Κρούει τον κώδωνα για τις ελλείψεις νοσηλευτών η ΟΕΒ-Κίνδυνος αναστολής λειτουργίας κλινικών

Για τον κίνδυνο αναβολής χειρουργείων ή/και αναστολής λειτουργίας κλινικών, προειδοποιεί η ΟΕΒ, τονίζοντας ότι μοναδική διέξοδος στις ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού είναι η εργοδότηση νοσηλευτικού προσωπικού από τρίτες χώρες και η αξιοποίηση αλλοδαπών νοσηλευτών που αποφοιτούν από Κυπριακές Σχολές Νοσηλευτικής.

Ειδικότερα σε ανακοίνωσή της, τονίζει με αγωνία το πρόβλημα της οξείας έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και των πιεστικών αναγκών για στελέχωση που αντιμετωπίζουν τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια τα οποία αποτελούν βασικό πυλώνα και αναντικατάστατο πάροχο τόσο του Γενικού Συστήματος Υγείας όσο και της δημόσιας υγείας ευρύτερα.

Δυστυχώς αυτές οι ανάγκες, προσθέτει, «αποδεδειγμένα δεν μπορούν να καλυφθούν ούτε από την ντόπια αλλά ούτε και από την Ευρωπαϊκή αγορά εργασίας, καθότι ανάλογες ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες της Ε.Ε.».

Με βάση τα πιο πάνω δεδομένα και με γνώμονα την αδιαπραγμάτευτη υποχρέωση και καθήκον μας για διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των νοσηλευτηρίων, υποδεικνύει, μοναδική διέξοδος είναι η εργοδότηση νοσηλευτικού προσωπικού από τρίτες χώρες και η αξιοποίηση αλλοδαπών νοσηλευτών που αποφοιτούν από Κυπριακές Σχολές Νοσηλευτικής.

«Η ΟΕΒ χαιρετίζει την πρόθεση του Υπουργού Υγείας για σύναψη Διακρατικών Συμφωνιών με τρίτες χώρες για απασχόληση νοσηλευτών, με τέτοιες ρυθμίσεις που θα διασφαλίζουν αφενός την ασφάλεια των ασθενών και αφετέρου θα μετριάζουν το πρόβλημα», προσθέτει.

«Η ΟΕΒ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς εάν το πρόβλημα της στελέχωσης δεν επιλυθεί αμέσως, κάποιες επεμβάσεις/ χειρουργεία σύντομα θα αρχίσουν να αναβάλλονται και αριθμός Κλινικών αναμένεται ότι θα αναστείλουν την λειτουργία τους, με όλα τα πολύ αρνητικά συνεπακόλουθα στην εξυπηρέτηση των ασθενών, του συστήματος υγείας και της εικόνας της χώρας», καταλήγει.

Δειτε Επισης

Η σημασία του λογιστικού επαγγέλματος για μετατροπή της Κύπρου σε κέντρο παροχής υπηρεσιών
Ενδυναμώνεται με νέους συνεταίρους η PwC Κύπρου-Τι δηλώνει ο Φίλιππος Σώσειλος
Η συνεισφορά των ναυτιλιακών πρακτόρων στην κυπριακή ναυτιλία-Εύσημα από την Μαρίνα Χατζημανώλη
ΜΙΕΕΚ: Δέκα χρόνια «Διαχείριση εφοδιαστικής αλυσίδας και ναυτιλιακές σπούδες»
Στηρίζει την επενδυτική δραστηριότητα ο Όμιλος Λανίτη
Μάθε πού βρίσκεται η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Κατάταξη Χρήσης Ουσιών
Παραμένει χαμηλά η Κύπρος στην Ευρώπη στην πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα και θεραπείες
Νικόδημος Δαμιανού: Σύγχρονο και αποτελεσματικό το ΤΕΠΑΚ
Διακεκριμένοι ομιλητές στο 3ο CITEA Digital Cyprus 2024
Αποθεώθηκαν ο Αντώνης Ρέμος και η Ελένη Φουρέιρα στο Nammos Limassol (pics)