Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (Κύπρου): Νέος κύκλος ανάπτυξης - Για μια πιο βιώσιμη και πράσινη οικονομία

Οι επιχειρήσεις που θα κατανοήσουν τη ζωτική σημασία των επενδύσεων στην πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, θα κάνουν στέρεα βήματα στη σύγχρονη εποχή, όπως αναφέρει ο CEO της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (Κύπρου), Γιώργος Αγιουτάντης.

Ποιες είναι οι κυριότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις σήμερα;

Σήμερα οι επιχειρήσεις καλούνται να διαχειριστούν τις ισχυρές πιέσεις από τις αλληλένδετες προκλήσεις, που προκαλεί η αστάθεια η οποία επικρατεί στην παγκόσμια πολιτική και στις αγορές λόγω των συνεχιζόμενων γεωπολιτικών εξελίξεων. Τα μηνύματα από την πολεμική ανάφλεξη στη γειτονική μας περιοχή δεν είναι θετικά, καθώς με την εμπλοκή του Ιράν η σύρραξη πυροδοτείται περαιτέρω. Αυτή είναι μία εξέλιξη που δεν ευνοεί την οικονομία μας, καθώς αναπόφευκτα οι επιπτώσεις θα επηρεάσουν τον κυπριακό τουρισμό, μία βιομηχανία με σημαντική συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας μας. Παράλληλα, οι συνέπειες του πολέμου, σε συνδυασμό με τα υψηλά επιτόκια, τη δυσλειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας και την ενεργειακή κρίση αυξάνουν τα λειτουργικά κόστη, περιορίζουν τις επενδυτικές δυνατότητες και ως επακόλουθο δοκιμάζουν τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

Πώς θα πρέπει να λειτουργεί ο κόσμος των επιχειρήσεων στο νέο περιβάλλον;

Στο άκρως μεταβαλλόμενο οικονομικό τοπίο που διαμορφώνεται, οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να καταστούν ανταγωνιστικές, να ακολουθήσουν πορεία ανάπτυξης και κατ’ επέκταση να εδραιωθούν σε βάθος χρόνου, επιβάλλεται να ενσωματώσουν στις δραστηριότητες και στην ταυτότητά τους την καινοτομία και τα κριτήρια ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία και Διακυβέρνηση). Μόνο έτσι θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν σε μεγάλο βαθμό θετικές προοπτικές για τη συνέχειά τους στην νέα εποχή.

Πώς η ενσωμάτωση των ESG μπορεί να ενισχύσει τις επιχειρήσεις στις προσπάθειες για ανάπτυξη και βιωσιμότητα;

Oι επιχειρήσεις που θα κατανοήσουν τη ζωτική σημασία των επενδύσεων στην πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, θα κάνουν στέρεα βήματα στη σύγχρονη εποχή. Με την εφαρμογή των κριτηρίων ESG οι οργανισμοί διασφαλίζουν ότι λειτουργούν με έμφαση στην περιβαλλοντική διαχείριση, την κοινωνική ευθύνη και την αποτελεσματική διακυβέρνηση. Μία εξέλιξη με πολλαπλά οφέλη για τις επιχειρήσεις, καθώς στέλνει μηνύματα βιώσιμης ανάπτυξης στους καταναλωτές, στους επενδυτές και στις ρυθμιστικές Αρχές. Μπορεί, ταυτόχρονα, να οδηγήσει σε βελτίωση της φήμης, σε μεγαλύτερη αφοσίωση των πελατών και φυσικά σε μείωση του κόστους, μέσω της αποτελεσματικότερης χρήσης των πόρων και της ένταξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΕΠ) στο λειτουργικό τους σύστημα.

Ποιος ο ρόλος της τεχνολογίας στη στρατηγική με ζητούμενο τον εκσυγχρονισμό;

Η ενσωμάτωση της τεχνολογίας ενισχύει τις επιχειρήσεις, καθώς με την εκμετάλλευση των ψηφιακών εργαλείων μπορούν να εκσυγχρονίσουν τις λειτουργίες τους, να μειώσουν τα απόβλητα και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Παράλληλα, έχουν τη δυνατότητα να συγκεντρώσουν και να αναλύσουν δεδομένα, να λάβουν καλύτερες, οικονομικότερες και εν κατακλείδι πιο στρατηγικές αποφάσεις. Για παράδειγμα, τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη επιτρέπουν την ακριβή παρακολούθηση και διαχείριση των πόρων, βελτιώνουν τα περιβαλλοντικά αποτελέσματα και αναβαθμίζουν τη λειτουργική αποδοτικότητα.

Ποιος ο ρόλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος (Κύπρου) στη μετάβαση σε μια πιο βιώσιμη και πράσινη οικονομία;

Οι εταιρείες που προσαρμόζονται σε φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές και προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες είναι ανθεκτικότερες και πιο βιώσιμες. Καθοριστικό ρόλο στη μετάβαση αυτή μπορεί να διαδραματίσει η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (Κύπρου). Αξιοποιώντας την τεχνογνωσία της μητρικής μας εταιρείας, της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, με ενισχυμένη κεφαλαιακή επάρκεια και υψηλούς δείκτες ρευστότητας, βρισκόμαστε δίπλα στις επιχειρήσεις. Δηλώνουμε έτοιμοι να χρηματοδοτήσουμε επενδύσεις τοπικών και διεθνών εταιρικών πελατών, έχοντας στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τους τομείς της ενέργειας και κυρίως τις επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τον τουρισμό, τις κατασκευές και το εμπόριο.

