Πράσινο για τα δύο νέα malls και κυκλικούς κόμβους στη Λεμεσό-Περιβαλλοντική έγκριση κατά παρέκκλιση

Την έγκρισή του έδωσε σήμερα το Τμήμα Περιβάλλοντος για την ανέγερση δύο νέων εμπορικών κέντρων στη Λεμεσό καθώς και κυκλικών κόμβων για καλύτερη εξυπηρέτηση πρόσβασης και κυκλοφορίας.

Σημειώνεται ότι και οι δύο περιβαλλοντικές εγκρίσεις δόθηκαν κατά παρέκκλιση των ισχύοντων Τοπικών Σχεδίων Ανάπτυξης.

Υπενθυμίζεται ακόμα ότι λόγω της ιδιαιτερότητας των πολεοδομικών ζωνών, στα οποία χωροθετούνται οι δύο προτεινόμενες αναπτύξεις εμπορικών κέντρων, η έγκριση ή απόρριψή τους περνά μέσα από το Συμβούλιο Μελέτης Παρεκκλίσεων και κατόπιν από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Πρόκειται για το «The Mall of Limassol» έργο της Atterbury Europe, της ιδιοκτήτριας εταιρείας του Mall of Cyprus και του Εμπορικού Πάρκου Σιακόλα, καθώς και του Mall of Engomi.

Το δεύτερο εμπορικό κέντρο αφορά το «Limassol Mall» με ιδιοκτήτες το Nicosia Mall και τον όμιλος Παπαντωνίου.

Τα δύο mall χωροθετούνται πολύ κοντά το ένα στο άλλο. Συγκεκριμένα, το The Mall of Limassol θα ανεγερθεί στον Δήμο Μέσα Γειτονιάς και συγκεκριμένα στην ενορία Τιμίου Προδρόμου, στη Συμβολή Λεωφόρων Γεωργίου Νεοφύτου και Σπύρου Κυπριανού.

Το Limassol Mall θα ανεγερθεί στον Δήμο Αγίου Αθανασίου και συγκεκριμένα στην Ενορία Αγίου Στυλιανού (Λινόπετρα), πλησίον του Jumbo σε τεμάχιο, στο οποίο λειτουργεί πλυντήριο αυτοκινήτων.

The Mall of Limassol

Περιγραφή του έργου (The Mall of Limassol)

Το συνολικό εμβαδό του τεμαχίου στο οποίο πρόκειται να ανεγερθεί το προτεινόμενο εμπορικό κέντρο είναι 31,181 τ.μ. όπου έκταση ίση με 5,228 τ.μ. θα παραχωρηθεί για τη δημιουργία δημόσιου χώρου πρασίνου και κοινωνικού εξοπλισμού στη συμβολή των οδών 1ης Οκτωβρίου και Κοσμά Αιτωλού.

Η πρόσβαση στο έργο θα γίνεται από τη Λεωφόρο Σπύρου Κυπριανού και από το δευτερεύον 1ης Οκτωβρίου, Κοσμά Αιτωλού, Λεωφόρο Γεωργίου Νεοφύτου και λοιπό δευτερεύον οδικό δίκτυο περιοχής.

1

Το Εμπορικό Κέντρο- Κινηματογράφος «The Mall of Limassol», θα περιλαμβάνει ένα υπόγειο ένα ισόγειο επίπεδο, ένα μεσοπάτωμα, δύο υπέργειους ορόφους και κατάλληλα διαμορφωμένη οροφή, ενώ οι εν λόγω όροφοι θα περιλαμβάνουν, ανάμεσα σε άλλα:

