η ανεπίσημη τοποθέτηση της Τράπεζας Κύπρου
Παραίτηση από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Τράπεζας-Φεύγει ο Kristofer Richard Kraus
AstroBank: Επενδυτικές ευκαιρίες σε Πάφο, Αμμόχωστο και Λευκωσία