Φ. Ρουσουνίδης: Η ανασκόπηση του πρώτου τετραμήνου και οι ενδείξεις για την καλοκαιρινή σεζόν

Σε ανασκόπηση του πρώτου τετραμήνου σε ό,τι αφορά τις αφίξεις τουριστών και τις πληρότητες στα ξενοδοχεία, καθώς επίσης και στις ενδείξεις αναφορικά με το πως θα κυλήσει η καλοκαιρινή σεζόν, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, προχώρησε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης.

Σε δηλώσεις του στον «ΞΕΝΟΔΟΧΟ» ο κ. Ρουσουνίδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη διαρροή τουριστών στα κατεχόμενα και σε μη αδειούχα τουριστικά καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Όσον αφορά το πρώτο τετράμηνο, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ είπε ότι, «το πρώτο τετράμηνο σε ό,τι αφορά τις αφίξεις, φαίνεται ότι κινήθηκε πάνω-κάτω στα ίδια επίπεδα με τα περσινά».

Παρ’ όλα αυτά, συνέχισε, οι αφίξεις δεν αντανακλώνται ακριβώς και σε διανυκτερεύσεις, αφού, όπως εξήγησε, «οι περισσότερες αφίξεις ήταν για επαγγελματικούς ή και άλλους λόγους, και όχι τόσο τουριστικούς».

Επίσης, συμπλήρωσε, «κατά την πρώτη τετραμηνία διαφάνηκε ότι υπάρχει διαρροή προς την κατεχόμενη μας πατρίδα, καθώς και διαμονή σε μη αδειούχα τουριστικά καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, τα λεγόμενα Airbnb».

Όλα αυτά, τόνισε ο κ. Ρουσουνίδης, «σίγουρα δημιουργούν ένα προβληματικό τοπίο όσον αφορά τις πληρότητες και τις διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία μας», υπογραμμίζοντας πως «παράλληλα, αυτή τη στιγμή παρατηρείται και επιβράδυνση στις κρατήσεις για τους επόμενους μήνες».

Οι διανυκτερεύσεις το Πάσχα

Κληθείς να πει πώς κινήθηκαν οι διανυκτερεύσεις την περίοδο του Πάσχα, ανέφερε πως «δυστυχώς, το φετινό Πάσχα δεν ήταν όπως το περσινό. Ήταν πιο κάτω, όσον αφορά, τουλάχιστον, την ξενοδοχειακή βιομηχανία».

Ερωτηθείς σχετικά ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ είπε ότι «οι λόγοι ήταν το γεγονός πως το φετινό Πάσχα δεν ήταν κοντά στο Πάσχα των Καθολικών και συνεπώς δεν μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε αυτήν την συγκυρία, προκειμένου να έχουμε ουσιαστική τουριστική εισροή από το εξωτερικό».

Ως εκ τούτου, επεσήμανε, τα ξενοδοχεία κινήθηκαν, κυρίως, για τα διήμερα και τα τριήμερα του Πάσχα, κατά κύριο λόγο με εσωτερικό τουρισμό.

Οι ενδείξεις για την καλοκαιρινή σεζόν

Ερωτηθείς, ακόμη, εάν υπήρξε οποιαδήποτε διαφοροποίηση σε σχέση με τις ενδείξεις για το πως θα εξελιχθεί η καλοκαιρινή σεζόν, ο κ. Ρουσουνίδης είπε πως «φωτογραφίζοντας την επιβράδυνση που παρατηρείται αυτό το διάστημα στις κρατήσεις, οι διανυκτερεύσεις φαίνεται να είναι πιο κάτω από τις περσινές».

Την ίδια ώρα, συμπλήρωσε, φαίνεται ότι έχει επέλθει και μία συρρίκνωση πέριξ του 10%.

«Αυτό το στοιχείο, ωστόσο, μπορεί να αλλάξει είτε προς το θετικό είτε προς το αρνητικό, αναλόγως και το πως θα κινηθούν οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, οι οποίες κι αυτές θα επηρεαστούν από μία σειρά από αστάθμητους παράγοντες», τόνισε.

Κληθείς να αναφερθεί σε αυτούς τους παράγοντες, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ ανέφερε ότι «αυτή την ώρα οι βασικοί αστάθμητοι παράγοντες είναι η γεωπολιτική κατάσταση στην γύρω περιοχή, η οικονομική ύφεση στη Μεγάλη Βρετανία και στην Κεντρική Ευρώπη, καθώς επίσης το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου στη Γερμανία και οι Ολυμπιακοί Αγώνες στη Γαλλία».

Οι αφίξεις τουριστών το τετράμηνο

Αξίζει να αναφερθεί πως, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Στατιστική Υπηρεσία, οι αφίξεις τουριστών τον Απρίλιο 2024 ανήλθαν σε 333.563 σε σύγκριση με 342.736 τον Απρίλιο 2023, σημειώνοντας μείωση 2,7%.

Για την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2024, οι αφίξεις τουριστών ανήλθαν σε 748.814 σε σύγκριση με 736.629 την αντίστοιχη περίοδο του 2023, σημειώνοντας μικρή αύξηση της τάξεως του 1,7%.

Σημειώνεται ότι, με βάση τα ίδια στοιχεία, οι αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο υπήρξαν η κυριότερη πηγή τουρισμού για τον Απρίλιο 2024, αφού αποτέλεσαν το 35,3% (117.902) των συνολικών αφίξεων, οι αφίξεις το Ισραήλ 10,7% (35.673), οι αφίξεις από την Πολωνία 7,6% (25.250), οι αφίξεις από τη Γερμανία το 6,7% (22.510) και οι αφίξεις από την Ελλάδα 3,9% (13.056).

Αναφορικά με τον σκοπό ταξιδιού, τον Απρίλιο ήταν για ποσοστό 82,1% των τουριστών οι διακοπές, για 9,4% η επίσκεψη σε φίλους ή συγγενείς και για ποσοστό 8,3% επαγγελματικός. Αντίστοιχα, για τον Απρίλιο 2023, ποσοστό 79,3% επισκέφθηκε την Κύπρο για διακοπές, 14,5% για επίσκεψη σε φίλους ή συγγενείς και 6,0% για επαγγελματικούς λόγους.

Δειτε Επισης

Πρωτοπορεί η ΕΤΑΠ Πάφου-Μελέτη Ψηφιακής Στρατηγικής για την Τουριστική Πάφο
ΕΤΑΠ Λάρνακας: Βελτιώνονται περαιτέρω οι παραλίες
ΕΤΑΠ Πάφου: Επιτυχή τα ανοικτά εργαστήρια Φυθκιώτικου Υφαντού
Αυτογνωσία: Η σημασία της στην τουριστική βιομηχανία
Ε. Λοϊζίδης: Η Πάφος μπορεί να μετατραπεί σε έναν ολόχρονο προορισμό
Αντώνης Πισσαρίδης: Χωρίς αντισταθμιστικά μέτρα το μέλλον των ξενοδοχείων στα ορεινά δεν είναι ευοίωνο
Π. Κωνσταντίνου: Οι σχεδιασμοί για το Pernera Beach Hotel και η ανάγκη για αναβάθμιση της περιοχής Περνέρα
Στόχος η ένταξη και του Νοεμβρίου στην καλοκαιρινή σεζόν
ΕΤΑΠ Πάφου: «Έξυπνος» και ο αιωνόβιος Δρύς της Φύτης
Βορόκληνη και Τόχνη: Πράσινες δράσεις τουριστικής αναβάθμισης