Ινστιτούτο Κύπρου και Λούβρο καινοτομούν στη μελέτη της πολιτιστικής κληρονομιάς

Συνεργασία των Εργαστηρίων Χαρακτηρισμού Τέχνης «Ανδρέας Πίττας» (APAC Labs) του Ινστιτούτου Κύπρου με ερευνητές του Λούβρου (C2RMF) και του Ιδρύματος Επιστημών της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Γαλλίας (FSP), ανοίγει νέους ορίζοντες στην μελέτη και ανάλυση θησαυρών της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Η ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων και τεχνολογιών για την διεπιστημονική ανάλυση έργων τέχνης και αρχαιολογικών αντικειμένων αποτελεί αντικείμενο της στενής συνεργασίας κορυφαίων ερευνητών των εργαστηρίων του Λούβρου, με την ομάδα των APAC Labs του Ερευνητικού Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Αρχαιολογία και τον Πολιτισμό του Ινστιτούτου Κύπρου.

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει στην ανάπτυξη πρωτότυπης εργαστηριακής υποδομής σαρωτή ανάλυσης φθορισμού ακτινών Χ με συνδυασμό πολυφασματικής φωτογράφισης με την ευγενική υποστήριξη του Δρος Ανδρέα Πίττα. Η καινοτόμος διεπιστημονική μέθοδος προσφέρει μοναδικά αποτελέσματα χαρτογράφησης της υλικότητας και της στρωματογραφίας του υπό εξέταση αντικειμένου ή έργου τέχνης. Η συστηματική εφαρμογή της μεθόδου αποτυπώνει άγνωστες λεπτομέρειες και στοιχεία που αποκαλύπτουν μυστικά, καταγράφουν την κατάσταση συντήρησης και εμπλουτίζουν τις γνώσεις μας για τα μνημεία και τους θησαυρούς του παρελθόντος.

H πρωτότυπη αυτή υποδομή σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στα εργαστήρια του Ινστιτούτου Κύπρου, με στόχο και προδιαγραφές προσαρμοσμένες στις ανάγκες μελέτης και ανάλυσης των μνημείων και των θησαυρών της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Πρόσφατες επισκέψεις συνεργασίας Γάλλων ερευνητών στην Κύπρο επιβεβαίωσε τις μεγάλες δυνατότητες της υποδομής σε σειρά επιλεγμένων εφαρμογών σε έργα τέχνης, βυζαντινές εικόνες και αντικείμενα, σε συνεργασία με εταίρους των εργαστηρίων APAC labs του Ινστιτούτου Κύπρου, όπως το Τμήμα Αρχαιοτήτων, το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας, την Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ιεράς Μονής Κύκκου, και ιδιωτικές συλλογές.

ikylouvro2

Η πολύ σημαντική συνεργασία των Εργαστηρίων Χαρακτηρισμού Τέχνης «Ανδρέας Πίττας» με Γάλλους ερευνητές υποστηρίζεται από τη Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο στην Κύπρο και εντάσσεται στο εντυπωσιακό δίκτυο συνεργασιών των εργαστηρίων που περιλαμβάνει, εκτός από το Κέντρο Έρευνας και Συντήρησης των Μουσείων της Γαλλίας (C2RMF) του Λούβρου, και άλλα διεθνούς φήμης ιδρύματα, όπως το Πανεπιστήμιο Cornell (ΗΠΑ), στον τομέα της δεντροχρονολόγησης, το National Center for Super-Computing Applications στο Πανεπιστήμιο του Illinois (ΗΠΑ) σε θέματα ψηφιακών τεχνολογιών και το Getty Foundation, το Princeton και το Columbia University των ΗΠΑ στις ανθρωπιστικές επιστήμες και την εκπαίδευση.

Η επιτυχία των Εργαστηρίων Χαρακτηρισμού Τέχνης «Ανδρέας Πίττας» αναδεικνύει την Κύπρο σε περιφερειακό κέντρο αναφοράς, για τη διεπιστημονική και καινοτόμο μελέτη και ανάδειξη της τέχνης, της αρχαιολογίας και γενικότερα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. H διεπιστημονική ερευνητική προσέγγιση των εργαστηρίων συνδυάζει καινοτόμες ψηφιακές τεχνολογίες με εξειδικευμένες αναλυτικές μεθόδους.

ikylouvro3

Σε αυτό το πλαίσιο ανάπτυξης, τα εργαστήρια APAC Labs ενισχύουν την πρόοδο της ευρωπαϊκής έρευνας στην Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή, με τις μοναδικές εργαστηριακές τους υποδομές να αποτελούν μέρος της Πανευρωπαϊκή Υποδομής Επιστημών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (European Research Infrastructure for Heritage Sciences - E-RIHS), του Κέντρου Επάρκειας για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς(Competence Centre for the Conservation of Cultural Heritage – 4CH), αλλά και του Ευρωπαϊκού Νέφους για Προσβάσιμες Επιστήμες Πολιτιστικής Κληρονομιάς (European Cloud for Heritage OpEn Science – ECHOES).

ΕΔΩ το βίντεο από τα εργαστήρια APAC.

Δειτε Επισης

Daniele Quercia: O κορυφαίος ειδικός της Nokia Bell Labs στο CITEA Digital Cyprus 2024
Στο GOLD Ιουνίου: Η ανάπτυξη της Λεμεσού σε ένα δυναμικό τεχνολογικό και επιχειρηματικό κέντρο
Διάκριση Πανεπιστημίου Frederick στα Times Higher Education Impact Rankings
Σχέδιο χορηγιών για σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης
Αντίστροφη μέτρηση για το 7ο Παγκύπριο Συνέδριο Γάλακτος, Γεωργίας και Κτηνοτροφίας
Invest Cyprus: Ενδυναμώνει διεθνείς συνεργασίες μέσω του The Marketing and Partnerships Academy
Ο πρώτος φοιτητής που στέλνει ο ΣΔΕΚ στα Cannes Lions
Η TheSoul Publishing αναδεικνύει τις κυπριακές εταιρείες στο παγκόσμιο-Δημιουργεί startup επικοινωνίας
SupportCY και Husqvarna ένωσαν δυνάμεις-Μια πολυεπίπεδη συνεργασία
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Εμπορικών Αντιπροσώπων Κύπρου