ΙΕΑ: Η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου θα κορυφωθεί έως το 2029

Οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου οδεύουν προς ένα σημαντικό πλεόνασμα αυτή τη δεκαετία, αναφέρει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ), επικαλούμενος τις αυξανόμενες προμήθειες και την επιβράδυνση της ανόδου στη ζήτηση για αργό χάρη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο ΙΕΑ του οποίου τα μέλη περιλαμβάνουν τους μεγαλύτερους καταναλωτές πετρελαίου στον κόσμο, προέβλεψε στη μεσοπρόθεσμη έκθεση της αγοράς πετρελαίου ότι η λεγόμενη πλεονάζουσα ικανότητα – η ποσότητα της ικανότητας άντλησης που παραμένει αχρησιμοποίητη λόγω επαρκούς προσφοράς – θα μπορούσε να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια σε επίπεδα που παρατηρήθηκαν μόνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, μεταδίδει η Wall Street Journal.

Η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου αναμένεται να κορυφωθεί έως το 2029 και να αρχίσει να συρρικνώνεται τον επόμενο χρόνο, φτάνοντας τα 105,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2030 καθώς η ανάπτυξη τεχνολογιών καθαρής ενέργειας επιταχύνεται, σύμφωνα με τον οργανισμό που εδρεύει στο Παρίσι.

Εν τω μεταξύ, η ικανότητα παραγωγής πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί σε σχεδόν 113,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, λόγω των παραγωγών στην Αμερικάνικη ήπειρο.

«Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα επίπεδα πλεονάζουσας χωρητικότητας που δεν έχουμε δει ποτέ πριν παρά μόνο στο αποκορύφωμα των lockdown για την Covid-19 το 2020», ανέφερε ο IEA την Τετάρτη (12/6).

«Ένα τέτοιο τεράστιο απόθεμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα περιβάλλον χαμηλότερης τιμής πετρελαίου, θέτοντας δύσκολες προκλήσεις για τους παραγωγούς στο σχιστολιθικό τμήμα των ΗΠΑ και στο μπλοκ του ΟΠΕΚ+».

Παρά την επιβράδυνση, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2030 εξακολουθεί να προβλέπεται ότι θα αυξηθεί κατά 3,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από το 2023, ανέφερε ο οργανισμός.

Η αύξηση θα οφείλεται στην ισχυρή ζήτηση από τις οικονομίες της Ασίας, ιδιαίτερα της Ινδίας και της Κίνας.

Ωστόσο, οι περισσότερες πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων, οι βελτιώσεις στην απόδοση καυσίμου και η χρήση ΑΠΕ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα αντισταθμίσουν όλο και περισσότερο τα κέρδη.

Στις προηγμένες οικονομίες, η ζήτηση προβλέπεται να μειωθεί από περίπου 45,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2023 σε 42,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2030. Εξαιρουμένης της πανδημίας, η τελευταία φορά που η ζήτηση πετρελαίου ήταν τόσο χαμηλή ήταν το 1991, σύμφωνα με τον IEA.

Εν τω μεταξύ, η παγκόσμια αύξηση της παραγωγικής ικανότητας θα καθοδηγηθεί από παραγωγούς εκτός της συμμαχίας ΟΠΕΚ + -ιδιαίτερα των ΗΠΑ, της Βραζιλίας, του Καναδά, της Αργεντινής και της Γουιάνας- που προβλέπεται να αντιπροσωπεύουν τα τρία τέταρτα της αναμενόμενης αύξησης έως το 2030.

Η ικανότητα παραγωγής πετρελαίου του ΟΠΕΚ+ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από το 2023 έως το 2030, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ιράκ. Σύμφωνα με τον IEA, το συνολικό μερίδιο αγοράς πετρελαίου του οργανισμού εξαγωγών μειώθηκε στο 48,5% φέτος -το χαμηλότερο από τη σύσταση της συμμαχίας το 2016- λόγω των εθελοντικών περιορισμών της παραγωγής.

Δειτε Επισης

Στην Κύπρο 8 γερμανικές εταιρείες από τον κλάδο της ενέργειας-Ευκαιρία για συνεργασίες βλέπει η ΟΕΒ
Great Sea Interconnector: Εν αναμονή της μελέτης κόστους-οφέλους για την τελική επενδυτική απόφαση η Κ.Δ.
Ενδιαφέρον Tesla και Samsung για συμμετοχή στη δημιουργία συστήματος αποθήκευσης ηλεκτρισμού με μπαταρίες
Καυτά θέματα στην Βουλή-Ενημερώνει την Επ. Ενέργειας για τερματικό και Great Sea Interconnector ο Παπαναστασίου
Ρεκόρ ωρών με αρνητικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας καταγράφει το 2024 η Ευρώπη
Η ενεργειακή πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας στο επίκεντρο συνάντησης Παπαναστασίου με Thierry Breton
Φυσικό αέριο: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη ανεβάζει τις τιμές-Ο ρόλος των big tech
Νέα δέσμη κυρώσεων από Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Ρωσίας-Πού στοχεύουν τα μέτρα
ΑνΑΔ: Εγκατέστησε φωτοβολταϊκό 42,46Kw και αντικατέστησε όλα τα φωτιστικά με τεχνολογία LED
Η Carlyle εξαγοράζει τo χαρτοφυλάκιο της Energean σε Αίγυπτο, Ιταλία και Κροατία