Πώς τα κριτήρια ESG υποστηρίζουν τις προσπάθειες για αντιστροφή της κλιματικής αλλαγής;

Τα κριτήρια ESG και η τεχνολογία δημιουργούν ισχυρά θεμέλια για τις επιχειρήσεις, ώστε όχι μόνο να αναπτύσσονται, αλλά και να συμβάλλουν θετικά στους κοινωνικούς στόχους και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Σήμερα, καθώς η κλιματική αλλαγή γίνεται ολοένα και πιο εμφανής στην καθημερινότητά μας, η στροφή προς ένα βιώσιμο ενεργειακό μοντέλο είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον του πλανήτη, των κατοίκων του και κατ’ επέκταση των επιχειρήσεων και της οικονομίας. Αυτό, καθιστά ως επιτακτική ανάγκη να δράσουμε άμεσα για να προστατεύσουμε το περιβάλλον και να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο αύριο για όλους τόσο μέσω ατομικών όσο και μέσω πολιτικών δράσεων και πρωτοβουλιών του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε ως στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030, ώστε να φτάσουμε τα επίπεδα του 1990. Ένα φιλόδοξο σχέδιο που έχει θέσει σε εγρήγορση τις χώρες - μέλη της που προσπαθούν να ισορροπήσουν μεταξύ της ανάπτυξης και της βιωσιμότητας του πλανήτη.

Πώς η χώρα μας μπορεί να συμβάλει στον ευρωπαϊκό στόχο;

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η συνολική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στην ΕΕ για το 2023 έφτασε το 44%. Την ίδια χρονιά, η ενσωμάτωση των ΑΠΕ στη χώρα μας σημείωσε ανοδική πορεία και κυμάνθηκε περίπου στο 22%. Οι ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές, χρειάζεται όμως να διανύσουμε αρκετά βήματα ώστε να πιάσουμε τον στόχο που έθεσε η ΕΕ.

Είμαστε μία χώρα που διαθέτει σημαντικούς φυσικούς πόρους, όπως η άφθονη ηλιοφάνεια, οι ιδανικές κλιματικές συνθήκες, καθώς και τα υπό αξιοποίηση κοιτάσματα φυσικού αερίου. Αν καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε το ενεργειακό δυναμικό της χώρας στον μέγιστο βαθμό, τότε θα επιτύχουμε με βεβαιότητα ενεργειακή αυτονομία και γρηγορότερη μετάβαση προς τη βιωσιμότητα.

Πώς η ΕΤΕ (Κύπρου) θα βοηθήσει στην ενεργειακή αυτονομία;

Ο στρατηγικός σχεδιασμός μας δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση των επενδύσεων που προνοούνται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ) Κύπρου 2021-2026, στην ανάπτυξη του σχεδιασμού της «Πράσινης Μετάβασης της Οικονομίας», στον περιορισμό της εκπομπής των ρύπων αλλά και στην ενεργειακή αυτονομία της χώρας. Επίσης, πρόσφατα υπογράψαμε Mandate Letter με την «Paramount Energy Corporation» για την αξιολόγηση του έργου κατασκευής Μονάδας Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ισχύος 105MW στην περιοχή του Βασιλικού, με ενδεικτικό κόστος επένδυσης στα €150 εκατ. .

Πράσινες πρωτοβουλίες

Στα πλάνα μας είναι η εξέταση χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων, στα οποία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

  1. Η κατασκευή δικτύων διανομής Φυσικού Αερίου
  2. Η ανάπτυξη συστημάτων φόρτισης
  3. Η δημιουργία νέων μονάδων παραγωγής με τη χρήση Φυσικού Αερίου ή ο εκσυγχρονισμός υφιστάμενων μονάδων με στόχο τον περιορισμό εκπομπής Διοξειδίου του Άνθρακα (CO2)
  4. Η κατασκευή μονάδων παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές (φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα, βιομάζα, υβριδικά, μονάδες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας - storage, κ.ά.)
  5. Ενίσχυση αλλά και επέκταση των τοπικών δικτύων μεταφορά, και της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κύπρου
  6. Ηλεκτροκίνηση βαρέων οχημάτων και ανάπτυξη δικτύων φόρτισης.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Διεύθυνση Γραφείων Διοίκησης: Λεωφόρος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ 15, 1065, Λευκωσία

Τηλέφωνο: 22040000 Ιστοσελίδα:www.nbg.com.cy

Δειτε Επισης

Green Deal: Βιώσιμη χρηματοδότηση και πράσινα δάνεια
Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (Κύπρου): Νέος κύκλος ανάπτυξης - Για μια πιο βιώσιμη και πράσινη οικονομία
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: «Πράσινα» δάνεια για ένα βιώσιμο μέλλον
ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ: «Πρασινίζει» υπηρεσίες και προϊόντα