Powered by

Τουρκία: Καταργεί τον κανονισμό που υποχρεώνει τις τράπεζες να αγοράζουν ομόλογα σε λίρα

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας χαλαρώνει τον κανονισμό που σχεδιάστηκε για να στηρίξει τη λίρα και ο οποίος προκάλεσε επικρίσεις από τραπεζίτες και επενδυτές τα τελευταία χρόνια.

Ανακοίνωσε ότι καταργεί έναν κανονισμό που υποχρέωνε τις τράπεζες να αγοράζουν κρατικούς τίτλους σε λίρα, εάν δεν πληρούσαν ορισμένους δείκτες για την αύξηση των καταθέσεων στο νόμισμα.

Η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι η κίνηση αυτή θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της αγοράς. Ο κανόνας ήταν ένας από μια σειρά κανόνων που εφαρμόστηκαν όταν η Τουρκία είχε ακόμη εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική. Αυτό άλλαξε τον Ιούνιο του περασμένου έτους, όταν άρχισε επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων για να μειώσει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού στον κόσμο.

Οι αναγκαστικές αγορές ομολόγων ήταν χαρακτηριστικό γνώρισμα της εποχής των μη συμβατικών πολιτικών, με την κεντρική τράπεζα να δέχεται πιέσεις από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να κρατήσει τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα.

Η κεντρική τράπεζα, υπό τη νέα ηγεσία του διοικητή Φατίχ Καραχάν, έχει επικρίνει τα μέτρα αυτά και λαμβάνει σταδιακά μέτρα για την αντιστροφή τους. Τον περασμένο μήνα τερμάτισε έναν κανόνα αγοράς ομολόγων που σχετιζόταν με την αύξηση των δανείων.

Ο Τσαγντάς Ντογκάν, διευθυντής ερευνών της Tera Yatirim με έδρα την Κωνσταντινούπολη, δήλωσε ότι η τελευταία κίνηση είναι “οριακά θετική για το τραπεζικό σύστημα”.

Ο Καραχάν θα παρουσιάσει τις τελευταίες προοπτικές της κεντρικής τράπεζας για τον πληθωρισμό την Πέμπτη στην Άγκυρα.

Δειτε Επισης

Δημοσιονομικό κενό €172 δισ. για την περίοδο 2027-2029 στη Γερμανία
Βλέπει πολύ σκληρό πλήγμα στην ευρωπαϊκή βιομηχανία από την εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ η Μόσχα
Η εμπορική συμφωνία της Ε.Ε. με τις ΗΠΑ...«Όσοι περιμένουν τυφώνα, είναι ευγνώμονες με την καταιγίδα»
Στα 4 δισ. ευρώ το κέρδος για τις αυτοκινητοβιομηχανίες της Ε.Ε. από το εμπορικό deal με τις ΗΠΑ
H δεύτερη ανάγνωση του deal ΗΠΑ και Ε.Ε. για τους δασμούς-Πώς αποτιμούν Deutsche Bank, UniCredit, Berenberg και UBS
Ο χρυσός σταθεροποιείται μετά τη συμφωνία ΗΠΑ και Ε.Ε. για τους δασμούς-Κοντά στα $3.340 η ουγγιά
Η πρώτη αντίδραση των αγορών στη συμφωνία ΗΠΑ-Ε.Ε.
Μπενζαμέν Αντάντ: Ανισοβαρής η εμπορική συμφωνία ΗΠΑ και Ε.Ε.-Θα προσφέρει προσωρινή σταθερότητα
Τσιπολόνε (ΕΚΤ): Ισορροπημένοι οι κίνδυνοι του πληθωρισμού στην ευρωζώνη
Προς παράταση 90 ημερών στην εμπορική εκεχειρία ΗΠΑ και Κίνας-Νέος γύρος συνομιλιών στη Στοκχόλμη