ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ: «Πρασινίζει» υπηρεσίες και προϊόντα

Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της σημερινής εποχής είναι η κλιματική αλλαγή. Η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει την αναγκαιότητα της αντιμετώπισής της και ήδη έχει προχωρήσει στη λήψη μέτρων, μέσω της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα και της ατζέντας των Ηνωμένων Εθνών για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης/UN SDGs Agenda 2030.

Το χρηματοοικονομικό σύστημα, ως κύριος μοχλός της οικονομίας, αναμένεται να διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο στην υιοθέτηση πρακτικών ESG, καθώς και σ’ αυτό που ονομάζουμε Πράσινη Μετάβαση, κινητοποιώντας ιδιωτικές ροές κεφαλαίων προς αειφόρες επενδύσεις με χάρτη πορείας τα τρία κριτήρια ESG (Environment, Social, Governance).

Τα κριτήρια αυτά συνδυάζουν την ανάπτυξη και την οικονομική απόδοση με την κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα, δημιουργώντας και προϊόντα/υπηρεσίες φιλικά προς το περιβάλλον.

Ταυτόχρονα, τα πιστωτικά ιδρύματα καλούνται να ενσωματώσουν τη διάσταση της αειφορίας σε όλες τις δραστηριότητές τους λαμβάνοντας υπόψη τους περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς κινδύνους στην επιχειρησιακή στρατηγική τους, στη διακυβέρνηση και στη διαδικασία διαχείρισης κινδύνων.

Ήδη οι τράπεζες άρχισαν να διαθέτουν προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον για να βοηθήσουν τους πελάτες τους να εξοικονομήσουν ενέργεια ή να μειώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμά τους.

Για παράδειγμα, προσφέρουν δάνεια για την αγορά ηλεκτρικού ή υβριδικού αυτοκινήτου, δάνεια για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και δάνεια για ενεργειακή αναβάθμιση κατοικίας και επιχείρησης. Κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, ο τραπεζικός τομέας στην Κύπρο δάνεισε πέραν των 200 εκατ. ευρώ σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για σκοπούς ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων, για αγορά αυτοκινήτων με χαμηλή ή και μηδενική εκπομπή ρύπων, για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και για χρηματοδότηση επενδύσεων σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Το Πράσινο Στεγαστικό Δάνειο

Πρόσφατα, η Τράπεζα Κύπρου λάνσαρε στην αγορά ένα νέο Πράσινο Στεγαστικό Σχέδιο, συμβάλλοντας έτσι στην επίτευξη του στόχου γι’ απαλλαγή από τον άνθρακα στα στεγαστικά δάνεια αλλά και στη μείωση του κλιματικού κινδύνου μετάβασης στον οποίο είναι εκτεθειμένη. Το Πράσινο Στεγαστικό Δάνειο παραχωρείται για την αγορά ή ανέγερση πρώτης κατοικίας ή εξοχικού που φέρουν πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης κτιρίου κατηγορίας Α’, το οποίο εκδίδεται πριν και μετά την κατασκευή του κτιρίου. Στις περιπτώσεις όπου το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης κατηγορίας Α’ που προσκομίζει ο πελάτης έχει εκδοθεί μετά την κατασκευή του κτιρίου, τότε το δάνειο προσφέρεται με κυμαινόμενο επιτόκιο χαμηλότερο κατά 0,20% από άλλα στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο που προσφέρονται από την Τράπεζα. Στις περιπτώσεις όπου το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης κατηγορίας Α’ που προσκομίζει ο πελάτης έχει εκδοθεί πριν την κατασκευή του κτιρίου, τότε το δάνειο προσφέρεται με κυμαινόμενο επιτόκιο χαμηλότερο κατά 0,15% σε σχέση με άλλα στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο που προσφέρονται από την Τράπεζα. Με την προσκόμιση από τον πελάτη του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης κατηγορίας Α’ μετά την κατασκευή του κτιρίου τότε το επιτόκιο μειώνεται περεταίρω κατά 0,05%.

Η χρηματοδότηση μπορεί να φτάσει μέχρι και το 80% της αξίας του ακινήτου για το πρώτο σπίτι και το 70% για το εξοχικό. Η περίοδος αποπληρωμής ανέρχεται από 10 μέχρι 35 χρόνια.

Ανακαίνιση κατοικίας

Η Τράπεζα Κύπρου προσφέρει επίσης δάνειο φιλικό στο περιβάλλον για ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση της ιδιόκτητης κατοικίας ή του εξοχικού μέχρι €30.000. Στην περίπτωση που εξασφαλιστεί πιστοποιητικό ενεργειακής αναβάθμισης, ο πελάτης πιστώνεται με 1% του ποσού του δανείου (μέγιστο ποσό €300) στον τρεχούμενο λογαριασμό του. Η ελάχιστη περίοδος αποπληρωμής είναι τα 5 χρόνια και η μέγιστη τα 20 χρόνια στις περιπτώσεις που γίνονται αλλαγές στη διαρρύθμιση του κτιρίου. Δεν χρεώνονται αρχικά τραπεζικά έξοδα.

