Βελτιώθηκε το οικονομικό κλίμα τον Μάιο-Ώθηση από τον τομέα των υπηρεσιών

Βελτίωση παρουσίασε τον Μάιο του 2024 το οικονομικό κλίμα, με τον Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να αυξάνεται κατά 1,6 μονάδες σε σύγκριση με τον Απρίλιο 2024. 

Σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, η άνοδος του ΔΟΣ ήταν κυρίως αποτέλεσμα της ενδυνάμωσης του επιχειρηματικού κλίματος στον τομέα των υπηρεσιών. 

Η βελτίωση του κλίματος στις υπηρεσίες τον Μάιο, προστίθεται, προήλθε από θετικότερες αξιολογήσεις για την πρόσφατη οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων και για τον κύκλο εργασιών του τελευταίου τριμήνου.

Σημειώνεται ότι η μικρή πτώση του κλίματος στο λιανικό εμπόριο οφείλεται στην περαιτέρω επιδείνωση των αξιολογήσεων για τις πρόσφατες πωλήσεις, αλλά και στις απαισιόδοξες εκτιμήσεις για τις μελλοντικές πωλήσεις.

Περαιτέρω, αναφέρεται ότι η αποδυνάμωση του κλίματος στις κατασκευές ήταν αποτέλεσμα αρνητικότερων απαντήσεων για τα υπό εξέλιξη έργα και πιο συγκρατημένων προσδοκιών για τον αριθμό των εργαζομένων.

Το κλίμα στη μεταποίηση παρέμεινε αμετάβλητο στα επίπεδα Απριλίου, αφού η χειροτέρευση της τρέχουσας κατάστασης (τρέχουσες παραγγελίες, τρέχοντα αποθέματα τελικών προϊόντων) αντισταθμίστηκε από την ενδυνάμωση των προσδοκιών για την παραγωγή. 

Το καταναλωτικό κλίμα βελτιώθηκε οριακά τον Μάιο. Οι καταναλωτές αναθεώρησαν προς τα πάνω τις προσδοκίες τους για τη μελλοντική οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους, αλλά και της χώρας γενικότερα.

Ωστόσο, οι καταναλωτές τον Μάιο παρουσιάστηκαν κάπως πιο διστακτικοί, σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες του έτους, ως προς το ενδεχόμενο να προβούν σε δαπάνες για μεγάλες αγορές κατά τους επόμενους μήνες. 

Ο Δείκτης Οικονομικής Αβεβαιότητας υποχώρησε τον Μάιο, ως αποτέλεσμα χαμηλότερης αβεβαιότητας ανάμεσα σε καταναλωτές, καθώς και ανάμεσα σε επιχειρήσεις σε όλους τους τομείς, εκτός των κατασκευών. 

Η καταγραφή του οικονομικού κλίματος στην Κύπρο διεξάγεται μέσω της συμμετοχής του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου (ΚΟΕ), σε συνεργασία με την εταιρεία RAI Consultants Ltd, στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Joint Harmonised European Union Programme of Business and Consumer Surveys.

Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Υπουργείο Οικονομικών και το Πανεπιστήμιο Κύπρου

Δειτε Επισης

Προς αύξηση 5% το επίδομα τέκνου-Ζητούν ολοκληρωμένη πολιτική οι Βουλευτές
Ξεκινά σύντομα διεθνής εκστρατεία προβολής της Κύπρου, «ανεκτίμητη η συμβολή των διεθνών επιχειρήσεων»
Ικανοποιημένοι οι δανειολήπτες από την επέκταση των μέτρων που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο
Μια οικονομία σε ανάπτυξη και ένα διαρκές μοιρολόι χάρη του άδειου ποτηριού, του μηδενισμού και της μιζέριας
Τα σημαντικά οφέλη από το άνοιγμα γραφείου της ΕΤΕπ στην Κύπρο-Τι αναφέρει το Υπουργείο Οικονομικών
Πιέσεις στους τίτλους της Τράπεζας Κύπρου στο ΧΑΚ με φόντο...CarVal και Caius Capiltal
Ανοίγει γραφείο στην Κύπρο η ΕΤΕπ-«Σημαντική στιγμή, η οικονομία της χώρας θα έχει άμεση εξυπηρέτηση»
Εντάσσεται στην ΠΑΣΥΔΥ η ΑΣΔΥΚ-Η απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης
Έκλεισαν οι αιτήσεις για τα Σχέδια επιχορηγημένων διακοπών εργαζομένων & χαμηλοσυνταξιούχων-Πόσες υποβλήθηκαν
Παρατείνεται μέχρι 31 Οκτωβρίου η υποβολή δήλωσης εισοδήματος-Πόσοι υπέβαλαν οριστικά μέχρι σήμερα