Μ. Οδυσσέως: Πώς η Grant Thornton Κύπρου προάγει την τεχνολογική εξέλιξη με το τμήμα AI and Data Lab

Κατανοώντας τις ανάγκες των επιχειρήσεων και οργανισμών να συμβαδίζουν με την τεχνολογική πρόοδο και την τεχνητή νοημοσύνη, η Grant Thornton Κύπρου εγκαινίασε πρόσφατα τμήμα AI and Data Lab.

Μεταξύ άλλων, το τμήμα προσφέρει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, από βασικές υπηρεσίες διαχείρισης δεδομένων, όπως ο σχεδιασμός data warehouse και η ανάλυση δεδομένων και business intelligence, έως την αυτοματοποίηση και βελτιστοποίηση διαδικασιών.

Το τμήμα αναπτύσσει επίσης αλγόριθμους για εφαρμοσμένη τεχνητή νοημοσύνη, όπως η μηχανική μάθηση, generative AI και deep learning.

Τις υπηρεσίες που προσφέρει το τμήμα καθώς και γενικότερα τις τάσεις που διαμορφώνονται, αναλύει σε συνέντευξή της στο InBusinessNews η επικεφαλής του ΑΙ and Data Lab της Grant Thornton Κύπρου, Μόνικα Οδυσσέως.

Επιπλέον, η κ. Οδυσσέως εξηγεί την τρέχουσα νομοθεσία της Ε.Ε. σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη, το EU AI Act, το οποίο υπογράφηκε πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 21 Μαΐου 2024.

Ειδικότερα, το EU AI Act ταξινομεί τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης σε κατηγορίες κινδύνου και καθορίζει συγκεκριμένες απαιτήσεις για την ανάπτυξη, την αξιολόγηση και την παρακολούθησή τους.

«Η Grant Thornton Κύπρου βοηθά τις επιχειρήσεις να συμμορφωθούν με αυτές τις νομοθεσίες προσφέροντας συμβουλευτικές υπηρεσίες και εκπαιδευτικά προγράμματα που εξηγούν τις απαιτήσεις του κανονισμού», αναφέρει.

Ακολουθεί η συνέντευξη της Μόνικας Οδυσσέως στο InBusinessNews:

Πότε η Grant Thornton Κύπρου ξεκίνησε τη λειτουργία του τμήματος AI and Data Lab και πώς προέκυψε η ανάγκη για δημιουργία του συγκεκριμένου τμήματος;

Η Grant Thornton Κύπρου εγκαινίασε το τμήμα AI and Data Lab την 1η Μαρτίου 2024. Η ανάγκη για τη δημιουργία του συγκεκριμένου τμήματος προέκυψε από την ταχύτατη πρόοδο της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης.

Κατανοήσαμε ότι οι οργανισμοί που αξιοποιούν σωστά τα δεδομένα τους αποκτούν πλεονέκτημα και γίνονται ηγέτες στην αγορά, σε αντίθεση με αυτούς που δεν τα αξιοποιούν, οι οποίοι χάνουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα.

Θέλαμε να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις να προοδεύσουν σε αυτήν τη νέα εποχή της τεχνητής νοημοσύνης.

Ποιες υπηρεσίες προσφέρει το τμήμα AI and Data Lab και πού απευθύνετε;

Το τμήμα AI and Data Lab προσφέρει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, από βασικές υπηρεσίες διαχείρισης δεδομένων, όπως ο σχεδιασμός data warehouse και η ανάλυση δεδομένων και business intelligence, έως την αυτοματοποίηση και βελτιστοποίηση διαδικασιών, καθώς και την ανάπτυξη προηγμένων αλγορίθμων για εφαρμοσμένη τεχνητή νοημοσύνη, όπως η μηχανική μάθηση, generative AI και deep learning.

Επιπλέον, προσφέρουμε εκπαιδεύσεις για να βοηθήσουμε το εργατικό δυναμικό των οργανισμών να προετοιμαστεί για τις εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη, συμπεριλαμβανομένου του πρόσφατα υπογεγραμμένου EU AI Act.

Οι υπηρεσίες μας προσαρμόζονται στις ανάγκες και βασίζονται στο μοναδικό επιχειρηματικό πρόβλημα του κάθε πελάτη, είτε ο στόχος είναι η μεγιστοποίηση των εσόδων, η μείωση των κόστους, η βελτίωση της αποδοτικότητας των λειτουργιών και η βελτίωση της λήψης αποφάσεων.

Οι υπηρεσίες μας απευθύνονται τόσο σε τοπικούς όσο και σε διεθνείς πελάτες, στον κυβερνητικό και ιδιωτικό τομέα, καθώς και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις σε σχέση με την αξιοποίηση των δεδομένων τους;

Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις είναι η κατανόηση της σημασίας της αξιοποίησης των δεδομένων τους και η εξαγωγή πληροφοριών από αυτά.