  • Πέραν των 50 χώρων καταστημάτων.
  • Υπεραγορά συνολικού εμβαδού 2.185 τ.μ. συμπεριλαμβανομένων και των αποθηκευτικών χώρων της υπεραγοράς.
  • Κινηματογράφο συνολικού εμβαδού 2.040 τ.μ.
  • Παιδότοπο συνολικού εμβαδού 1.440 τ.μ.
  • Αστική πλατεία στη συμβολή της Λεωφόρου Σπύρου Κυπριανού με την οδό 1ης Οκτωβρίου.
  • Παραχώρηση Δημόσιου Χώρου Πρασίνου συνολικής έκτασης 5.228 τ.μ. (17% του καθαρού εμβαδού του προς ανάπτυξη τεμαχίου, 2% εκ του οποίου παραχωρείται για Κοινωνικό Εξοπλισμό).
  • Οργανωμένο food court με καφετέριες, εστιατόρια, πάγκους και τραπεζαρία εστίασης.
  • Χώρους υγιεινής.
  • Αγορά με τοπικά προϊόντα και μικροπαραγωγούς.
  • Αποθηκευτικούς χώρους και μηχανοστάσια.
  • Χώρο φόρτωσης/ εκφόρτωσης εμπορευμάτων.
  • 1045 συνολικά χώρους στάθμευσης, εκ των οποίων οι 157 θα είναι υπέργειοι και οι υπόλοιποι στο μεσοπάτωμα και υπόγειο του εμπορικού κέντρου. Εκ των 1045 χώρων οι 35 θα αφορούν χώρους στάθμευσης ΑΜΕΑ.
mall five

20230516-Mall-of-Limassol-images-Web-site1-40-.width-800

Θέση της Περιβαλλοντικής Αρχής (The Mall of Limassol)

Η Περιβαλλοντική Αρχή δεν φέρει ένσταση στην κατασκευή του έργου υπό τους όρους και προϋποθέσεις που αναφέρονται στην γνωμάτευση. Επίσης η γνωμάτευση αναφέρει ότι δεν απαιτείται Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον.

Σημειώνεται ότι, το έργο γίνεται κατά παρέκκλιση του πολεοδομικού σχεδίου αφού με βάση τον τύπο και τη χρήση του θα έπρεπε να χωροθετηθεί σε Πολεοδομική Ζώνη.

Στα πλαίσια αξιολόγησης του έργου η Περιβαλλοντική Αρχή ζήτησε τις απόψεις των: Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων (ΤΑΥ), Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λεμεσού- Αμαθούντας (ΣΑΛΑ) και Τμήμα Δημοσίων Έργων (ΤΔΕ).

H Atterbury για το εν λόγω έργο έχει καταθέσει γεωλογική μελέτη και Υδρολογική και Υδραυλική Μελέτη.

Limassol Mall


Περιγραφή του έργου (Limassol Mall)

Την έγκρισή του έδωσε το Τμήμα Περιβάλλοντος στην κατασκευή και λειτουργία εμπορικού κέντρου με όνομα «Limassol Mall», στον Δήμο Αγίου Αθανασίου.

Πρόκειται για mall, το οποίο ανήκει στον Όμιλο Παπαντωνίου (C.A.C. Papantoniou) και στη μετοχική ομάδα του Nicosia Mall.

Σύμφωνα με το Τοπικό Σχέδιο Λεμεσού (2013), η περιοχή του εμπορικού κέντρου εμπίπτει εντός πολεοδομικής ζώνης Βα4 (Βιομηχανική Ζώνη Κατηγορίας Β) σε ποσοστό 94% και Εβ5 (Εμπορικές και άλλες δραστηριότητες εκτός πυκνοκατοικημένης περιοχής πόλης) σε ποσοστό 6% της συνολικής έκτασης του οικοπέδου.

