Υπογράφουν Μνημόνιο Συναντίληψης ΧΑΚ και Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας-Πού αποσκοπεί

Μνημόνιο Συναντίληψης (MOU), το οποίο θα διέπει την οικοδόμηση συνεργασίας των δύο μερών, για θέματα που αφορούν στη διαπραγμάτευση στη δευτερογενή Αγορά, των Πιστοποιητικών Εγγυήσεων Προέλευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας, από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, θα υπογράψουν την Πέμπτη 30 Μαΐου 2024 το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (EXE), σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η διαπραγμάτευση των Πιστοποιητικών αυτών θα μπορεί να προσφέρεται σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Ενέργειας της Ελλάδας (ΕΧΕ).

Το ΧΑΚ, στο πλαίσιο της προσπάθειας του για διαρκή διεύρυνση των αγορών, προϊόντων και υπηρεσιών του και ευθυγραμμιζόμενο με τις σύγχρονες εξελίξεις, έχει μεταξύ άλλων πρωτοβουλιών του, δραστηριοποιηθεί αναπτυξιακά και στον τομέα της Ενέργειας.

Στο πλαίσιο αυτό, από τα τέλη του 2019, συμμετέχει με επιτυχία ως ιδρυτικός μέτοχος στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ-EnEx), μέσω του οποίου του παρέχεται μεταξύ άλλων, η ευκαιρία για απόκτηση σημαντικού επιπέδου τεχνογνωσίας και εμπειριών στον τομέα αυτό και αξιοποίησης επιχειρηματικών ευκαιριών που παρουσιάζονται.

Της συνομολόγησης του Μνημονίου αυτού και λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερη σημασία που προσδίδεται στον τομέα της Ενέργειας, θα προηγηθεί συνάντηση γνωριμίας και ανταλλαγής απόψεων του Συμβουλίου του ΕΧΕ (ΕnEx) με την Υφυπουργό παρά τω Προέδρω κα. Ειρήνη Πική και το Διευθυντή Γραφείου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Χαράλαμπο Χαραλάμπους, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Πριν από την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας αυτού, θα φιλοξενηθεί στα γραφεία του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου στη Λευκωσία, τακτική συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Με την υλοποίηση της πρωτοβουλίας αυτής, στοχεύεται να γίνει εφικτή η αξιοποίηση πόρων από τη διάθεση τέτοιων πιστοποιητικών και η διοχέτευση τους σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίοι διαχρονικά δεν αξιοποιούνταν, ως εμπίπτει στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης και των προσπαθειών για μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Λήφθηκε επίσης υπόψη και το μέγεθος της Κυπριακής αγοράς, όπου η πρωτοβουλία αυτή κρίθηκε ως σκόπιμο να εξεταστεί όπως τύχει χειρισμού, με την αξιοποίηση συνεργιών και οικονομιών κλίμακας.

Δειτε Επισης

Επιστρέφει τον Σεπτέμβριο το Cyber Security Conference για τέταρτη χρονιά
Υποτροφίες σε φοιτητές/τριες του Πανεπιστημίου Κύπρου από το Ίδρυμα PwC Foundation
Χορήγηση υποτροφιών για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 από το Enavsma Foundation
ΚΟΕ και ΟΠΑΠ Κύπρου στο δρόμο για το Παρίσι-«Είμαστε όλοι η ομάδα της Κύπρου»
Το νέο Δ.Σ του Σωματείου Αντιπροσώπων Ιατρικού και Επιστημονικού Εξοπλισμού Κύπρου
«Parking Appλά»... Με έμπνευση και χρώματα από τα παιδιά γέμισε η οδός Κρήτης
Οκτώ νεαροί επιχειρηματικοί ηγέτες συζήτησαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (pics)
«Elephant in the room» Art project από το «Σοφία για τα Παιδιά» και την Partners Connected Communications
Mastercard: Δέσμευση για 100% tokenization στις ψηφιακές αγορές στην Ευρώπη έως το 2030
Επανεκλογή Αντώνη Λατούρου για δεύτερη θητεία στην προεδρία του Aggregates Europe-UEPG