Επεκτείνεται μέχρι τις 31 Ιουλίου το Σχέδιο «Ηλεκτροκίνηση με τα 1000»-Η ανακοίνωση του Υπ. Μεταφορών

Το Υπουργείο Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων ανακοίνωσε ότι η προθεσμία υποβολής αιτήσεων της Β΄ φάσης του σχεδίου χορηγιών «Ηλεκτροκίνηση με τα 1000» για την ανάπτυξη εκτεταμένου δικτύου επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, επεκτείνεται κατά δύο μήνες, συγκεκριμένα μέχρι το μεσημέρι της 31ης  Ιουλίου του 2024.

Το σχέδιο περιλαμβάνεται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με άξονα πολιτικής την ταχεία μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία-βιώσιμες μεταφορές, και η υλοποίησή του θα συμβάλει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, καθώς και άλλων ρύπων.

Ο διαθέσιμος προϋπολογισμός για την παρούσα φάση είναι €2,5 εκατομμύρια. 

Το σχέδιο εντάσσεται στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την προώθηση της χρήσης αειφόρων τεχνολογιών, παράλληλα με το σχέδιο προώθησης της ηλεκτροκίνησης για αγορά οχημάτων με μηδενικές ή χαμηλές εκπομπές CO2.

Σκοπός του είναι η προώθηση της ηλεκτροκίνησης μέσω της ανάπτυξης ενός εκτεταμένου δικτύου σημείων επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, αναφέρεται.

Το Υπουργείο σημειώνει ότι επιλέξιμα σημεία εγκατάστασης των φορτιστών είναι χώροι στάθμευσης για δημόσια χρήση, όπως δημοτικοί και κοινοτικοί χώροι στάθμευσης, ιδιωτικοί χώροι στάθμευσης (π.χ. χώροι στάθμευσης πολυκαταστημάτων, ξενοδοχείων, υπεραγορών, τραπεζών, ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, εμπορικών κέντρων κ.ά.), χώροι πρατηρίων πετρελαιοειδών, χώροι σταθμών επαναφόρτισης και παρόδιες θέσεις στάθμευσης (on street parking ή κατά μήκος του οδοστρώματος). 

Δικαιούχοι των χορηγιών είναι φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα (εταιρείες, σωματεία, ιδρύματα, ομοσπονδίες), Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης που ασκούν οικονομική δραστηριότητα για τον σκοπό του παρόντος σχεδίου και είναι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές χώρου στάθμευσης για δημόσια χρήση και δραστηριοποιούνται σε περιοχές που είναι υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Διευκρινίζεται ότι στους δικαιούχους δεν περιλαμβάνονται φυσικά ή νομικά πρόσωπα που στοχεύουν στην εγκατάσταση του σταθμού για ιδιωτική χρήση (π.χ. φόρτιση στόλου οχημάτων του οργανισμού). 

Αρμόδιος φορέας υλοποίησης του σχεδίου είναι το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων σε συνεργασία με το Ενεργειακό Γραφείου Κύπρου.

Δειτε Επισης

Στο Λουξεμβούργο ο Μάκης Κεραυνός-Θα συμμετάσχει στις συνεδρίες του Eurogroup και του Ecofin
Refan: Ανοίγει κατάστημα στο Mall of Cyprus
Επί τάπητος η πριμοδότηση Ταμείου Αλληλεγγύης για κουρεμένους με έσοδα από τον φόρο επί των καταθέσεων
Θλίψη... Έφυγε ξαφνικά από την ζωή ο επιχειρηματίας Ντίνος Ιορδάνου-Η επιχειρηματική του πορεία
Με ευρωπαϊκά ταμεία, κρατικά κονδύλια και ιδιωτικά κεφάλαια, επενδύσεις πέραν των €3 δισ. για την πράσινη μετάβαση
Οι σκέψεις του Υπ. Οικονομικών... Προς έξοδο στις αγορές μετά τις αναβαθμίσεις, στόχος ένα δεκαετές ομόλογο
Σκιαγραφώντας το οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων στην Κύπρο-Στο τοπ 50 παγκοσμίως
Μάκης Κεραυνός: Υπεύθυνη αντιμετώπιση ανάπτυξης, απασχόλησης και δημόσιων οικονομικών
Υπουργείο Οικονομικών: Αντιμετώπιση των δημοσιονομικών ανισορροπιών, ενίσχυση των κυπριακών τραπεζών
Ν. Χριστοδουλίδης: Πρόσβαση σε διεθνείς αγορές και ξένες επενδύσεις απαραίτητα συστατικά για διατήρηση της ανάπτυξης