Αλέξης Βαφεάδης: Ενεργοποιούμε τη λύση β’, θα βρεθεί ο επενδυτής για τη μαρίνα και το λιμάνι Λάρνακας

Στην ενεργοποίηση της λύσης β’ όσον αφορά την ενιαία ανάπτυξη της μαρίνας και του λιμανιού της Λάρνακας προχώρα άμεσα η Κυβέρνηση έπειτα από τον τερματισμό της σύμβασης με την Kition Ocean Holdings.

Διαβάστε εδώ: Τέλειωσε την Kition η Κυβέρνηση-Διέκοψε τη σύμβαση με την εταιρεία για τη μαρίνα και το λιμάνι της Λάρνακας

Προς τον σκοπό αυτό θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη την Παρασκευή με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της Λάρνακας. «Αφορά τα μέτρα τα οποία θα πάρουμε για να μπούμε άμεσα στην υλοποίηση του έργου με εναλλακτικούς τρόπους.

Από την στιγμή που η σύμβαση αυτή έπρεπε να καταγγελθεί, εμείς έχουμε δεσμευτεί ότι το έργο θα προχωρήσει και ενεργοποιούμε αυτή την πρόθεσή μας με την πρώτη συνάντηση αυτής της Παρασκευής», ανέφερε στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου παράθεσε ο υπουργός Μεταφορών και Έργων, Αλέξης Βαφεάδης.

«Η δέσμευσή μας είναι ότι το έργο θα υλοποιηθεί, δυστυχώς δεν μπορεί να υλοποιηθεί με την σύμβαση αυτή, θα βρεθούν όμως άλλοι τρόποι για να προχωρήσει», διαβεβαίωσε.

Όπως εξήγησε ο κ. Βαφεάδης, βάσει νομοθεσίας και δη βάσει του νόμου περί συμβάσεων, μόνο μέσω μιας νέας διαδικασίας προσφορών μπορεί να επιλεχθεί ένας νέος ανάδοχος.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, η Kition δεν έχει ενημερώσει την Κυβέρνηση κατά πόσο θα προσφύγει στα δικαστήρια για τον τερματισμό της σύμβασης.

«Εμείς είχαμε ορίσει μια συνάντηση για σήμερα στις δώδεκα ώστε να συζητήσουμε την ομαλή μετάβαση της λειτουργίας του λιμανιού στο κράτος, η Kition αποφάσισε να μην συμμετέχει σε αυτή τη συνάντηση, όμως το θέμα θα διευθετηθεί διαφορετικά».

Ερωτηθείς σχετικά, ο Αλέξης Βαφεάδης τόνισε πως υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για την Κύπρο.

«Το συναντάμε συνεχώς, είτε από κράτη είτε από μεγάλες εταιρείες οι οποίες επικοινωνούν με την Κυβέρνηση και ζητούν να δουν αν υπάρχουν έργα στα οποία μπορούν να επενδύσουν.

Συνεπώς, δεν μας προβληματίζει το γεγονός αν υπάρχουν διαθέσιμα ποσά, ταμεία στο εξωτερικό, θεωρούμε ότι θα βρεθεί ο επενδυτής. Άρα, στη διαδικασία πρόσκλησης προσφορών, αναμένουμε ότι θα συμμετέχουν και αυτοί», υπογράμμισε ο υπουργός.

Κληθείς να σχολιάσει πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση σε περίπτωση κατά την οποία η Kition κινηθεί με δικαστικά μέτρα, ο κ. Βαφεάδης υπήρξε κατηγορηματικός. «Και εμείς με δικαστικά μέτρα θα κινηθούμε», διαμήνυσε.

Ο Αλέξης Βαφεάδης υπέδειξε πως σε σχέση με την εγγυητική που δεν ρευστοποιήθηκε δεν χάνεται το δικαίωμα του κράτους σε αυτά τα χρήματα και ότι θα είναι μέρος των αποζημιώσεων που θα ζητήσει να λάβει.

«Ήταν ουσιώδης όρος του συμβολαίου και θα κριθεί στο δικαστήριο αυτό. Αλλά εμείς πιστεύουμε ότι δικαιούμαστε αυτά τα λεφτά και θα τα διεκδικήσουμε. Πρέπει να σας πως ότι και την Παρασκευή εμείς έχουμε ενεργοποιήσει ένα άλλο όρο της σύμβασης που λέει ότι πριν τον τερματισμό δικαιούσαι να διεκδικήσεις και την άλλη εγγυητική και αυτό το έχουμε κάνει.

Έχουμε ενεργοποιήσει αυτό τον όρο και όπως γνωρίζετε η τρίτη εγγυητική είναι αντικείμενο διαδικασίας στο δικαστήριο, η οποία συνεχίζεται».

Εκφράζοντας την θέση πως όταν μια σύμβαση δεν εξελιχθεί όπως θα αναμενόταν, ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων σημείωσε πως αυτό σημαίνει ότι κάτι έχει πάει λάθος.

«Έχουμε καθήκοντός υποχρέωση να αξιολογήσουμε τι πάει λάθος, να διορθώσουμε αν κάτι πρέπει να διορθωθεί, ώστε στην επόμενη διαδικασία να μην αντιμετωπίσουμε τα ίδια προβλήματα. Συνεπώς αυτή η αυτοκριτική καθήκοντός πρέπει να γίνει και θα γίνει», τόνισε.

Δειτε Επισης

Ετήσια αύξηση 1,1% στον δείκτη τιμών κατοικιών το πρώτο τρίμηνο 2024
Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών: Κατάργηση της ημερήσιας ενοικίασης ακινήτων για να πέσουν τα ενοίκια
Νέες ελκυστικές επιλογές οικιστικών ακινήτων σε Λάρνακα και Πάφο από την Altamira Real Estate
Αλέξης Βαφεάδης: Σε 15 με 20 μέρες θα διαφανεί πώς θα προχωρήσει ο δρόμος Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς
Κυκλοφοριακό και στεγαστικό τα πιο καυτά ζητήματα της Λεμεσού
Παραλήφθηκαν μέσω «Ιππόδαμου» οι πρώτες αιτήσεις, εκδόθηκε η πρώτη πολεοδομική άδεια στο νέο περιβάλλον
«Ο περιμετρικός αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας θα παραδοθεί στα μέσα Αυγούστου»-Όσα ξεκαθαρίζει το ΥΜΕΕ
Μέχρι τέλος Ιουλίου τα επόμενα βήματα για την μαρίνα και το λιμάνι Λάρνακας-Οι διαβουλεύσεις με την Kition
Υπουργείο Εσωτερικών: Ηλεκτρονικά η διαδικασία αιτήσεων για άδειες οικοδομής από 1η Ιουλίου
Έπεσαν υπογραφές για ανέγερση νέας υδατοδεξαμενής ΣΥΛ στην Αγία Φύλα