Η λήψη αποφάσεων δεν χρειάζεται πλέον να βασίζεται μόνο στο ένστικτο, αλλά μπορεί να συνδυάζει την εμπειρία με την υποστήριξη από δεδομένα.

Τα δεδομένα πρέπει να είναι δομημένα και να επεξεργάζονται αποτελεσματικά για να μπορέσουν να αποφέρουν αξία και να εφαρμοστούν πιο προηγμένοι αλγόριθμοι, είτε για μελλοντικές προβλέψεις είτε για αναλύσεις.

Μπορείτε να μας πείτε εν συντομία, ποια είναι η νομοθεσία που ισχύει σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη σύμφωνα με τις πρόσφατες ρυθμίσεις της Ε.Ε.; Πώς η Grant Thornton Κύπρου βοηθά τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς να εναρμονίζονται και ποιος ο ρόλος της;

Η τρέχουσα νομοθεσία της Ε.Ε. σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη είναι το EU AI Act, το οποίο υπογράφηκε πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 21 Μαΐου 2024.

Ο κανονισμός αυτός θέτει ρυθμίσεις για τη χρήση του AI με στόχο την ασφάλεια, τη διαφάνεια και την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών.

Το EU AI Act ταξινομεί τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης σε κατηγορίες κινδύνου και καθορίζει συγκεκριμένες απαιτήσεις για την ανάπτυξη, την αξιολόγηση και την παρακολούθησή τους. Οι πρώτες απαγορεύσεις αναμένεται να τεθούν σε ισχύ τον Δεκέμβριο του 2024.

Η Grant Thornton Κύπρου βοηθά τις επιχειρήσεις να συμμορφωθούν με αυτές τις νομοθεσίες προσφέροντας συμβουλευτικές υπηρεσίες και εκπαιδευτικά προγράμματα που εξηγούν τις απαιτήσεις του κανονισμού.

Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις του EU AI Act και αναλύουμε κάθε αναθεώρηση της νομοθεσίας.

Προσφέρουμε λεπτομερή εργαστήρια για τους πελάτες μας, όπου τους προετοιμάζουμε για τη συμμόρφωση και τους καθοδηγούμε στις απαραίτητες διαδικασίες για την εφαρμογή των απαιτήσεων του κανονισμού.

Μπορείτε να μας δώσετε περισσότερες πληροφορίες για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που προσφέρετε σχετικά με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό για την Τεχνητή Νοημοσύνη (EU AI Act) και πώς βοηθά τις επιχειρήσεις να προετοιμαστούν για τη συμμόρφωση με τον κανονισμό;

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ξεκινά με την εισαγωγή στο EU AI Act και στη συνέχεια εξετάζει βαθύτερα τις απαιτήσεις για κάθε κατηγορία κινδύνου και τις γενικές απαιτήσεις για τη διαφάνεια (AI transparency).

Επειδή ο κανονισμός είναι αρκετά εκτενής και περίπλοκος, μπορούμε να προσαρμόσουμε την εκπαίδευση ώστε να είναι εφαρμόσιμη στις ανάγκες και τις λειτουργίες κάθε οργανισμού.

Τα άρθρα είναι εφαρμόσιμα σε διαφορετικές βιομηχανίες και, ανάλογα με τα συστήματα AI που χρησιμοποιεί κάθε οργανισμός, πρέπει να κατανοούν τις υποχρεώσεις τους.

Προσαρμόζουμε και εξατομικεύουμε αυτήν την εκπαίδευση σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε πελάτη. Μπορεί επίσης να προσφερθεί εσωτερικά στις εγκαταστάσεις του πελάτη και είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να επιχορηγηθεί ως εγκεκριμένη εκπαίδευση από την ΑΝΑΔ.

Γενικότερα, ποιες είναι οι τάσεις που βλέπετε να διαμορφώνονται στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και πως αυτό θα επηρεάσει τις επιχειρήσεις μέσα στα επόμενα χρόνια;

Η τεχνητή νοημοσύνη εξελίσσεται με ασύλληπτες ταχύτητες, δημιουργώντας έναν συναρπαστικό κόσμο δυνατοτήτων. Μία από τις πιο πρόσφατες τάσεις είναι το generative AI, που μπορεί να δημιουργεί κείμενα, εικόνες, και βίντεο, όπως το ChatGPT που κατέλαβε τον κόσμο εξ απροόπτου.

Όμως, αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να ενσωματωθεί παντού, από την πρόβλεψη της βέλτιστης διαδρομής για παραδόσεις (route optimisation) μέχρι την πρόβλεψη ποιοι πελάτες θα μας εγκαταλείψουν για τον ανταγωνιστή (churn analysis) και ποια προϊόντα θα πρέπει να προωθηθούν για μέγιστες πωλήσεις.

