Νέα αύξηση για τρίτο συνεχόμενο μήνα στις καταθέσεις, μείωση στα δάνεια

Αύξηση για τρίτο συνεχόμενο μήνα παρουσίασαν τον Απρίλιο του 2024 οι καταθέσεις στο τραπεζικό σύστημα, με τα δάνεια να καταγράφουν καθαρή μείωση μετά από δύο μήνες αυξήσεων.

Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ) οι συνολικές καταθέσεις τον Απρίλιο 2024 κατέγραψαν καθαρή αύξηση (συναλλαγές εξαιρουμένων των μεταβολών που προήλθαν από αναταξινομήσεις, συναλλαγματικές και άλλων αναπροσαρμογών) €209,1 εκ., σε σύγκριση με καθαρή αύξηση €252,1 εκ. τον Μάρτιο 2024.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των συνολικών καταθέσεων έφτασε στο 1,4%, σε σύγκριση με 0,6% τον Μάρτιο 2024.

Το υπόλοιπο των συνολικών καταθέσεων τον Απρίλιο 2024 έφθασε στα €52,5 δισ. σημείωσε η ΚΤΚ.

Η άνοδος οφείλεται στις καταθέσεις των κατοίκων Κύπρου, οι οποίες παρουσίασαν αύξηση €256,9 εκ.

Πιο αναλυτικά, οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των μη χρηματοδοτικών εταιρειών αυξήθηκαν κατά €33,5 εκ. και €136,2 εκ. αντίστοιχα. Οι καταθέσεις των υπόλοιπων εγχώριων τομέων παρουσίασαν επίσης αύξηση, η οποία ανήλθε στα €87,1 εκ.

Μείωση στα δάνεια
Παράλληλα, τα συνολικά δάνεια τον Απρίλιο 2024 κατέγραψαν καθαρή μείωση €278,6 εκ., σε σύγκριση με καθαρή αύξηση €133,1 εκ. τον Μάρτιο 2024.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των συνολικών δανείων έφτασε στο 1,2%, σε σύγκριση με 1,8% τον Μάρτιο 2024.

Το υπόλοιπο των συνολικών δανείων τον Απρίλιο 2024 έφθασε στα €24,9 δισ.

Τα δάνεια κατοίκων Κύπρου παρουσίασαν μείωση €320,4 εκ.

Πιο αναλυτικά, τα δάνεια προς νοικοκυριά αυξήθηκαν κατά €2,0 εκ., ενώ τα δάνεια προς μη χρηματοδοτικές εταιρείες κατέγραψαν μείωση €51,2 εκ. Τα δάνεια των υπόλοιπων εγχώριων τομέων2 παρουσίασαν συνολικά μείωση €271,3 εκ.

Δειτε Επισης

Στην τελική ευθεία η ψηφοφορία για τα 17α IN Business Awards-Συνεχίζεται μέχρι τις 30 Απριλίου η διαδικασία
Η Κωνσταντίνα Χριστοφή συστήνει το HEATWAVE Fitness Festival...«Ένα πάρτι για όσους έχουν μπει στην εποχή της ευεξίας»
Πνευματικά δικαιώματα: Η σημασία της απόφασης του Ανωτάτου και η ανάγκη για σύσταση Αρχής Πνευματικής Ιδιοκτησίας
Η τεκμηριωμένη πρόταση της G.A.P. Vassilopoulos για το υδατικό και η άρνηση μιας πολιτείας που…πέρα βρέχει
Η κυκλοφοριακή ρύθμιση που προκρίνει για την Μακαρίου η Πρωτοβουλία «Λευκωσία-Πρωτεύουσα Κύπρου»
Είχαν την τιμητική τους οι υπεραγορές...Ιδιαίτερα αυξημένη και στα ίδια επίπεδα με το περσινό Πάσχα η κίνηση
Προ των πυλών μεγάλη οικιστική ανάπτυξη από το My Mall Λεμεσού-Προς ολοκλήρωση το Leptos Limassol Park
Μάκης Κετώνης: Το ταξίδι στην αειφορία και το επόμενο κεφάλαιο μιας συναρπαστικής επαγγελματικής διαδρομής
Νίκος Χριστοδουλίδης: Βελτιώνεται η φήμη και η αξιοπιστία της Κύπρου, προσελκύουμε ποιοτικές επενδύσεις
Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Εννέα κορυφαίες εταιρείες με έδρα την Κύπρο που υιοθέτησαν εργαλεία AI