Αμετάβλητα τα επιτόκια από Τράπεζα της Ιαπωνίας, μειώνει τις αγορές ομολόγων

Στον περιορισμό του τεράστιου αποθέματος κρατικών ομολόγων που διαθέτει, θα προχωρήσει η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας, καθώς απομακρύνεται προσεκτικά από μια μακροχρόνια και εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική.

Η Κεντρική Τράπεζα διατήρησε την Παρασκευή αμετάβλητα τα βασικά της επιτόκια, ύστερα από μια διήμερη συνεδρίαση, αλλά ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να «μειώσει το ποσό αγοράς JGBs (ιαπωνικών κρατικών ομολόγων) στη συνέχεια, ώστε να διασφαλίσει ότι τα μακροπρόθεσμα επιτόκια θα διαμορφώνονται πιο ελεύθερα», από ό,τι σήμερα.

«Ένα λεπτομερές σχέδιο» για τη μείωση του ποσού αγοράς κρατικών ομολόγων «κατά τη διάρκεια των επόμενων ενός έως δύο ετών περίπου» θα αποφασιστεί στην επόμενη συνεδρία πολιτικής τον Ιούλιο, σημειώνει.

Αν και η κίνηση ήταν ευρέως αναμενόμενη, παρατηρητές δήλωσαν ότι η απόφαση να αναβληθεί η δράση μέχρι τον επόμενο μήνα έπληξε το ιαπωνικό νόμισμα, οδηγώντας το πάνω από τα 158 γεν ανά δολάριο, από περίπου 157,20.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας αύξησε τα επιτόκια τον Μάρτιο, για πρώτη φορά από το 2007, καθώς επιδιώκει να ομαλοποιήσει την πολιτική της χωρίς να αποσταθεροποιήσει την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Ενώ η Κεντρική Τράπεζα δεν προσάρμοσε τα επιτόκια την Παρασκευή, ο Διοικητής της Kazuo Ueda δήλωσε ότι είναι «πιθανό» η τράπεζα να τα αυξήσει τον Ιούλιο «με βάση τα στοιχεία για την οικονομία και τις τιμές αλλά και άλλες πληροφορίες που θα είναι διαθέσιμες μέχρι τότε».

Η κίνηση της Παρασκευής σηματοδοτεί ένα ακόμη βήμα της Ιαπωνίας μακριά από τις δύο και πλέον δεκαετίες ποσοτικής χαλάρωσης που είχαν σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσουν τη στασιμότητα της οικονομίας και τον επιβλαβή αποπληθωρισμό που έπληττε την χώρα.

Κάθε μήνα, η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας στοχεύει σε μηνιαίες αγορές κρατικών ομολόγων ύψους περίπου έξι τρισεκατομμυρίων γεν (38 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για να διοχετεύσει ρευστότητα στο σύστημα και να διατηρήσει το κόστος δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα.

Το συνολικό ενεργητικό της τράπεζας έχει καταστεί τεράστιο – μεγαλύτερο από το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας – καθώς κατέχει περισσότερο από το 50% όλων των JGBs που κυκλοφορούν.

Δειτε Επισης

Maersk: Σε όλο το δίκτυο η διαταραχή στη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων λόγω Χούθι
Νέο ιστορικό υψηλό για τον χρυσό με «καύσιμο» τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από την Fed
Στον στόχο του 2% διατηρήθηκε ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Ιούνιο
Έρευνα ΕΚΤ: Οι εταιρείες προβλέπουν μικρότερες αυξήσεις μισθών για τους επόμενους 12 μήνες
Διαβεβαιώσεις Τραμπ ότι δεν θα αποπέμψει τον Πάουελ από την Fed πριν το τέλος της θητείας του
Κίνα: Δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας το πρώτο εξάμηνο
ΔΝΤ: Διατηρεί την πρόβλεψη για ανάπτυξη 3,2% της παγκόσμιας οικονομίας το 2024
Τζεντιλόνι: Σε τροχιά ανάπτυξης η οικονομία στην Ευρωζώνη
Πώς μπορεί να επηρεάσει τις αγορές η απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ-Οι εκτιμήσεις Citi και UBS
Ευρωζώνη: Φρένο στις αυξήσεις μισθών «βλέπουν» οι επιχειρήσεις