Αλλά δεν σταματάμε εκεί. Η ραγδαία αύξηση της υπολογιστικής ισχύς (computing power), που αυξάνεται κατά 30% ετησίως, σημαίνει ότι βλέπουμε συνεχώς νέες εφαρμογές και καινοτομίες. Οι επιχειρήσεις που θα παραμείνουν στην αιχμή της τεχνολογίας θα αποκτήσουν ασυναγώνιστο πλεονέκτημα.

Θα είναι σε θέση να λαμβάνουν πιο έξυπνες, πιο γρήγορες και πιο ενημερωμένες αποφάσεις, να βελτιστοποιούν τις λειτουργίες τους και θα προσφέρουν εξατομικευμένες εμπειρίες στους πελάτες τους.

Οι τάσεις αυτές υπόσχονται να μεταμορφώσουν κάθε τομέα της οικονομίας. Οι επιχειρήσεις που αγκαλιάζουν την τεχνητή νοημοσύνη θα μπορέσουν να καινοτομήσουν και να κυριαρχήσουν στην αγορά, ενώ εκείνες που δεν ακολουθούν τις εξελίξεις θα βρεθούν σε μειονεκτική θέση.

Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις να κατανοήσουν τα δεδομένα τους και να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, ώστε να προετοιμαστούν για ένα μέλλον γεμάτο νέες προοπτικές και ευκαιρίες.

Γιατί είναι σημαντικό μία επιχείρηση ή ένα οργανισμός να αναπτύξει αυτό που λέμε “data culture”;

Το data culture ή αλλιώς-μια κουλτούρα δεδομένων-σημαίνει η δημιουργία μιας εταιρικής κουλτούρας όπου οι αποφάσεις βασίζονται σε δεδομένα και όπου ο κόσμος είναι εκπαιδευμένος να χρησιμοποιεί τα δεδομένα αποτελεσματικά.

Είναι σημαντικό γιατί οι αποφάσεις που λαμβάνονται με βάση τα δεδομένα είναι συνήθως πιο ακριβείς και αποτελεσματικές. Όταν όλοι οι εργαζόμενοι μιας επιχείρησης κατανοούν τη σημασία των δεδομένων και είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση τους, τότε η επιχείρηση μπορεί να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές τους.

Για να αναπτύξει μια επιχείρηση αυτή την κουλτούρα, πρέπει να επενδύσει στην εκπαίδευση του προσωπικού της, να δημιουργήσει τις κατάλληλες υποδομές για τη συλλογή και ανάλυση δεδομένων και να ενθαρρύνει τη χρήση δεδομένων σε όλες τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Ποια είναι η συμβουλή σας προς τις επιχειρήσεις που εξετάζουν το ενδεχόμενο για υιοθέτηση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης (AI) και αξιοποίηση των δεδομένων τους;

Η συμβουλή μας προς τις επιχειρήσεις είναι να ξεκινήσουν με μικρά και συγκεκριμένα έργα που έχουν σαφή επιχειρηματική αξία.

Πρέπει να καθορίσουν τους στόχους τους και να επιλέξουν τα κατάλληλα εργαλεία και τεχνολογίες που θα τους βοηθήσουν να τους επιτύχουν.

Είναι επίσης σημαντικό να επενδύσουν στην εκπαίδευση του προσωπικού τους και να δημιουργήσουν μια κουλτούρα που ενθαρρύνει τη χρήση των δεδομένων.

Δειτε Επισης

Ανεβάζουν χειρόφρενο οι εργαζόμενοι της «Larnaca Public Transport»-Προχωρούν σε 24ωρη απεργία
Ένατος αγώνας δρόμου ΑΛΦΑΜΕΓΑ RUN AS ONE στις 20 Οκτωβρίου και με στόχο να σπάσει ένα ακόμα ρεκόρ συμμετοχών
Η διαδραστική ενέργεια της Anytime για στήριξη της ασφαλούς οδήγησης-«Εδώ δεν παίζουμε με την οδήγηση»
Νέα εκστρατεία ΕΚΚ για την αυξανόμενη επίδραση των ΜΚΔ και των finfluencers στις χρηματοοικονομικές αγορές
Επίσημος destination partner του Inspire Festival 2024 η ΕΤΑΠ Λευκωσίας
Χ. Προύντζος: Το μεγαλύτερο γεγονός επιχειρηματικότητας που έγινε ποτέ στη Λευκωσία το Inspire 2024 (video)
ΚΝΕ: Μηνιαία συνάντηση των μελών του με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας
GrantXpert Consulting: Επιτυχημένο σεμινάριο για ανάπτυξη ανθεκτικών ηγετικών στελεχών σε Λάρνακα και Λευκωσία
DiscoverEU: Ευκαιρία σε νέους και νέες 18 ετών να εξερευνήσουν την πλούσια ποικιλομορφία της Ευρώπης μέσω ταξιδιών
Οι 19 επιχειρηματίες που πριν από 64 χρόνια οραματίστηκαν και ίδρυσαν την ΟΕΒ-Η πορεία μέσα στον χρόνο