Powered by

Στο Τμήμα Αφερεγγυότητας τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες της Υπηρεσίας Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων

Το Υπουργικό Συμβούλιο στη σημερινή του συνεδρία μετά από πρόταση του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Γιώργου Παπαναστασίου, όρισε το Τμήμα Αφερεγγυότητας ως την αρμόδια Αρχή, η οποία θα αναλάβει τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες της Υπηρεσίας Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων.

Σκοπός της εν λόγω εξέλιξης είναι η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και η εξάλειψη εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες μέσω της αποτελεσματικής διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων που δεσμεύονται στο πλαίσιο ποινικών υποθέσεων, με το Τμήμα Αφερεγγυότητας να έχει υποδειχθεί μετά από πρωτοβουλία της Νομικής Υπηρεσίας σε συντονισμό με τη Μονάδα Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών (ΜΟΚΑΣ), λόγω συσσωρευμένης και εξειδικευμένης γνώσης.

Απώτερος στόχος είναι η διατήρηση της αξίας των δεσμευθέντων περιουσιακών στοιχείων ενόψει πιθανής επακόλουθης έκδοσης δικαστικών διαταγμάτων δήμευσης, καθώς και η αποτελεσματική ρευστοποίηση/πώλησή τους για εκτέλεση Δικαστικών Διαταγμάτων δήμευσης των εσόδων από τη διάπραξη ποινικών αδικημάτων.

Το Τμήμα Αφερεγγυότητας, προκειμένου να ανταποκριθεί πλήρως στον νέο ρόλο που αναλαμβάνει, εξασφάλισε τεχνική βοήθεια μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος TSI 2024 για το Έργο «Establishment of Asset Management Office».

Το εν λόγω Έργο έχει ανατεθεί στο Συμβούλιο της Ευρώπης για να παρέχει την κατάλληλη καθοδήγηση και υποστήριξη, έτσι ώστε τόσο το Τμήμα, όσο και η Κυπριακή Δημοκρατία να θέσουν σε εφαρμογή τους κατάλληλους μηχανισμούς, για την αποτελεσματική διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες.

Η ανάληψη καθηκόντων της Υπηρεσίας Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων από το Τμήμα Αφερεγγυότητας αποτελεί πολύ θετική εξέλιξη στο όλο σύστημα της εφαρμογής μέτρων για την καταπολέμηση του εγκλήματος, προάγοντας, μεταξύ άλλων, τη διασυνοριακή συνεργασία, αφού θα θέσει την Κυπριακή Δημοκρατία στον κατάλογο των χωρών με εξειδικευμένα πλέον γραφεία διαχείρισης των δεσμευθέντων/δημευθέντων περιουσιακών στοιχείων, στο πλαίσιο ποινικών υποθέσεων.

Δειτε Επισης

Με οριακά κέρδη έκλεισε το Χρηματιστήριο τη Δευτέρα
Στον δρόμο για την εκταμίευση άλλων 75,9 εκατ. από το ΣΑΑ η Κύπρος-Εκπλήρωσε ικανοποιητικά 23 ορόσημα
Επιφυλάξεις και ενστάσεις για ενιαίο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα για κρατικούς αξιωματούχους-Τι προνοεί πρόταση του ΑΚΕΛ
Στα €551,2 εκατ. το πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης το πρώτο πεντάμηνο-Τα έσοδα και οι δαπάνες
Πάμε Τρόοδος 2: Αναδείχθηκαν και φέτος οι μικρές κυπριακές επιχειρήσεις-Ικανοποίηση Φιλίππας Καρσερά Χριστοδουλίδη(pics)
Μαρία Παναγιώτου: Προτεραιότητα για την Κυβέρνηση η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στην Κύπρο
Ενισχύεται η διμερής συνεργασία Κύπρου-Ολλανδίας σε θέματα αγροτικής ανάπτυξης και καινοτομίας
Τελευταίες πινελιές στα νομοσχέδια για την φορολογική μεταρρύθμιση-Οι βασικές πτυχές και πότε πάνε στην Βουλή
ΣΠΟΔ: Συγκρατημένη μεγέθυνση τον Ιούνιο υπό το πρίσμα εξωτερικών αβεβαιοτήτων-Οι παράγοντες με θετική συμβολή
Πράσινο Βουλής στα 100 εκατ. για κουρεμένους και κατόχους αξιογράφων-Το μέγιστο ποσό ανά φυσικό πρόσωπο