1

Η εν λόγω αίτηση γίνεται κατά παρέκκλιση των προνοιών του ισχύοντος Τοπικού Σχεδίου ανάπτυξης αφού εμπίπτει σε οργανωμένα εμπορικά κέντρα στην Κατηγορία 10 (β) i) του Δεύτερου Παραρτήματος του Νόμου και εντός πολεοδομικής ζώνης Βα4 (Βιομηχανική Ζώνη Κατηγορίας Β) σε ποσοστό 94% και Εβ5 (Εμπορικές και άλλες δραστηριότητες εκτός πυκνοκατοικημένης περιοχής πόλης) σε ποσοστό 6% της συνολικής έκτασης του οικοπέδου.). Τονίζεται ότι τα οργανωμένα εμπορικά κέντρα επιτρέπονται στην Κεντρική Εμπορική Περιοχή χωρίς περιορισμό στο μέγιστο εμβαδό, καθώς και στη Δευτερεύουσα Εμπορική Περιοχή και σε Άξονες Δραστηριότητες Κατηγορίας Ι, με μέγιστο εμβαδό χώρου πωλήσεων 2.000 τ.μ.

Το προτεινόμενο εμπορικό κέντρο θα ανεγερθεί στην τοποθεσία Λινόπετρα, στην Ενορία Αγίου Στυλιανού εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αγίου Αθανασίου.

Η πρόσβαση στο προτεινόμενο εμπορικό κέντρο, θα πραγματοποιείται μέσω του υφιστάμενου πρωτεύοντος οδικού δικτύου της περιοχής (Λεωφόρος Αγίου Αθανασίου) και στη συνέχεια η είσοδος προς την προτεινόμενη ανάπτυξη θα γίνεται μέσω των οδών Ανδρέα Καριόλου (στο νότιο σύνορο του έργου) και Ευέλθοντος Ιωαννίδη (στο ανατολικό σύνορο του έργου). Για την ευκολότερη διακίνηση και πρόσβαση των οχημάτων επί του οδικού δικτύου κατά τη λειτουργία του εμπορικού κέντρου προβλέπονται ρυθμίσεις επί των οδών Ανδρέα Καριόλου και Ευέλθοντος Ιωαννίδη, που αφορούν στη δημιουργία τριών νέων μικρών κυκλικών κόμβων προς διευκόλυνση της τροχαίας κίνησης στους εν λόγω δρόμους και την είσοδο/ έξοδο των οχημάτων τόσο στο προτεινόμενο εμπορικό κέντρο, αλλά και στο υφιστάμενο μεγάλο πολυκατάστημα Jumbo στα νότια της ανάπτυξης.

222222

Το «Limassol Mall» θα περιλαμβάνει έναν υπόγειο επίπεδο, ισόγειο επίπεδο, μεσοπάτωμα και ακόμα δύο ορόφους, με συνολικά εμβαδά ενοικιαζόμενων χώρων της τάξης των 28.434 τ.μ. , ενώ οι συνολικοί καλυμμένοι χώροι της ανάπτυξης θα ανέρχονται στα 76.392 τ.μ., περιλαμβανομένου και του υπόγειου χώρου στάθμευσης.

Το έργο θα περιλαμβάνει συνοπτικά τα ακόλουθα:

  • Περίπου 90 χώρους καταστημάτων
  • Έξι κιόσκια
  • Δυο μεγάλα εστιατόρια και δύο μεγάλες καφετέριες
  • Πλατεία εστιατορίων γρήγορου φαγητού (food court) με επτά εστιατόρια και δύο κιόσκια, καθώς και χώρο εστίασης με 300 καθίσματα εσωτερικά και 200 καθίσματα εξωτερικά.
  • Κινηματογράφο με πέντε αίθουσες προβολής
  • Παιχνιδότοπο με ηλεκτρονικά παιχνίδια
  • 1.278 χώρους στάθμευσης, εκ των οποίων 21 χώρους στάθμευσης για ΑΜΕΑ και οκτώ για οικογένειες
  • Χώρους υγιεινής
  • Αποθηκευτικούς χώρους και μηχανοστάσια και χώρους φόρτωσης/ εκφόρτωσης εμπορευμάτων.