Energy Loan για εξοικονόμηση ενέργειας

Τέλος, προσφέρεται και το Energy Loan για εξοικονόμηση ενέργειας, για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και άλλων συστημάτων οικιακής χρήσης. Το δάνειο προσφέρεται με χαμηλότερο επιτόκιο σε σχέση με τα υπόλοιπα προσωπικά δάνεια με προσωπικές εγγυήσεις που προσφέρει η Τράπεζα. Το ποσό του δανείου φτάνει μέχρι τις €15.000 με δυνατότητα δανειοδότησης για ολόκληρο το ποσό του τιμολογίου, χωρίς να απαιτείται ιδία συνεισφορά.

Το ύψος των δανείων της Τράπεζας σε προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον, στις 31 Δεκεμβρίου 2023, ανήλθε στα €24.5 εκατ. σε σύγκριση με €20.9 εκατ. την ίδια περίοδο του προηγούμενου χρόνου.

Tο 2023 η Τράπεζα σημείωσε σημαντική πρόοδο στην ενσωμάτωση θεμάτων κλιματικού και περιβαλλοντικού κινδύνου στη διαχείριση κινδύνων και στην κουλτούρα διαχείρισης κινδύνων.

Οι Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής

Η Τράπεζα Κύπρου είναι η πρώτη τράπεζα στην Κύπρο, που υπέγραψε τις Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής των Ηνωμένων Εθνών, ένα ενιαίο πλαίσιο για βιώσιμο τραπεζικό κλάδο που διασφαλίζει τη συμμόρφωση των στρατηγικών και των πρακτικών των τραπεζών με το όραμα για θετική επίδραση στην κοινωνία και το περιβάλλον.

Υπογράφοντας τις Αρχές έχει υποχρέωση να επικεντρώνεται στη βιώσιμη χρηματοδότηση, να ανταλλάσσει βέλτιστες πρακτικές και να συνεργάζεται για την ανάπτυξη καινοτόμων εργαλείων προς όφελος του κλάδου, δεσμευόμενη να ακολουθήσει 6 Αρχές Βιώσιμης Τραπεζικής, όπως: Εναρμόνιση, Επιδράσεις και Θέσπιση Στόχων, Πελάτες, Ενδιαφερόμενα Μέρη, Διακυβέρνηση και κουλτούρα, Διαφάνεια και Λογοδοσία.

Μέσω της Υπεύθυνης Τραπεζικής, τα τραπεζικά προϊόντα, τις υπηρεσίες και τις σχέσεις με την κοινωνία, οι τραπεζικοί οργανισμοί έχουν τη δυνατότητα να υποστηρίξουν τις αλλαγές που απαιτούνται για κοινή ευημερία, οικοδομώντας ένα θετικό μέλλον για τον άνθρωπο και τον πλανήτη. Για να ενισχύσει, όχι μόνο το πλαίσιο διαχείρισης κινδύνων για την κλιματική αλλαγή αλλά και την ικανότητά της να εντοπίζει μελλοντικές ευκαιρίες, η Τράπεζα βρίσκεται επίσης στη διαδικασία εισαγωγής νέου πίνακα επιδόσεων ESG. Ο νέος πίνακας θα αποτελέσει μέρος της διαδικασίας αξιολόγησης νέων δανείων. Με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να εντοπίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια τους πιθανούς κινδύνους ESG και θα δημιουργήσει κανάλι επικοινωνίας με τους πελάτες, ώστε να συμμορφώνονται με τις επερχόμενες νομοθεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις γνωστοποιήσεις, όπως είναι, για παράδειγμα, η Οδηγία Εταιρικής Έκθεσης Βιωσιμότητας. Οι τράπεζες του σήμερα καλούνται να μετρήσουν τον περιβαλλοντικό και κοινωνικό τους αντίκτυπο και να προσφέρουν φιλικά προς το περιβάλλον και την κοινωνία προϊόντα και υπηρεσίες για μετάβαση σε μία βιώσιμη οικονομία.

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Τηλέφωνο: 80000800 (για κλήσεις από την Κύπρο), (+357) 22128000 (για κλήσεις από το εξωτερικό)

Ιστοσελίδα:www.bankofcyprus.com

Δειτε Επισης

Green Deal: Βιώσιμη χρηματοδότηση και πράσινα δάνεια
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: «Πράσινα» δάνεια για ένα βιώσιμο μέλλον
ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ: «Πρασινίζει» υπηρεσίες και προϊόντα
ALPHA BANK CYPRUS LTD: Απαντώντας στις προκλήσεις μέσω του «Πράσινου Δανεισμού»