Μειωμένη ζήτηση για δάνεια από νοικοκυριά και επιχειρήσεις λόγω υψηλών επιτοκίων

Περαιτέρω μείωση παρουσίασε το πρώτο τρίμηνο του 2024 η ζήτηση δανείων, με τις τράπεζες να αποδίδουν τη μείωση στα υψηλά επιτόκια, ενώ τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς επιχειρήσεις έγιναν αυστηρότερα κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024 ύστερα από τρία συνεχόμενα τρίμηνα κατά τα οποία είχαν παραμείνει αμετάβλητα. Σταθερά παρέμειναν τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά.

Σύμφωνα με την έρευνα Τραπεζικών Χορηγήσεων, της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ), τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς επιχειρήσεις έγιναν αυστηρότερα κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, κυρίως λόγω της μειωμένης ανοχής των Τραπεζών στον κίνδυνο, καθώς και της αντίληψής τους για αυξημένο κίνδυνο σε σχέση με τη γενική οικονομική κατάσταση και τις προοπτικές της οικονομίας.

Αντίθετα, τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά, τόσο για στεγαστικά δάνεια όσο και για καταναλωτικά και λοιπά δάνεια παρέμειναν αμετάβλητα το πρώτο τρίμηνο του 2024, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

«Όλοι οι παράγοντες που επηρεάζουν τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά είχαν ουδέτερο αντίκτυπο κατά το υπό αναφορά τρίμηνο», σημείωσε η ΚΤΚ.

Από πλευράς προσφοράς δανείων, τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς επιχειρήσεις έγιναν αυστηρότερα κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024 έπειτα από τρία συνεχόμενα τρίμηνα κατά τα οποία είχαν παραμείνει αμετάβλητα.

Σύμφωνα με την Έρευνα, στην αυστηροποίηση συνέβαλε κυρίως η μειωμένη ανοχή των Τραπεζών στον κίνδυνο καθώς και η αντίληψή τους για αυξημένο κίνδυνο σε σχέση με τη γενική οικονομική κατάσταση και τις προοπτικές της οικονομίας. Αντίθετα, τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά, τόσο για στεγαστικά δάνεια όσο και για καταναλωτικά και λοιπά δάνεια, παρέμειναν αμετάβλητα το πρώτο τρίμηνο του 2024, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Ζήτηση δανείων

Σε σχέση με τη ζήτηση δανείων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, η καθαρή ζήτηση δανείων από επιχειρήσεις καθώς και, σε μεγαλύτερο βαθμό, από νοικοκυριά, τόσο για στεγαστικά όσο και για καταναλωτικά και λοιπά δάνεια, κατέγραψαν περαιτέρω μείωση.

«Η καθαρή μείωση της ζήτησης επιχειρηματικών δανείων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, αποδίδεται από τις τράπεζες, στο αυξημένο γενικό επίπεδο των επιτοκίων», αναφέρεται.

Ωστόσο, σημειώνεται ότι οι αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες για πάγιες επενδύσεις, που ενδεχομένως αντικατοπτρίζουν τις θετικές προοπτικές ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας, καθώς και η αναχρηματοδότηση/αναδιάρθρωση χρέους συνέβαλαν θετικά στη ζήτηση δανείων.

Όσον αφορά τα νοικοκυριά, η καθαρή μείωση της ζήτησης για στεγαστικά δάνεια αποδίδεται από τις Τράπεζες στα αυξημένα επιτόκια, στη χαμηλότερη εμπιστοσύνη των καταναλωτών και στην αποδυνάμωση των προοπτικών της αγοράς κατοικίας.

Τέλος αναφέρεται ότι σύμφωνα με τις προσδοκίες των Τραπεζών για το δεύτερο τρίμηνο του 2024, τα κριτήρια χορήγησης δανείων τόσο προς επιχειρήσεις όσο και προς νοικοκυριά αναμένονται να παραμείνουν αμετάβλητα σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Παράλληλα, αναμένεται μείωση στην καθαρή ζήτηση καταναλωτικών και λοιπών δανείων από νοικοκυριά, ενώ τόσο η καθαρή ζήτηση δανείων από επιχειρήσεις όσο και στεγαστικών δανείων από νοικοκυριά αναμένεται να παραμείνει σταθερή.

Δειτε Επισης

Νάγκελ (ΕΚΤ): Καμία βιασύνη για νέες μειώσεις επιτοκίων-Πλησιάζουμε το ουδέτερο επίπεδο
Χόλτσμαν (ΕΚΤ): Αυξάνονται οι πληθωριστικοί κίνδυνοι-Η κεντρική τράπεζα πρέπει να δείξει σύνεση
Σνάμπελ (ΕΚΤ): Οι μειώσεις επιτοκίων δεν αντιμετωπίζουν τα διαρθρωτικά προβλήματα της Ευρώπης
ΣΥΠΡΟΔΑΤ: Υγιής ανταγωνισμός τραπεζών και επιβράβευση συνεπών δανειοληπτών-«Μην ξεχνάτε τα ΜΕΔ»
Δίωρη αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της Ελληνικής Τράπεζας στο ΧΑΚ
Νέα εποχή για την Ελληνική και νέο σχήμα ως η μεγαλύτερη τράπεζα στην Κύπρο-Βασικός μέτοχος και επίσημα η Eurobank
Τα τριμηνιαία έσοδα της Freedom Holding Corp. αυξήθηκαν κατά 57%-Η κεφαλαιοποίηση έφτασε σε ρεκόρ $9 δισ.
Στο 93,47% το ποσοστό της Eurobank στην Ελληνική-Δημόσια πρόταση και squeeze out για το 100%
Πέραν των 66 εκατ. στο ταμείο της Logicom-Ολοκληρώθηκε η πώληση των μετοχών της στην Ελληνική στην Eurobank
Ελληνική Τράπεζα: Στις 27 Φεβρουαρίου η ανακοίνωση των προκαταρκτικών οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2024