Πιο αναλυτικά, ο κάθε όροφος του προτεινόμενου εμπορικού κέντρου θα περιλαμβάνει:

Υπόγειο όροφο

  • 10 καταστήματα με συνολικό εμβαδό 202 τ.μ.
  • 711 χώρους στάθμευσης και 7 χώρους στάθμευσης ΑΜΕΑ.

Ισόγειο

  • 43 καταστήματα με συνολικό εμβαδό 11.990 τ.μ.
  • Έξι κιόσκια με συνολικό εμβαδό 149 τ.μ.
  • Ένα εστιατόριο με εμβαδό 535 τ.μ. και μία καφετέρια με εμβαδό 268 τ.μ.
  • Χώρους υγιεινής και άλλους βοηθητικούς χώρους με συνολικό εμβαδό 273 τ.μ.
  • 172 χώρους στάθμευσης και επτά χώρους στάθμευσης ΑΜΕΑ.

Μεσοπάτωμα

  • 177 χώρους στάθμευσης και οκτώ χώρους στάθμευσης οικογενειακών οχημάτων.

Πρώτο όροφο

  • 38 καταστήματα με συνολικό εμβαδό 10.849 τ.μ.
  • Ένα εστιατόριο με εμβαδό 535 τ.μ. και μία καφετέρια με εμβαδό 271 τ.μ.
  • Επτά μικρότερα εστιατόρια και δύο κιόσκια φαγητού συνολικού εμβαδού 449 τ.μ.
  • Χώρους εστίασης συνολικού εμβαδού 684 τ.μ.
  • Χώρους υγιεινής και άλλους βοηθητικούς χώρους με συνολικό εμβαδό 277 τ.μ.
  • 189 χώρους στάθμευσης και επτά χώρους στάθμευσης ΑΜΕΑ.

Δεύτερο όροφο:

  • Χώρο κινηματογράφου συνολικού εμβαδού 1.775 τ.μ.
  • Παιχνιδότοπο (ηλεκτρονικών παιχνιδιών) εμβαδού 677 τ.μ.
  • Χώρους υγιεινής και άλλοι βοηθητικούς χώρους με συνολικό εμβαδό 75 τ.μ.

Θέση Περιβαλλοντικής Αρχής
Η Περιβαλλοντική Αρχή, κατά τη διαμόρφωση της θέσης της, έλαβε υπόψη τις πληροφορίες που υποβλήθηκαν με βάση το άρθρο 23 του Νόμου, τις θέσεις των μελών της Επιτροπής των εμπλεκόμενων τμημάτων και δε φέρει ένσταση στην κατασκευή του έργου υπό όρους και προϋποθέσεις.

Η Περιβαλλοντική Αρχή παραθέτει τους βασικούς λόγους για τους οποίους δεν απαιτείται Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον, προτείνοντας τα χαρακτηριστικά του έργου και/ή τα μέτρα που προβλέπονται για να αποτραπούν ή να προληφθούν επιπτώσεις που σε άλλη περίπτωση θα ήταν σημαντικές και δυσμενείς στο περιβάλλον. Συγκεκριμένα, εξέτασε τα πιο κάτω κριτήρια:

Χαρακτηριστικά του έργου: Το προτεινόμενο έργο αφορά την κατασκευή και λειτουργία εμπορικού κέντρου και κινηματογράφου τα οποία έχουν παραπλήσιο χαρακτήρα με μεγάλες υπεραγορές όπως το AlphaMega στην οδό Γεωργίου Γρίβα Διγενή στη Λινόπετρα που βρίσκεται 1,1Km Νότια-Νοτιοανατολικά από το έργο (το οποίο και χωροθετείται σε πολ. Ζώνη Εβ4 και Κα3), την Υπεραγορά Σκλαβενίτη που απέχει 1,6 Km ανατολικά από το έργο (που χωροθετείται σε Πολ. Ζώνη Εβ6 και Κα5) το Lidl (στην οδό Προμαχών Ελευθερίας που απέχει 1,6 km νοτιοανατολικά από το έργο (και χωροθετείται σε πολ. Ζώνη Εβ5 και ΚΓ5α), το Superhome Center στην οδό Παύλου Λιασίδη που απέχει 0,75 Km βορειοδυτικά από το έργο ( και χωροθετείται σε πολεοδομική ζώνη Κα5) και το Marks and Spencer επί της Νικηφόρου που απέχει 1,6 Km νοτιοδυτικά από το έργο (και χωροθετείται σε πολεοδομική ζώνη Εβ4).

