Αποκέντρωση στην Κεντρική... Ο στόχος και το πλάνο Χρ. Πατσαλίδη για μετασχηματισμό της τράπεζας

Αποφασισμένος να προχωρήσει σε μετασχηματισμό της Κεντρικής Τράπεζας με στόχο να μπορεί να ανταπεξέλθει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στον ρόλο και την αποστολή της εμφανίζεται ο Διοικητής Χριστόδουλος Πατσαλίδης, προβαίνοντας στην διαπίστωση ότι όπως λειτουργεί σήμερα παρουσιάζει αδυναμίες και στρεβλώσεις.

Μάλιστα, στο πλαίσιο των προωθούμενων αλλαγών, απεκάλυψε πως τα δύο εκτελεστικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας-που σήμερα είναι οι Ευγενία Χριστοδούλου και Γιώργος Καρατζιάς-, θα αποκτήσουν διευρυμένες αρμοδιότητες.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης της Κεντρικής Τράπεζας κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου που παρέθεσε χθες, ο κ. Πατσαλίδης τόνισε πως «για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε και να είμαστε πιο αποτελεσματικοί, πρέπει να προχωρήσουμε σε μετασχηματισμό της Κεντρικής Τράπεζας, ώστε να έχουμε αντανακλαστικά, να έχουμε στρατηγική, να έχουμε επάρκεια για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις μελλοντικές προκλήσεις».

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την ενίσχυση της διακυβέρνησης της Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Πατσαλίδης υπέδειξε ότι «χωρίς να έχεις σωστή διακυβέρνηση, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα με επάρκεια», υπογραμμίζοντας πως «διακυβέρνηση σημαίνει δύο πράγματα».

«Πρώτον, να είσαι ωφέλιμος και να μπορείς να λειτουργείς και δεύτερον να μπορείς να δημιουργείς με ισορροπία, με εποπτεία, με αποκεντροποιημένο τρόπο, ώστε να μην εξαρτάσαι από κάποιον άλλον», εξήγησε.

«Το πρώτο πράγμα που κάναμε, ήταν να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο, έναν μηχανισμό για να μπορούμε να λειτουργήσουμε», πρόσθεσε, παραδεχόμενος ότι η Κεντρική Τράπεζα έχει αρκετές αδυναμίες και στρεβλώσεις ως προς τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί.

«Για αυτό υπάρχουν πολλές καθυστερήσεις, εκκρεμότητες, και άλλα θέματα που θα μπορούν να τύχουν καλύτερης διακυβέρνησης», επεσήμανε.

Όπως είναι τα πράγματα σήμερα, υπογράμμισε, τα πάντα αποφασίζονται από τον Διοικητή, για να τονίσει πως «σε κάποιο στάδιο πρέπει να υπάρξει ένας πιο ευρύς μηχανισμός ως προς τη λήψη των αποφάσεων».

Σε πρώτο στάδιο και χωρίς να υπάρξουν νομοθετικές αλλαγές, εξήγησε, ο κ. Πατσαλίδης δημιούργησε μια συντονιστική ομάδα στην οποία θα θέτει όλα τα ζητήματα, «αρχικά τα οριζόντια ζητήματα και μεταγενέστερα, όπως προχωρούν οι μελέτες για αλλαγή της διακυβέρνησης της Κεντρικής, θα έρχονται όλα τα ζητήματα για συζήτηση σε ανώτατο επίπεδο διεύθυνσης».

Αφού αναφέρθηκε σε προηγούμενη μελέτη που έγινε για αλλαγή της διακυβέρνησης της Κεντρικής Τράπεζας και η οποία είχε λάβει την συγκατάθεση της ΕΚΤ, ανέφερε πως η εν λόγω μελέτη είχε αρκετά συνταγματικά ζητήματα.

