Πετρέλαιο: Πρόβλεψη από τη Citi-«Βουτιά» του Brent στα 60 δολάρια μέσα στο 2025

H παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο σημαντικής υπερπροσφοράς στα επίπεδα πετρελαίου ήδη μέσα στην επόμενη χρονιά, γεγονός που θα μπορούσε να «σπρώξει» το Brent στα 60 δολάρια το βαρέλι.

Την εκτίμηση αυτή έκανε η Citigroup, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις στον κλάδο.

Οι αναλυτές της Citi σκιαγράφησαν μια αρνητική εικόνα για την αγορά του μαύρου χρυσού με παράγοντα κλειδί τα υψηλά επίπεδα προσφοράς παρά τις συνεχιζόμενες προσπάθειες των μελών του ΟΠΕΚ+ να κρατήσουν περιορισμένη την παραγωγή.

Προέβλεψαν, λοιπόν, πως η προσφορά θα ξεπεράσει κατά πολύ τη ζήτηση μέσα στο 2025, καθώς η παραγωγή θα αυξηθεί σημαντικά σε χώρες εκτός του καρτέλ, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Βραζιλία και η Γουιάνα, ενώ η κατανάλωση θα περιοριστεί.

Εξάλλου, και ο ΟΠΕΚ+ κατά την τελευταία συνεδρίαση του υποστήριξε πως θα αρχίσει σταδιακά να ανοίγει και πάλι τις στρόφιγγες, αντιστρέφοντας έστω και με αργό ρυθμό τις περικοπές που έχει εφαρμόσει στην παραγωγή.

Υπό τα δεδομένα αυτά, η Citi θεωρεί πιθανή την πτώση του Brent στα 60 δολάρια το βαρέλι, επίπεδο που συνιστά μια πτώση άνω του 20% συγκριτικά με τις τωρινές προσδοκίες της αγοράς για την πορεία των τιμών.

Μάλιστα, αυτό δεν είναι καν το χειρότερο σενάριο, καθώς το πιο δυσοίωνο σενάριο «βλέπει» κατάρρευση των τιμών κάτω κι από τα 50 δολάρια το βαρέλι μέχρι τα τέλη του 2025.

Κατά τους αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας, η βραχυπρόθεσμη αστάθεια μπορεί βέβαια να οδηγήσει σε κάποια ανοδικά ρίσκα, όμως αυτά θα είναι πρόσκαιρα με την Citi να επιμένει πως η μακροπρόθεσμη πρόβλεψη της για την τιμή του μαύρου χρυσού είναι αρνητική.

Για το λόγο αυτό συμβουλεύει τους παραγωγούς πετρελαίου να προετοιμαστούν για την κάμψη των τιμών και παροτρύνει αντιστοίχως τους επενδυτές να εκμεταλλευτούν τις βραχυπρόθεσμες αυξήσεις στις τιμές.

Θυμίζουμε πως και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας στην τελευταία έκθεση του, που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, προειδοποίησε τις αγορές για σημαντικό πλεόνασμα πετρελαίου μέσα στην τρέχουσα δεκαετία.

Μάλιστα, υποστήριξε πως ο ρυθμός αύξησης της ζήτησης θα «πιάσει» ταβάνι έως το 2029 ξεκινώντας κατόπιν να συρρικνώνεται από το 2030.

Η προειδοποίηση του ΙΕΑ προκάλεσε τριγμούς στις τιμές, που σήμερα ανέκαμψαν ελαφρά. Ωστόσο τα κέρδη για Brent και WTI σε εβδομαδιαία βάση ξεπερνούν το 4%.

Δειτε Επισης

Στην Κύπρο 8 γερμανικές εταιρείες από τον κλάδο της ενέργειας-Ευκαιρία για συνεργασίες βλέπει η ΟΕΒ
Great Sea Interconnector: Εν αναμονή της μελέτης κόστους-οφέλους για την τελική επενδυτική απόφαση η Κ.Δ.
Ενδιαφέρον Tesla και Samsung για συμμετοχή στη δημιουργία συστήματος αποθήκευσης ηλεκτρισμού με μπαταρίες
Καυτά θέματα στην Βουλή-Ενημερώνει την Επ. Ενέργειας για τερματικό και Great Sea Interconnector ο Παπαναστασίου
Ρεκόρ ωρών με αρνητικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας καταγράφει το 2024 η Ευρώπη
Η ενεργειακή πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας στο επίκεντρο συνάντησης Παπαναστασίου με Thierry Breton
Φυσικό αέριο: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη ανεβάζει τις τιμές-Ο ρόλος των big tech
Νέα δέσμη κυρώσεων από Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Ρωσίας-Πού στοχεύουν τα μέτρα
ΑνΑΔ: Εγκατέστησε φωτοβολταϊκό 42,46Kw και αντικατέστησε όλα τα φωτιστικά με τεχνολογία LED
Η Carlyle εξαγοράζει τo χαρτοφυλάκιο της Energean σε Αίγυπτο, Ιταλία και Κροατία