Powered by

Στάσιμη η οικονομία της Βρετανίας μετά την έξοδό της από την ύφεση-Μηδενική ανάπτυξη τον Απρίλιο

Στάσιμη παρέμεινε η οικονομία της Βρετανίας τον Απρίλιο, μετά την έξοδο της από την ύφεση το πρώτο τρίμηνο του έτους, όπως κατέδειξαν επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, ενόψει των γενικών εκλογών της χώρας τον επόμενο μήνα.

Η μηδενική ανάπτυξη που καταγράφηκε τον Απρίλιο ακολουθεί την ανάπτυξη κατά 0,4% τον Μάρτιο, σύμφωνα με το βρετανικό Γραφείο Εθνικών Στατιστικών.

Η Βρετανία ψηφίζει στις 4 Ιουλίου σε εκλογές που αναμένεται ευρέως να κερδίσει το κύριο αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα, μια νίκη που θα έβαζε τέλος σε 14 χρόνια διακυβέρνησης από τους Συντηρητικούς, των οποίων ηγείται σήμερα ο Πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ.

«Η στασιμότητα του ΑΕΠ τον Απρίλιο δεν σημαίνει ότι η οικονομική ανάκαμψη έχει σβήσει, αλλά δεν είναι καθόλου καλά νέα για τον Πρωθυπουργό τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές», ανέφερε ο Πολ Ντέιλς, επικεφαλής οικονομολόγος του Ηνωμένου Βασιλείου στον ερευνητικό όμιλο Capital Economics.

Η ανάλυση των στοιχείων για την παραγωγή του Απριλίου έδειξε ότι οι υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 0,2%, ενώ η βιομηχανική παραγωγή διολίσθησε κατά 0,9% και οι κατασκευές μειώθηκαν κατά 1,4%.

Η Βρετανία είχε βγει από μια βραχύβια ύφεση με ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε ελαφρά για δύο συνεχόμενα τρίμηνα το δεύτερο εξάμηνο του 2023, σε ένα τεχνικό ορισμό της ύφεσης, η οποία προκλήθηκε από τον αυξημένο πληθωρισμό που παρέτεινε την κρίση κόστους ζωής.

Προσπαθώντας να καλύψει τη διαφορά από τους Εργατικούς, των οποίων ηγείται ο Κίρ Στάρμερ, ο κ. Σούνακ υποσχέθηκε την Τρίτη στους ψηφοφόρους μειώσεις φόρων και μείωση της μετανάστευσης, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του κόμματός του.

Ο κ. Σούνακ είπε ότι η Κυβέρνησή του θα πληρώσει για τους χαμηλότερους φόρους μέσω της μείωσης των πληρωμών κοινωνικής πρόνοιας σε δικαιούχους σε ηλικία εργασίας.

Αυτό έρχεται την στιγμή που επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τρίτη κατέδειξαν αύξηση της ανεργίας στη Βρετανία, εν μέσω ενισχυμένης αύξησης των αποδοχών.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό αναμένονται την επόμενη εβδομάδα μαζί με την τακτική συνεδρίαση της (Κεντρικής) Τράπεζας της Αγγλίας, όπου αναμένεται να διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο σε υψηλό 16 ετών.

Δειτε Επισης

Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί
Σταθερός ο πληθωρισμός στη Βρετανία-Στο 2,2% τον Αύγουστο
Γιατί οι δυτικές εταιρείες εγκαταλείπουν την Κίνα
H Fed ανοίγει τα χαρτιά της για τα επιτόκια-Ποιο είναι το μεγάλο δίλημμα