Στο Τμήμα Αφερεγγυότητας τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες της Υπηρεσίας Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων

Το Υπουργικό Συμβούλιο στη σημερινή του συνεδρία μετά από πρόταση του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Γιώργου Παπαναστασίου, όρισε το Τμήμα Αφερεγγυότητας ως την αρμόδια Αρχή, η οποία θα αναλάβει τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες της Υπηρεσίας Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων.

Σκοπός της εν λόγω εξέλιξης είναι η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και η εξάλειψη εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες μέσω της αποτελεσματικής διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων που δεσμεύονται στο πλαίσιο ποινικών υποθέσεων, με το Τμήμα Αφερεγγυότητας να έχει υποδειχθεί μετά από πρωτοβουλία της Νομικής Υπηρεσίας σε συντονισμό με τη Μονάδα Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών (ΜΟΚΑΣ), λόγω συσσωρευμένης και εξειδικευμένης γνώσης.

Απώτερος στόχος είναι η διατήρηση της αξίας των δεσμευθέντων περιουσιακών στοιχείων ενόψει πιθανής επακόλουθης έκδοσης δικαστικών διαταγμάτων δήμευσης, καθώς και η αποτελεσματική ρευστοποίηση/πώλησή τους για εκτέλεση Δικαστικών Διαταγμάτων δήμευσης των εσόδων από τη διάπραξη ποινικών αδικημάτων.

Το Τμήμα Αφερεγγυότητας, προκειμένου να ανταποκριθεί πλήρως στον νέο ρόλο που αναλαμβάνει, εξασφάλισε τεχνική βοήθεια μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος TSI 2024 για το Έργο «Establishment of Asset Management Office».

Το εν λόγω Έργο έχει ανατεθεί στο Συμβούλιο της Ευρώπης για να παρέχει την κατάλληλη καθοδήγηση και υποστήριξη, έτσι ώστε τόσο το Τμήμα, όσο και η Κυπριακή Δημοκρατία να θέσουν σε εφαρμογή τους κατάλληλους μηχανισμούς, για την αποτελεσματική διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες.

Η ανάληψη καθηκόντων της Υπηρεσίας Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων από το Τμήμα Αφερεγγυότητας αποτελεί πολύ θετική εξέλιξη στο όλο σύστημα της εφαρμογής μέτρων για την καταπολέμηση του εγκλήματος, προάγοντας, μεταξύ άλλων, τη διασυνοριακή συνεργασία, αφού θα θέσει την Κυπριακή Δημοκρατία στον κατάλογο των χωρών με εξειδικευμένα πλέον γραφεία διαχείρισης των δεσμευθέντων/δημευθέντων περιουσιακών στοιχείων, στο πλαίσιο ποινικών υποθέσεων.

Δειτε Επισης

Προς αύξηση 5% το επίδομα τέκνου-Ζητούν ολοκληρωμένη πολιτική οι βουλευτές
Ένωσαν και επίσημα δυνάμεις... Έπεσαν οι υπογραφές και εντάχθηκε στην ΠΑΣΥΔΥ η ΑΣΔΥΚ
Ξεκινά σύντομα διεθνής εκστρατεία προβολής της Κύπρου, «ανεκτίμητη η συμβολή των διεθνών επιχειρήσεων»
Ικανοποιημένοι οι δανειολήπτες από την επέκταση των μέτρων που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο
Μια οικονομία σε ανάπτυξη και ένα διαρκές μοιρολόι χάρη του άδειου ποτηριού, του μηδενισμού και της μιζέριας
Τα σημαντικά οφέλη από το άνοιγμα γραφείου της ΕΤΕπ στην Κύπρο-Τι αναφέρει το Υπουργείο Οικονομικών
Πιέσεις στους τίτλους της Τράπεζας Κύπρου στο ΧΑΚ με φόντο...CarVal και Caius Capiltal
Ανοίγει γραφείο στην Κύπρο η ΕΤΕπ-«Σημαντική στιγμή, η οικονομία της χώρας θα έχει άμεση εξυπηρέτηση»
Εντάσσεται στην ΠΑΣΥΔΥ η ΑΣΔΥΚ-Η απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης
Έκλεισαν οι αιτήσεις για τα Σχέδια επιχορηγημένων διακοπών εργαζομένων & χαμηλοσυνταξιούχων-Πόσες υποβλήθηκαν