Υποχωρούν οι ευρωπαϊκές αγορές μετά τη δήλωση Fed για μόνο μία μείωση επιτοκίων

Υποχωρούν την Πέμπτη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τις μικτές τάσεις που επικράτησαν στις αγορές της Ασίας και της Γουόλ Στριτ, καθώς αντιδρούν στα μηνύματα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ ότι σχεδιάζει μόνο μία μείωση των επιτοκίων για φέτος.

Το Παρίσι και η Φρανκφούρτη σημειώνουν τη μεγαλύτερη πτώση, υποχωρώντας πέραν του 1% ενδοσυνεδριακά, με τους επενδυτές να συνεχίζουν να παρακολουθούν τις επιπτώσεις από τις εκλογές-σοκ στην Ευρωπαϊκή Ένωση το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούσαν σχεδόν 1%, προτού περιορίσουν στη συνέχεια την πτώση τους, ενώ ευρώ και λίρα σταθεροποιήθηκαν έναντι του δολαρίου.

Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα ανέκαμψε από τις απώλειες των τελευταίων ημερών, μετά τη δήλωση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ότι δεν θα παραιτηθεί, σε περίπτωση που το κόμμα του χάσει τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που προκήρυξε μετά την ήττα του από την ακροδεξιά στις ευρωπαϊκές εκλογές.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο δανεισμού την Τετάρτη και προέβλεψε μόνο μία μείωση των επιτοκίων φέτος, από τις τρεις που αναμενόταν τον Μάρτιο.

Παρά τη μείωση του ετήσιου πληθωρισμού στις ΗΠΑ στο 3,3% τον περασμένο μήνα, η πτώση ήταν χαμηλότερη από τις προσδοκίες, ενώ ο δείκτης τιμών καταναλωτή παραμένει αρκετά πάνω από τον στόχο της Fed για 2%.

«Ο Πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δεν έδωσε πολλά στοιχεία, αν και ήταν χαρακτηριστικό ότι ήταν αρκετά επιφυλακτικός» σχετικά με τα πιο απογοητευτικά από τα αναμενόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό νωρίτερα μέσα στην ημέρα, δήλωσε ο διευθυντής επενδύσεων της AJ Bell, Russ Mould.

«Η κεντρική τράπεζα είναι σαφές ότι θέλει περαιτέρω ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε πορεία προς το μαγικό επίπεδο του 2% προτού είναι έτοιμη να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια. Ένα σημαντικό σημείο αντίθεσης (προς την πορεία μείωσης των επιτοκίων) είναι οι συνεχιζόμενες σφιχτές συνθήκες στην αμερικανική αγορά εργασίας», πρόσθεσε.

Δειτε Επισης

Maersk: Σε όλο το δίκτυο η διαταραχή στη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων λόγω Χούθι
Νέο ιστορικό υψηλό για τον χρυσό με «καύσιμο» τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από την Fed
Στον στόχο του 2% διατηρήθηκε ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Ιούνιο
Διαβεβαιώσεις Τραμπ ότι δεν θα αποπέμψει τον Πάουελ από την Fed πριν το τέλος της θητείας του
Κίνα: Δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας το πρώτο εξάμηνο
ΔΝΤ: Διατηρεί την πρόβλεψη για ανάπτυξη 3,2% της παγκόσμιας οικονομίας το 2024
Τζεντιλόνι: Σε τροχιά ανάπτυξης η οικονομία στην Ευρωζώνη
Πώς μπορεί να επηρεάσει τις αγορές η απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ-Οι εκτιμήσεις Citi και UBS
Ευρωζώνη: Φρένο στις αυξήσεις μισθών «βλέπουν» οι επιχειρήσεις
Eπέστρεψε πάνω από τις $60.000 το bitcoin