Από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το 30% της παραγόμενης ενέργειας παγκοσμίως το 2023

Για πρώτη φορά, η συνεισφορά των ανανεώσιμων πηγών στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα, ξεπέρασε το επίπεδο του 30%, τονίζει έκθεση του κέντρου έρευνας για ενεργειακά θέματα Ember που δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα.

Σε διεθνές επίπεδο, η ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές έφθασε από το 19% το 2020 στο 30% και πλέον το 2023, χάρη κυρίως στην αλματώδη αύξηση των εγκαταστάσεων ηλιακής και αιολικής ενέργειας, αναφέρει το κείμενο.

Το ποσοστό της «καθαρής» ενέργειας θα ήταν ακόμη υψηλότερο αν η υδροηλεκτρική παραγωγή δεν είχε υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας πενταετίας, εξαιτίας ξηρασιών, ιδίως στην Κίνα.

Οι φωτοβολταϊκές και αιολικές εγκαταστάσεις συνεισέφεραν το 13,4% του ηλεκτρισμού που παρήχθη διεθνώς και το υπόλοιπο ποσοστό της «καθαρής» ενέργειας προήλθε από άλλες ανανεώσιμες πηγές, ιδίως υδροηλεκτρικές μονάδες. Το ποσοστό της ενέργειας από καθαρές πηγές στο μείγμα δεν ξεπερνούσε το 2% το 2010.

Για το Ember, η αύξηση αυτή ενδέχεται να επιτρέψει ο κόσμος, «πιθανόν από φέτος», να μειώσει δραστικά την παραγωγή ενέργειας με την καύση ορυκτών καυσίμων.

«Η μείωση των εκπομπών του ενεργειακού τομέα είναι πλέον αναπόφευκτη», σημείωσε ο Ντέιβ Τζόουνς, ειδικός της Ember, κατά τον οποίο «το 2023 ίσως ήταν (...) σημείο καμπής στην ιστορία» της παραγωγής ηλεκτρισμού.

Ωστόσο «ο ρυθμός μείωσης των εκπομπών θα εξαρτηθεί από την ταχύτητα με την οποία θα συνεχιστεί η επανάσταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», πρόσθεσε.

Τα κράτη δεσμεύτηκαν στη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα στα τέλη του 2023, την COP28, να δράσουν για να τριπλασιαστεί το παγκόσμιο παραγωγικό δυναμικό από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως το 2030. Αυτό θα επέτρεπε η συνεισφορά ανανεώσιμων πηγών στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα να φθάσει το 60%, τονίζει το Ember.

Δειτε Επισης

Bioland Promithia: Συμβόλαιο με δήμο Αραδίππου για αγορά και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας
Σαφής στήριξη Αθήνας στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας και Κύπρου-Βάζει στο παιχνίδι το Ισραήλ
Πετρέλαιο: Απώλειες άνω του 1,5% εν μέσω ανησυχιών για δασμούς και ζήτηση
Ξεκαθαρίζει την θέση της για τις περικοπές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ η ΡΑΕΚ-«Ασκούμε τον ρυθμιστικό μας ρόλο»
Κέρδη για το πετρέλαιο με… όχημα το αποδυναμωμένο δολάριο
Μετέωρα βήματα για την ηλεκτρική διασύνδεση... Αξιολογούνται από τον ΑΔΜΗΕ οι επόμενες ενέργειες
Η αλλαγή του κλίματος, η προσαρμογή της Λευκωσίας και η ενεργειακή απόδοση των παραδοσιακών κτιρίων
Κ. Ιωάννου: Οι ενέργειες της Κυβέρνησης για να μπει τάξη στην αδειοδότηση φωτοβαλταϊκών πάρκων σε γεωργική γη
Έκκληση Παπαναστασίου προς Βουλή να ψηφίσει το νομοσχέδιο για αποθήκευση-Το πλάνο για ιδιοκατανάλωση
ΑΗΚ: Αναγκαίες για την ισορροπία και σταθερότητα του ηλεκτρικού συστήματος οι περικοπές από ΑΠΕ