Πάντως, στο πλαίσιο των προσπαθειών για μετασχηματισμό της Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Πατσαλίδης απεκάλυψε πως ο ίδιος μιλά με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό(ΕΕΜ) για το ζήτημα, καθώς και με άλλους Διοικητές Κεντρικών Τραπεζών, με στόχο την εξεύρεση των καλύτερων πρακτικών, υπενθυμίζοντας ότι στην Κύπρο υπάρχουν ιδιαιτερότητες, όπως το αγγλικό δίκαιο και η πρόνοια για Τουρκοκύπριο Υποδιοικητή.

Παράλληλα, τόνισε πως ο μετασχηματισμός της Κεντρικής Τράπεζας αποτελεί προτεραιότητα για τον ίδιο, υποδεικνύοντας, ωστόσο, ότι «οι αλλαγές πρέπει να γίνουν με τρόπο που να είναι νομικά κατοχυρωμένος».

Οι σκέψεις για τα εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ.

Ερωτηθείς ως προς το τι προτίθεται να πράξει με τα εκτελεστικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας στο πλαίσιο του μετασχηματισμού, ο κ. Πατσαλίδης ανέφερε πως «οι αρμοδιότητές τους θα είναι ευρείες».

«Έχουμε συναντηθεί οι τρεις μας χθες (σ.σ. προχθές) και έχουμε αποφασίσει ποιο τομέα θα αναλάβει ο κάθε ένας», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι αναμένει από Νομική Υπηρεσία της τράπεζας «να μου ετοιμάσει ένα κείμενο για να ενημερώσω και το προσωπικό για να είμαστε σωστοί και νομικά και συνεπώς», καθώς, όπως είπε,, τα δύο εκτελεστικά μέλη θα έχουν συγκεκριμένα καθήκοντα.

«Είναι τα ανώτερα στελέχη της Κεντρικής Τράπεζας, θα συμμετέχουν στην συντονιστική ομάδα μαζί μου και ευελπιστώ και προσβλέπω σε μία στενή συνεργασία», συνέχισε, δηλώντας πως «είμαι ευτυχής που τους έχω και τους δύο, γιατί είναι γνώστες πολλών θεμάτων που αφορούν την Κεντρική Τράπεζα. Βλέπω ότι και οι δύο έχουν όρεξη να ασχοληθούν και έχουν τη διάθεση να συνεργαστούν με όλους. Θεωρώ ότι θα είναι εύκολη η συμβίωση και συνεργασία μας».

Δειτε Επισης

Τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία της Κύπρου στην ανταγωνιστικότητα-Οι συστάσεις του Συμβουλίου Οικονομίας
Νέα εποχή για τον τομέα των τυχερών παιχνιδιών στην Κύπρο-Υπογράφηκε η σύμβαση μεταξύ Κ.Δ. και ΟΠΑΠ
Έξι συστάσεις Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου για άμεσες ξένες επενδύσεις
Γιατί απόφασισε να ανοίξει γραφείο στην Κύπρο η ΕΤΕπ-Τι δηλώνει η Νάντια Καλβίνο
Ο ένας χρόνος επιτυχημένης λειτουργίας του City of Dreams Mediterranean και τα οφέλη για την Κύπρο
Διεθνής διάκριση για δεύτερη συνεχή χρονιά για την AstroBank
Τρέχουν να διορθώσουν στρεβλώσεις στο νέο συνταξιοδοτικό σχέδιο των δημοσίων υπαλλήλων-Οι 17 αλλαγές
Πέφτει και άλλο το κατασκευαστικό κόστος με μειώσεις έως 9%-Σε ποια οικοδομικά υλικά αυξήθηκαν οι τιμές
Ισχυρό πλαίσιο για προσφορές και εκπτώσεις-Αποφυγή αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και τέρμα στις σκιές
Ξεκινά σύντομα διεθνής εκστρατεία προβολής της Κύπρου, «ανεκτίμητη η συμβολή των διεθνών επιχειρήσεων»