Ινστιτούτο Κύπρου και Λούβρο καινοτομούν στη μελέτη της πολιτιστικής κληρονομιάς

Συνεργασία των Εργαστηρίων Χαρακτηρισμού Τέχνης «Ανδρέας Πίττας» (APAC Labs) του Ινστιτούτου Κύπρου με ερευνητές του Λούβρου (C2RMF) και του Ιδρύματος Επιστημών της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Γαλλίας (FSP), ανοίγει νέους ορίζοντες στην μελέτη και ανάλυση θησαυρών της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Η ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων και τεχνολογιών για την διεπιστημονική ανάλυση έργων τέχνης και αρχαιολογικών αντικειμένων αποτελεί αντικείμενο της στενής συνεργασίας κορυφαίων ερευνητών των εργαστηρίων του Λούβρου, με την ομάδα των APAC Labs του Ερευνητικού Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Αρχαιολογία και τον Πολιτισμό του Ινστιτούτου Κύπρου.

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει στην ανάπτυξη πρωτότυπης εργαστηριακής υποδομής σαρωτή ανάλυσης φθορισμού ακτινών Χ με συνδυασμό πολυφασματικής φωτογράφισης με την ευγενική υποστήριξη του Δρος Ανδρέα Πίττα. Η καινοτόμος διεπιστημονική μέθοδος προσφέρει μοναδικά αποτελέσματα χαρτογράφησης της υλικότητας και της στρωματογραφίας του υπό εξέταση αντικειμένου ή έργου τέχνης. Η συστηματική εφαρμογή της μεθόδου αποτυπώνει άγνωστες λεπτομέρειες και στοιχεία που αποκαλύπτουν μυστικά, καταγράφουν την κατάσταση συντήρησης και εμπλουτίζουν τις γνώσεις μας για τα μνημεία και τους θησαυρούς του παρελθόντος.

H πρωτότυπη αυτή υποδομή σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στα εργαστήρια του Ινστιτούτου Κύπρου, με στόχο και προδιαγραφές προσαρμοσμένες στις ανάγκες μελέτης και ανάλυσης των μνημείων και των θησαυρών της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Πρόσφατες επισκέψεις συνεργασίας Γάλλων ερευνητών στην Κύπρο επιβεβαίωσε τις μεγάλες δυνατότητες της υποδομής σε σειρά επιλεγμένων εφαρμογών σε έργα τέχνης, βυζαντινές εικόνες και αντικείμενα, σε συνεργασία με εταίρους των εργαστηρίων APAC labs του Ινστιτούτου Κύπρου, όπως το Τμήμα Αρχαιοτήτων, το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας, την Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ιεράς Μονής Κύκκου, και ιδιωτικές συλλογές.

ikylouvro2

Η πολύ σημαντική συνεργασία των Εργαστηρίων Χαρακτηρισμού Τέχνης «Ανδρέας Πίττας» με Γάλλους ερευνητές υποστηρίζεται από τη Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο στην Κύπρο και εντάσσεται στο εντυπωσιακό δίκτυο συνεργασιών των εργαστηρίων που περιλαμβάνει, εκτός από το Κέντρο Έρευνας και Συντήρησης των Μουσείων της Γαλλίας (C2RMF) του Λούβρου, και άλλα διεθνούς φήμης ιδρύματα, όπως το Πανεπιστήμιο Cornell (ΗΠΑ), στον τομέα της δεντροχρονολόγησης, το National Center for Super-Computing Applications στο Πανεπιστήμιο του Illinois (ΗΠΑ) σε θέματα ψηφιακών τεχνολογιών και το Getty Foundation, το Princeton και το Columbia University των ΗΠΑ στις ανθρωπιστικές επιστήμες και την εκπαίδευση.

Η επιτυχία των Εργαστηρίων Χαρακτηρισμού Τέχνης «Ανδρέας Πίττας» αναδεικνύει την Κύπρο σε περιφερειακό κέντρο αναφοράς, για τη διεπιστημονική και καινοτόμο μελέτη και ανάδειξη της τέχνης, της αρχαιολογίας και γενικότερα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. H διεπιστημονική ερευνητική προσέγγιση των εργαστηρίων συνδυάζει καινοτόμες ψηφιακές τεχνολογίες με εξειδικευμένες αναλυτικές μεθόδους.

ikylouvro3

Σε αυτό το πλαίσιο ανάπτυξης, τα εργαστήρια APAC Labs ενισχύουν την πρόοδο της ευρωπαϊκής έρευνας στην Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή, με τις μοναδικές εργαστηριακές τους υποδομές να αποτελούν μέρος της Πανευρωπαϊκή Υποδομής Επιστημών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (European Research Infrastructure for Heritage Sciences - E-RIHS), του Κέντρου Επάρκειας για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς(Competence Centre for the Conservation of Cultural Heritage – 4CH), αλλά και του Ευρωπαϊκού Νέφους για Προσβάσιμες Επιστήμες Πολιτιστικής Κληρονομιάς (European Cloud for Heritage OpEn Science – ECHOES).

ΕΔΩ το βίντεο από τα εργαστήρια APAC.

Δειτε Επισης

Η GDEV ενισχύει το Κοινωνικό Παντοπωλείο Λεμεσού
Ο σταθερός υποστηρικτής σε κάθε μεγάλη στιγμή του Κυπριακού Αθλητισμού
Η CNP Ασφαλιστική στηρίζει την αριστεία και επιβραβεύει την πρωτιά
Ανανεώθηκε η συλλογική σύμβαση των εργαζομένων της Nicosia Public Transport-Τι προνοεί η νέα συμφωνία
Οριστική συμφωνία για εξαγορά του SCSS Fund Management Ltd από την CPI Holdings Plc
Μ. Δημοπούλου: Οι στόχοι ESG της Philip Morris και οι στέρεες βάσεις σε θέματα βιωσιμότητας στην κυπριακή αγορά
Καταναλωτικές συνήθειες και σπατάλη τροφίμων στην Κύπρο-Η επιρροή του Waste Wisely Cyprus
Ακόμη μια πράξη ανθρωπιάς από ΕΚΟ Κύπρου-Εθελοντική αιμοδοσία εις μνήμην εκλιπόντος μέλους της εταιρείας
Έπεσαν οι υπογραφές για τη συλλογική σύμβαση στον κλάδο διανομής και ταχυμεταφορών-Όσα προβλέπει
payabl. KidIT Cyprus και PAYABL EKA AEΛ διοργανώνουν μια συναρπαστική εκδήλωση για τα παιδιά