Ενώπιον της Βουλής η πορεία υλοποίησης του τερματικού στο Βασιλικό και της ηλεκτρικής διασύνδεσης

Την πορεία υλοποίησης του τερματικού εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο Βασιλικό και της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, μέσω του υποθαλάσσιου καλωδίου Great Sea Interconnector, θα συζητήσει το πρωί της Τρίτης (11/6) η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, στην παρουσία του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργου Παπαναστασίου.

Σε σχέση με το τερματικό στο Βασιλικό, ο κ. Παπαναστασίου είχε δηλώσει αρχές Ιουνίου ότι από τις επαφές που έχουν τα συμβαλλόμενα μέρη, αλλά και από δικές του προσωπικές επαφές σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο με τον Πρέσβη της Κίνας «διαφαίνεται κάποιο φως στον ορίζοντα» όσον αφορά το τερματικό στο Βασιλικό.

Η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται σε επιδιαιτησία στο Λονδίνο με την κινέζικη εταιρεία CPP Metron που ανέλαβε την κατασκευή του χερσαίου τερματικού σταθμού στο Βασιλικό. Η CPP έχει καταθέσει αίτημα στο Διαιτητικό Δικαστήριο για πρόσθετες αποζημιώσεις από την Κυπριακή Δημοκρατία ύψους €200 εκατ.

Αναφορικά με τον Great Sea Interconnector, τα αποτελέσματα της μελέτης κόστους-οφέλους του έργου που εκπόνησε ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), που αποτελεί τον φορέα υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης «Great Sea Interconnector», παρουσίασε στις 4 Ιουνίου ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μανούσος Μανουσάκης στον Υπουργό Ενέργειας και σε τεχνοκράτες του Υπουργείου, καθώς και του Υπουργείου Οικονομικών.

Το κόστος κατασκευής του έργου ανέρχεται στα 1,9 δισ. ευρώ.

Στη συνεδρία της Επιτροπής Ενέργειας, η οποία θα αρχίσει στις 9.00, κλήθηκαν να παραστούν ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, ο Πρόεδρος και ο Γενικός Διευθυντής της Δημόσιας Επιχείρησης Φυσικού Αερίου και της Εταιρείας Υποδομών Φυσικού Αερίου, και εκπρόσωποι του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου και του Διαχειριστή Συστήματος Διανομής.

Δειτε Επισης

Α.Φ.Η.Σ Κύπρος: Μοίρασε δωρεάν παγωτό στην Αγλαντζιά με αντάλλαγμα άδειες μπαταρίες
Παύλος Μαρινάκης: Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας θα προχωρήσει κανονικά
Eπτά αιτήσεις από ιδιώτες επενδυτές για αυτόνομες εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας-Πώς προχωρά ο ΔΣΜΚ
ΣΑΗ: Καθοριστική εξέλιξη στην ενεργειακή πολιτική της Κύπρου το άνοιγμα ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού
Γ. Παπαναστασίου: Άγνωστο αν θα μειωθεί η τιμή του ρεύματος με ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού
Πετρέλαιο: Νέες απώλειες στις αγορές ενόψει ΟΠΕΚ+ και ρευστού σκηνικού στις κυρώσεις-Στα $64 το Brent
ΡΑΕΚ: Ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού στις 15 Σεπτεμβρίου, 1η Οκτωβρίου η πρώτη ημέρα εμπορίας
Αύξηση στις τιμές πετρελαίου με ώθηση από την απόφαση ΟΠΕΚ+
Ενισχύει τον ενεργειακό μετασχηματισμό της Λάρνακας ο ΕΟΑ-Επενδύσεις πέραν των €700.000 σε ΑΠΕ
Ενεργειακή κρίση στην Ινδία-Γιατί κλείνουν μονάδες με φυσικό αέριο