Τοποθεσία του έργου: Το προτεινόμενο έργο, με βάση τον τύπο (ή χρήση του), θα έπρεπε να χωροθετηθεί σε Πολεοδομική Ζώνη Εβ2 (Εμπορικού Κέντρου σε Άξονα Δραστηριότητας ΙΙ - σε Ζώνη Εμπορικών και άλλων δραστηριοτήτων εκτός πυκνοκατοικημένης περιοχής πόλης-όμως χωροθετείται κατά παρέκκλιση στις εξής πολεοδομικές ζώνες:
• Βα4 (Βιομηχανική Ζώνη Κατηγορίας Β) σε ποσοστό 94% και
• Εβ5 (Εμπορικές και άλλες δραστηριότητες εκτός πυκνοκατοικημένης περιοχής πόλης), σε ποσοστό 6% της συνολικής έκτασης του οικοπέδου.)
• σε Οργανωμένα Εμπορικά Κέντρα στην Κατηγορία 10 (β) i) του Δεύτερου Παραρτήματος του Νόμου και εντός πολεοδομικής ζώνης Βα4 (Βιομηχανική Ζώνη Κατηγορίας Β) σε ποσοστό 94% και
• Εβ5 (Εμπορικές και άλλες δραστηριότητες εκτός πυκνοκατοικημένης περιοχής πόλης) σε ποσοστό 6% της συνολικής έκτασης του οικοπέδου).

Τύπος και χαρακτηριστικά των ενδεχόμενων επιπτώσεων: Οι επιπτώσεις από τη κατασκευή και λειτουργία του έργου δεν είναι περιβαλλοντικά σημαντικές, ενώ με τα προτεινόμενα μέτρα μετριασμού, θα είναι διαχειρίσιμα σύμφωνα με τη φύση του έργου.

Δειτε Επισης

Μηδενικός ΦΠΑ σε βασικά είδη μέχρι 30 Σεπτεμβρίου-Τι διευκρινίζει το Τμήμα Φορολογίας
Με μεγάλη επιτυχία το 7ο Παγκύπριο Συνέδριο Γάλακτος, Γεωργίας και Κτηνοτροφίας (video)
Έτσι θα πρέπει να ενημερώνουν οι επιχειρήσεις για τις εκπτώσεις...Ο νέος οδηγός με πρακτικά παραδείγματα
Χαλλούμι: Το case study του Ηνωμένου Βασιλείου-Ομογένεια και Βρετανοί τουρίστες απογείωσαν το προϊόν
Το πιο στιλάτο σετ της Ferrari έρχεται στα πρατήρια Shell
Οριακή μείωση στις συνολικές πωλήσεις πετρελαιοειδών τον Μάιο
Σταθερά υψηλό κόστος για σέρβις, επισκευή και εξαρτήματα οχημάτων-Ηπιότερη άνοδος στο χονδρεμπόριο
Ισχυρό πλαίσιο για προσφορές και εκπτώσεις-Αποφυγή αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και τέρμα στις σκιές
Ετήσια αύξηση 15,7% στο εμπόριο και επισκευή οχημάτων το πρώτο τρίμηνο του 2024
Kokoaka: Το νέο πολυτελές brand στην εμπορική ζώνη της Μαρίνας Αγίας Νάπας