Ε.Ε.: Προς νέα αναβολή το πλαίσιο Βασιλεία ΙΙΙ για την τραπεζική εποπτεία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσανατολίζεται σε αναβολή βασικών τμημάτων του πακέτου παγκόσμιων κεφαλαιακών κανόνων για τις τράπεζες κατά ένα χρόνο, ώστε οι τράπεζες της γηραιάς ηπείρου να μη βρεθούν σε μειονεκτική θέση λόγω της συνεχιζόμενης διαμάχης για τα πρότυπα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg υπό τον όρο ανωνυμίας.

Η Ε.Ε. επρόκειτο να εφαρμόσει το ευρύτερο πακέτο από την 1η Ιανουαρίου, επτά χρόνια μετά τη συμφωνία των ρυθμιστικών αρχών στην Επιτροπή της Βασιλείας για την Τραπεζική Εποπτεία, ως το τελευταίο μέρος της θέσπισης κανόνων που αποσκοπεί στην αποτροπή επανάληψης της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.

Η Ε.Ε. σχεδιάζει πλέον μεταγενέστερη εφαρμογή κανόνων που επηρεάζουν τις εμπορικές επιχειρήσεις των τραπεζών, δεδομένου ότι πρόκειται για εκ φύσεως παγκόσμιες δραστηριότητες, προσθέτουν οι πηγές.

«Δεδομένης της αβεβαιότητας σχετικά με την εφαρμογή των προτύπων σε άλλες δικαιοδοσίες, η Επιτροπή παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις και είναι έτοιμη να δράσει εάν χρειαστεί σε συγκεκριμένους τομείς», δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Πρόκειται για την πιο πρόσφατη τρικλοποδιά στο πακέτο ορόσημο που έτρεχε ήδη με δύο χρόνια καθυστέρηση, σε σύγκριση με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, έχοντας φρεναριστεί από την πανδημία αλλά και τα αιτήματα των τραπεζών να κερδίσουν ακόμα ένα έτος προετοιμασίας. Ορισμένες ρυθμιστικές αρχές φοβούνται τώρα ότι το πολιτικό κενό στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με μια ευρωπαϊκή ατζέντα που επικεντρώνεται περισσότερο στην ανάπτυξη, θα μπορούσαν να επιφέρουν μεγαλύτερη οπισθοδρόμηση των μέτρων.

Η Ε.Ε. δέχεται αυξημένες πιέσεις σχετικά με την ολοκλήρωση της λεγόμενης Βασιλείας ΙΙΙ τους τελευταίους μήνες, καθώς ηγέτες, όπως ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, υποστηρίζουν ότι η Ευρώπη θα υπονόμευε τις τράπεζές της αν κινούνταν πρώτη. Ο Christian Sewing, διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, είχε επίσης καλέσει την Επιτροπή να δράσει, επικαλούμενος τον «έντονο» διεθνή ανταγωνισμό που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες.

Η εφαρμογή του πλήρους πακέτου θα αυξήσει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις τράπεζες στην Ε.Ε. κατά 9,9%. Στις ΗΠΑ θα ανέβαιναν ακόμη περισσότερο, σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια.

Το θέμα έκτοτε έχει αποτελέσει πολιτικό σημείο ανάφλεξης και οι αρχές των ΗΠΑ εξακολουθούν να διαπραγματεύονται για την εκδοχή του ευρύτερου πακέτου, γνωστού στη χώρα ως Basel III Endgame, που θα προκριθεί. Οι κανόνες δεν θα εφαρμοστούν πριν από τα μέσα του επόμενου έτους. Η Βρετανία έχει ορίσει ημερομηνία έναρξης τα μέσα του 2025.

Η Ε.Ε. δεν έχει λάβει επίσημη απόφαση για μερική καθυστέρηση, αλλά πιθανώς θα συμβεί αυτό τις επόμενες εβδομάδες, εντός του τρέχοντος καλοκαιριού, τονίζουν οι πηγές.

Ενώ η εφαρμογή του ευρύτερου πακέτου παραμένει προγραμματισμένη για τις αρχές του επόμενου έτους, η Επιτροπή «έχει την εξουσία ερήμην των κυβερνήσεων να καθυστερήσει ή να τροποποιήσει την εφαρμογή ορισμένων διατάξεων για τον κίνδυνο αγοράς (market risk)», που αφορά τις εμπορικές επιχειρήσεις των τραπεζών και αντιπροσωπεύει 1,1 ποσοστιαίες μονάδες της αύξησης 9,9% στις κεφαλαιακές απαιτήσεις, είπε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν. «Εάν συμβεί αυτό, δεν θα καθυστερήσει η εφαρμογή όλων των νέων κανόνων της Βασιλείας, αλλά μόνο οι κανόνες για τον κίνδυνο αγοράς».

Οι ρυθμιστικές αρχές έχουν προειδοποιήσει να μην υπάρξει καθυστέρηση. Πιο πρόσφατα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών Χοσέ Μανουέλ Κάμπα δήλωσε στο Bloomberg ότι η Ε.Ε. πρέπει να προχωρήσει με το χρονοδιάγραμμά της, ακόμη κι αν οι ΗΠΑ το μεταθέσουν.

Δειτε Επισης

Ακάλυπτες επιταγές €13.048 τον Ιούνιο
Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας (Κύπρου): Επιβραβρεύει τους συνεπείς πελάτες στεγαστικών δανείων
ΕΚΤ: Γιατί ανησυχεί από τα στοιχεία του πληθωρισμού-Πώς θα κριθεί η περαιτέρω μείωση στα επιτόκια
Κεντρική Τράπεζα: Συνετή πολιτική για μερίσματα τραπεζών παρά την αυξημένη κερδοφορία
Ομοβροντία κατά της φορολόγησης υπερκερδών τραπεζών-«Ζημιά μεγαλύτερη του κέρδους»
Αναβάθμισε Τρ. Κύπρου και Ελληνική ο Fitch-Ψήφος εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας
Αναβάθμιση Ελληνικής από Fitch-Συνεχιζόμενο ρεκόρ υγιούς κερδοφορίας και η αύξηση της συμμετοχής της Eurobank
Συγκρατεί τις προσδοκίες για νέα μείωση επιτοκίων τον Ιούλιο η Κριστίν Λαγκάρντ
Λουίς ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Οι παράγοντες που θα κρίνουν την πορεία των επιτοκίων
Το έγγραφο της δημόσιας πρότασης και τα στρατηγικά σχέδια της Eurobank για την Ελληνική